pia4, hvala za prijaznost, ni tako nujno, da bi bilo treba pošiljati iz MB. Če bi imela kje blizu dostop, bi mogoče malo poeksperimentirala.
Na mojem poljskem kulinaričnem forumu so dale punce link na članek o tem, kaj vse se daje v trgovinske salame. Fffuj, bljak. Sama kemija. Včasih so iz 100 kil mesa dobili 85 kil šuke, zdaj pa 140. Pa ukinjen je zakon, po katerem se mesnih izdelkov s pretečenim rokom ne sme vračati v mesnice. No comment...
Tako se je zdaj na istem forumu začelo na veliko izdelovati domače šunke in salame. Jaz sem se pridružila evforiji, seveda :). Zaenkrat je hit pasterizirana domača klobasa iz kozarca. Obstajajo pa še razni drugi domači recepti, ki pa večinoma zahtevajo solitrovo sol. Zdaj pa ne vem ... smisel domačega klobasanja je po mojem v tem, da narediš nekaj kolikor toliko naravnega, brez dodatkov in razne kemične svinjarije. Kolikšna svinjarija je soliter, se mi ne sanja. Mogoče kdo ve? Če peče, najbrž ni dobro.
Ampak kaj se bo pa zgodilo, če tega ne dam v salamo? Bo samo manj lepe barve ali še kaj drugega?
Brigita, kako je to z rdečim vinom?