Ogrevanje

Marko Pek  

član od: 6.10.2015

sporočila: 1

tema odprta - 6. okt 2015 10:20 | ogledi: 5.642 | odgovori: 5

Pozdravljeni

 

Jaz bi pa rad ogreval hišo z toplotno črpalko. Zanimajo me vaša mnenja, izkušnje v glavnem vse kar veste, ker bi rad slišal izkušnje od uporabnika in ne od prodajalca. Sem laik in sem morda malo nevešč kar se tiče tega. Odprt sem tudi za druge načine ogrevanja.

 

Hvala vam že v naprej za pomoč! :D

 

Lep pozdrav

Marko Pek

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15164

7. okt 2015 12:18

Pozdravljen in dobrodošel na forumu. 

Svetujem ti, da se s tovrstnim vprašanjem obrneš na kak drug forum, ki je predvsem namenjen ogrevanju. Veliko informacij se pridobi tudi na sejmih ( ta vikend je bil v Komendi), priloga Delo in dom ima veliko člankov na to temo, pa tudi na internetu je veliko ponudbe toplotnacrpalka.org in drugi.

Moj mož je nad njo navdušen, predvsem na zrak, smo pa prostorsko omejeni, ker smo v večstanovanjskemu objektu. Trenutno se ogrevamo na zemeljski plin in tudi peč še deluje, tako, da ni nuje. Vsekakor je to zelo varčni način ogrevanja, pa dobi se tudi Eko subvencija.

Priporočam ti, da se dobro pozanimaš pred investicijo, ponudnikov je veliko. Morda se tudi najde kak stručko in ti poda konkretne napotke. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

nxyz  

član od: 3.10.2014

sporočila: 140

7. okt 2015 12:36

Svetujem, da se dobro pozanimate o toplotnih črpalkah na kakšnih sejmih, kjer jih imajo različni proizvajalci. Kolikor so mi poznane so tiste nižjih cenovnih razredov tako varčne, da se doplačujejo 4 mestni zneski elektrike za spodobno ogrevanje hiše in tople vode na leto.

Veliko je odvisno od začetne investicije, tista samo na zrak za naše podnebje glede varčnosti odpade, mora biti vsaj voda zrak.



nxyz

Sporočilo je spremenil(a) nxyz dne 07.okt 2015 12:38

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. okt 2015 17:54

Ne vem točno, kakšna je toplotna črpalka samo na zrak. Mi jo imamo zrak - voda in smo zelo zadovoljni. Na kakem izrazitim vodonosniku (npr. barje) se splača imeti voda - voda, ampak to so že posebni pogoji. Ogrevamo hišo, dve nadstropji po 65 kvadratov in v zimskih mesecih, od decembra do februarja plačujemo vso elektriko tam okoli 180 - 190 evrov. Prej, na toplovodno, smo samo ogrevanje v teh mesecih plačevali tudi do 400 evrov (res pa je, da živim v občini, ki je imela pred leti eno najvišjih cen vročevoda v državi). Na kratko, zelo smo zadovoljni, tudi pri -18 stopinj je bilo toplo. Moraš pa kupiti bojler,  namenjen prav toplotni črpalki. Fajn je imeti tudi zalogovnik. Dobiš pa 1000 evrov subvencije iz eko sklada. Je pa res, da je začetna investicija precej zajetna. Povrne se nekako v petih do sedmih letih, življenjska doba je pa petnajst let (to pomeni, da v tem času deluje s polno paro, potem pa začne slabeti).

Lp

cervus

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

14. okt 2015 14:03

Marko Pek; da ne bo izpadlo, da TO  ni pravi forum. Na tem forumu najdeš vse - od igle do aviona. Tudi o TČ bo sedaj.

Imam TČ na zrak. Istočasno imam kamin, ki je prav tako vezan na isti sistem, tako da tudi s kaminom ogrevam potem zalogovnik vode. Malo večja investicija je bila, ker imam nizkotoplotni sistem (talno - stensko), pa je potrebno potem paziti pri kurjenju v peči, da ne pride do pregretja. Sicer je zato narejen odprti sistem ogrevanja in je nekaj več razsteznih posod...

Investicija je vzačetku večja; kasneje pa...ogrevanje nekaj več kot 200 m2 hiše (poleti hlajenje), z gospodarskim poslopljem; položnica za električno energijo je od 60 do 120 evrov v največjem mrazu. V 12 mesecih smo tako plačali za elektriko 940 evrov, s tem, da se ne pozabi, da mi zalogovinik polnimo s toploto tudi s kaminsko pečjo (ko se nam da zakuriti, če ne, pa laufa TČ).

 

V osmih letih, kar imamo TČ nismo imeli nobenega dodatnega stroška, servisa itd...

 

 

 

 

 

Desanka

Engie  

član od: 12.10.2007

sporočila: 472

16. okt 2015 19:28

Mi imamo voda-voda. Cena se vrti okrog 200 eu v zimskih mesecih ,odvisno pač od temperature, stem da tudi poleti plačujemo od 80-100 eu odvisno od klime.V naši občini ni eko  subvencije za TČ,ker je plinovod.Imamo pa 4. zimo in do zdaj ni bilo nobenega servisa.Moram pa povedati da vroče nimamo nikoli še posebej ne zdaj ko so temperature nad 10 stopinj.Če bi imela možnost bi dala dodatno ogrevanje  v prehodnih časih.

Engie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti