Križarjenja

kozamurnik

sporočila: 2311

tema odprta - 14. jun 2015 14:27 | ogledi: 13.083 | odgovori: 9

Letos  bi radi  podarili tašči  in tastu( pa morda tudi  moji mami, če nam jo uspe prepričati)  križarjenje.  

Zdaj s sestro  pregledujem  kataloge in različne ponudbe, nagibamo se v smer zahodnega Sredozemlja s Carigradom. Vemo seveda,  da so jim te destinacije všeč.

Zanima me, če ima kdo izkušnje s potovalno agencijo Carintia, tule so ponudbe. Cene se mi zdijo zelo ugodne, ne vem pa kako je dejansko s tovrstnimi potovanji, takih  izkušenj imam bolj malo, pa še to 15 let nazaj.

http://www.cocarintia.si/index.php?option=shop&tas

Vsak  nasvet bo zato zelo dobrodošel.Pa hvala vnaprej seveda.

murnik

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. jun 2015 15:36

S to agencijo nimajem izkušenj. Sem pa teden dni potovala z ladjo čez Atlantik (ne križarjenje, pač pa potniška tura) in bi svetovala le glede kabine - vsekakor z balkonom. Notranje kabine so manjše, po moje bolj primerne za mlajšo generacijo. Sicer so tudi kabine z oknom menda ok, ampak tudi nimaš svežega zraka v njih. Okej, saj je klima in ventilacija, samo vseeno je lep občutek, ko odpreš balkonska vrata in ti svež zrak zaveje ...

 

Razširjen polni penzin pomeni, da so v ceno všteti trije obroki in voda, čez dan in zvečer oziroma ponoči pa je na voljo nekaj prigrizkov in kak sok ali čaj, morda kava iz avtomata. Tako da upoštevajte, da se pijača na ladji plača posebej (ne sproti, ampak se na kartico, ki jo dobiš, in je tudi ključ za kabino, zbira vse, kar trošiš, in preden se izkrcaš, potem plačaš - ali ti potegnejo s krditne kartice, katere števiko daš ob vkrcanju, ali pa deponirašdoločeno vosoto gotovine in potem doplačaš ali ti vrnejo). Plus po osebi za vsak dan na ladji določena vsota (od sedem do 10 evrov ali dolarjev, odvisno od ladjarja) kot napitnina za vso osebje. Tejj napitnini se ni mogoče izogniti, to ti zaračunajo avtomatsko. 

 

Običajno se plačujejo tudi obroki v restavracijah po ladji, razen seveda v osrednji, kjer ima vsak svojo mizo za večerjo (za zajtrk in kosilo običajno izbiraš ali te oni popeljejo, kjer je prosto). Za večerjo si tudi izbereš termin, zgodnji ali kasnejši (a8. ali 20. ura običajno). 

Vsekakor pa ob rezervaciji natančno vprašajte, kaj vse je všteto v ceno in kaj od hrane, predvsem pa pijače, se plačuje posebej. Seveda so masaže, frizerji, pedikura, manikura plačljive storitve, le v bazenih se lahko zastonj namakaš in telovadiš v fitnesih. 

 

Vprašajte tudi za dress code, včasih je treba imeti kak bolj svečan kos garderobe za kapitanovo večerjo ali kak drug večerni dogodek.

 

In seveda primerna obutev - nekaj svečanega za večerjo, nekaj udobnega za čez dan po ladji, natikače, če se bodo kopali, in nekaj udobnega za hojo, ko bodo hodili na oglede mest, v katerih bodo pristali. 

 

 V enem tednu se na ladji hitro nabere za kakih sto dodatnih evrov po osebi, plus poraba, ko gredo z ladj, plus napitnina. Tudi to upoštevajte. 

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 14. 2015 15:45

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

14. jun 2015 20:07

Večino križarjenj gre preko http://www.svet-krizarjenj.si/ in http://www.krizarjenja-b2b.com/ ,manjše agencije pa le prodajajo za njih. Če hočeš malo gledati na ceno (cene križarjenj so več ali manj podobne), se splača preko Mhollidays tedaj ko so dvojne ali trojne pike in potem te pike unovčiš. Mi smo tako naredili lani ko smo z MSC križarili po zahodnem Sredozemlju.

Za to družbo lahko rečem, da je bilo vse odično organizirano. Cena pijač je na ladji nekoliko višja kot pri nas + 15% postrežnina. Temu pa se da izogniti, da že pred križarjenjem plačaš pakete pijač (lahko preko neta ali pa v agenciji). Tukaj so cene nekoliko nižje in brez postrežnine. Nato na ladji (ob recepciji) dvigneš kupončke in z njimi plačuješ. Izleti so organizirani ob vsakem pristanku. Cene teh izletov se gibljejo od 50€ naprej - tudi te se da rezervirati preko neta. Ob taki prijavi je cena cca 5% nižja in karte dobiš v kabino. Tako staršem ni po nepotrebnem stati v vrsti.

 

Hrane je več kot zadosti. Samopostrežna restavracija je odprta 20 ur. Za kosilo se lahko odločiš za streženo kosilo ali pa greš v samopostrežno. Večerje so strežene in potekajo v dveh terminih - ob 19. in 21.30 uri. Mize so določene. Tu gre za 6 hodne menije - natakar ti prinese dnevni meni in potem ti izbereš kar ti ugaja. Poleg dnevnega menija je nekaj stalnih jedi. Za večerjo je sicer predpisan dress code, vendar pa se tega ljudje vse manj držijo in nikogar niso pustili pred vrati (pri nas je bila dvakrat svečana večerja, enkrat v modri barvi, enkrat kostumi, enkrat v italijanskih barvah). V samopostrežnih restavracijah zna biti precej gneče. V tej restavraciji sta voda in čaj brezplačni. V času zajtrka je pijače dovolj. Pri večerji se pijača plačuje.V tematskih restavracijah se plačuje. Pijače se ne sme nositi na ladjo.

Ob prijavi na ladjo je fino, da se da številko kreditne kartice in potem dobiš račun v sobo in je takoj bremenjena in ni potrebno čakati v vrsti za plačilo z gotovino.

 

Ko se boste odločali za ladjo, je bolje da izberete večjo. Tam je veliko aktivnosti in po pravici mi niti nismo pogrešali plačljivih vsebin. Poleg tega so kakšna valovanja pri večjih ladjah manj opazna. Pri nas je imel mož prva dva dneva nekaj težav, vendar smo imeli sabo zdravilo Dramina in je precej pomagalo.

 

Več podrobnosti najdete lahko na naslovu http://www.msckrstarenja.com/hr_hr/Homepage.aspx pod  Vodič za krstarenje ali http://www.svet-krizarjenj.si/sl/koristni_nas Dejansko je v resnici tako kot tukaj piše.

 

Mi smo uživali in letos ali naslednje leto ponovimo. Če te zanima kaj več pa me lahko kontaktiraš na ZS.

 

Mogoče malo kompliciram ampak včasih je dobro, da s strejšimi že doma pregledate deck plan ladje - se dobi na netu po palubah, da je potem njihovo gibanje po ladji lažje. Glede kabine pa je tudi fajn, če se pri prijavi prosi, da je čim višje, da se ne slišijo motorji, pa tudi nihanja so tam manjša.

 

 

 

 

 



http://www.mojalbum.com/tajda

Sporočilo je spremenil(a) darjuška dne 14. 2015 20:11

Nomen  

član od: 13.3.2012

sporočila: 135

14. jun 2015 20:59

Malo smetim, ampak me zanima nekaj na to temo - ali je križarjenje (tak način, kot opisano zgoraj), po vaših izkušnjah, primerno za manjšega otroka (cca. 2-3 leta)? Nimamo nobenih izkušenj s takšnim načinom preživljanja dopusta in razmišljamo, da bi v prihodnosti naredili takšen korak. Hvala in LP.

Nomen

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. jun 2015 21:09

Ker moraš biti toliko starim otrokom, kot omenjaš, itak vedno za ritjo, vsi smo to dali skozi, lahko to počneš tudi na ladji. Problem zna morda nastati, če bi bilo otročku slabo zaradi valovanja, a to traja kratek čas in potem mine. Sicer otroci lahko zbolijo povsod, na ladji je pa itak zdravnik pri roki.

 

Tole bolj predvidevam kot govorim iz izkušenj, morda je najbolje, da preveriš na agenciji. Na ladji, s katero sem šla čez Atlantik, so bili tudu otročki v vozičkih. Ne sicer veliko, a kar nekaj, In so v vozičkih bili tudi pri mizi na večerji.

 

mamamia

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

14. jun 2015 22:24

Nomen, po moje boste vsi več odnesli od križarjenja če počakate še kako leto ali dve. Otroci do 18 leta plačajo samo simbolično ceno - 120-130€.

http://www.mojalbum.com/tajda

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

15. jun 2015 7:02

Bila sem že večkrat na križarjenjih, z večimi agencijami. Agencija ti uredi itak samo karte in kot sem izvedela vse poteka iz enega mesta, ne glede na to pri komu plačaš križarjenje. Ti pa priporočam Svet križarjenj za infromacije. Meni so prvič, ko smo šli na zahodno Sredozemlje in sem imela tisoč in eno vprašanje zelo lepo odgovarjali in nič jim ni bilo odveč.

Kar se tiče primernosti za majhnega otroka, kar pogumno. Nič ne bo narobe ob vsem udobju, ki ga imaš. Resnično najboljši dopust, ki si ga lahko zamisliš. Vsak dan drugi razgled, vrhunska postrežba, osebje, ki se trudi do maksimuma, zabava, šport in še in še... Če si malo iznajdljiv pa tudi ceno najdeš ta pravo.

Se pa zelo strinjam z Mamamio, najlepše je imeti kabino z balkonom. Čeprav so tudi možnosti gibanja na prostem na palubah, pa nič ne odtehta svežega zraka v sobi. Spiš kot angelček.

kara

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. jun 2015 7:46

Ja, kara, tudi meni je bilo najlepše ponoči, ko smo imele odprta vrata in sem zaspala in se zbudila ob šumu oceana. 

 

Sicer ima kara prav - vse agencije prodajajo tisto, kar ponujajo posamezne ladjarske družbe, tako da tudi veliko vpliva na ponudbo nimajo.



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 15. 2015 07:48

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. jun 2015 9:14

kozamurnik je napisal/a:

 

Zdaj s sestro  pregledujem  kataloge in različne ponudbe, nagibamo se v smer zahodnega Sredozemlja s Carigradom. ...

 

 

murnik

 

Od kdaj je pa Carigrad v zahodnem Sredozemlju?

Drugače se mi pa zdi, da čel človek nima v sebi malo tiste žlahtne ležernosti, ko mu je totalno vseeno, kdaj bo zajtrk ina ali bo pijača za 5% cenejša ali dražja kot doma, da itak nima smisla, da gre do Opatije in nazaj, na križarjenje po Sredozemlju (ki spada med standardizirane turistične produkte) pa tudi ni. Na potovanje - pa magari v Destrnik - se gre za to, da se ti hkrati zgodi kaj, česar sploh nisi predvideval in morda na prvo žogo ni zabavno, je pa potem zabavno v ostanku življenja.

Spomnim se otroštva, ko smo na enem družinskem izletu končali v neki slavonski zabiti, imeli predrto gumo in je rekla babica, nič hudega, glavno, da se peljemo (pa se de facto nismo peljali). V spominu ostanejo stvari, ki jih nismo najbolj narčtovali, pa so se kar zgodile.

Hočem reči, če so obdarovanci takšen material, da so bolj veseljaki in na tak način vidijo svet, kakšne turistične kikse pa zanemarijo, se bodo imeli super na križarjenju, piknniku....čmerkoli. .

 Če pa niso taki, je pa škoda denarja, ker ga ni kataloga ali ponudnika, ki bi izpolnil želje, ki se ne dajo izpolniti. Pa tudi če bi Leonardo DiCaprio kelnaril na palubi.

Tudi ne vidim silnega smisla v tem, da bi se "mamo prepričevalo". Gospa ima svoja leta, svojo pamet in vso pravico, da gre tja, kamor se njej zdi. 

 

 

 

Vendelina jr.

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

15. jun 2015 15:57

Bila letos na križarjenju s Svet k.... Destinacija, Trst, Bari, Krf, Mikonos, Santorini, Split in nazaj v trst. Imeli smo lepo sončno vreme. Ker sem se za to odločila zadnji moment sem dobila notranjo kabino...če bom še kdaj šla pa obvezno balkon. Drugače pa ponudbe na ladji za izvoz, hrana kakršno si poželiš ostalo je pa glede na tvoje počutje. Če vzameš, da si vsak dan nekje drugje in imaš najlepši razgled iz višine je to ok. Če pa v vsaki malenkosti iščeš napako/e potem pa to ni to.

Lp, Saša

Mir in dobro!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti