Lončena posoda

goga  

član od: 23.6.2002

sporočila: 304

tema odprta - 2. jan 2015 10:27 | ogledi: 5.513 | odgovori: 1

Imam lončeno posodo za potico, pa ne vem kako jo je treba pripraviti za peko. Prosim, če mi katera lahko razjasni, kako je treba z njo ravnati? Ali jo je treba počasi segrevati ali kako? In koliko časa se peče potica v njej, verjetno malo dlje kot v navadnem pekaču. Za odgovore se vnaprej zahvaljujem!

Lep pozdrav in srečno!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

2. jan 2015 12:09

1. Če je nova ali zelo dolgo neuporabljena, jo namoči v vodo za nekaj ur, daj iz nje in posuši.

2. Pekač namažeš z maslom, meni se obnese mlačno, ki se lepo maže, posoda pa je na sobni temperaturi (take iz kleti raje ne napolni s poticoi, ne bo korsitilo niti vzhajanju, niti glini), posuješ z ostro moko ali ne, jaz običajno ne. Če ima posoda v sredi tulec, ga dobro namaži, običajno samo tam malo površni.

Potico potem daj v pečico, morda malo nižje kot običajen pekač, pečeš malo dlje, sploh, dokler pekač in upečen, se testo spodaj malo težje zabarva, zato morda pokriješ s papirjem, ko je zgornja skorja dobro pečena.

3. Če je pekač povsem nov, predlagam, da za prvo peko spečeš kruh, s tem se bo pekač prepekel, kruh boste pa posjedli.

Pekač s testom daš v vročo pečico, ko ga daš ven pa je pomembno, da ga odložiš na les ali na debel časopis, da ni prevelike razlike v temperaturi (oz. je podlaga slab toplotni prevodnik, torej dober izolator). Čez kake 15 ali 20 minut daš potico iz pekača.

Ko enkrat pečeš v takem pekaču, so navadni manj zaželeni, vsaj pri meni je tako. Še to: potico pred peko premažem z maslom in do dna prepikam s tanko iglo.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti