Kisanje zelja v kozarcih-pomoč

kafetarica  

član od: 29.10.2014

sporočila: 3

tema odprta - 29. okt 2014 9:53 | ogledi: 36.773 | odgovori: 7

Lansko leto sem kisala zelje v kozarcih in je bilo odlično. Tudi letos sem naredila vse enako in preden sem zaprla kozarce, je bila v njih tekočina. Zdaj je zelje suho, brez tekočine, kar me skrbi, da se bo pokvarilo.Je pa zaenkrat lepe barve. Se da kako zadevo popraviti ali lahko ostane tako kot je?

kafetarica

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

29. okt 2014 10:22

Sama sem ta problem rešila tako, da sem enostavno kozarec odprla in natočila vanj navadno vodo. Da pa ne pride do tega, sedaj pokrov na kozarcu v času kisanja, ki traja nekje do 5 dni, večkrat privijem. Potem voda ne uhaja več oz. v manjši količini.

Je še ena rešitev. Ko zelje narežemo, posolimo in pustimo čez noč, se v posodi nabere kar nekaj tekočine, ki ne gre vsa v kozarec z dobro stisnjenim zeljem. In to tekočino zlijem v poseben kozarček in v primeru, da le kakšen kozarec ostane na vrhu brez tekočine, vlijem vanj zelnico iz tegale kozarčka.  Letos sem začela tudi s kisanjem repe. Zelo dobra je.

Se pa sama poslužujem tudi mrežic za vlaganje, ki preprečijo, da bi zelje spremenilo barvo, ker bi  kisalo brez tekočine.

 

 

oliva

Lennyka  

član od: 31.3.2014

sporočila: 48

29. okt 2014 10:40

Pozdravljene. Zanima me če lahko katera naopie kako kisate zelje v kozarcih. Me zanima, bi probala naredit.

 

Lennyka

kafetarica  

član od: 29.10.2014

sporočila: 3

29. okt 2014 15:20

Tudi sama sem dela mrežico za vlaganje in pustila kozarec med kisanjem napol odprt in ga šele po tem času močno zaprla. Tudi voda je bila v njem in ne vem kam je izginila. Bom poskusila odpreti kozarec in doliti vode.

Hvala za nasvet!

kafetarica

kafetarica  

član od: 29.10.2014

sporočila: 3

29. okt 2014 15:22

Lennyka je napisal/a:

Pozdravljene. Zanima me če lahko katera naopie kako kisate zelje v kozarcih. Me zanima, bi probala naredit.

 Jaz sem naredila po tem receptu, ki sem ga prebrala in glasi:

– zelje zribajo na okoli 3 mm debele rezine (seveda zelje ali repo prej dobro čisti),

– dodajo sol (okoli 2 % = 0,5 kg soli na 25 kg zelja) in premešajo, da zelje spusti vodo,

– natlačijo naribano zelje ali repo v steklene kozarce ( lahko kar z roko, sam pa uporabljam lesen tlačilnik za pire krompir).

Pomembno! Zelje (ali repo) je treba dobro natlačiti v kozarce, ker je kisanje anaerobni proces (mlečno-kislinske bakterije brez kisika spreminjajo sladkorje v mlečno kislino). Drugače se lahko pokvari. Fino je tudi kupiti take obtežilne mrežice, ki se fino prilegajo na vrhu kozarca in preprečujejo, da se zelje (ali repa) dvigne.

Kozarce se potem postavi na temno in se jih ne zapre do konca, ker med vrenjem lahko nastajajo plini, ki morajo ven. Po nekaj dneh (kake tri dni) se kozarce zapre do konca in to je to. V kozarcu sicer še vedno poteka vrenje in plini, ki se naberejo v njem tvorijo zaščitno atmosfero.

Čez kake tri tedne je kislo zelje na razpolago. Preprosto kajne? Poleg tega, da je postopek zelo preprost, kislega zelja ali repe ni treba umivati, kar je tečno.

 



Lennyka

kafetarica

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

30. okt 2014 7:39

Lennyka,

tvoj recept je čisto OK, samo jaz takoj ko natlačim zelje oz. repo dobro zaprem s pokrovčkom. Ne se zbat, nič ne bo počilo kljub vretju, kajti tekočina še vedno najde, da steče malo ven. Sama delam še tako, da prvih par dni večkrat pokrovček ponovno privijem. Zanimivo, tudi sama uporabljam za tlačenje enak lesen tlačilnik za pire še iz ne vem katerih časov. Kako nekoč vse prav pride,a ne? 

Mogoče še ta podatek, ki sem nekje slišala da gre na 1 kg zelja  20 g soli, na 1 kg repe pa 15 g. Sama nič ne tehtam, ampak približno. Imam pa izkušnjo z repo,v katero sem dala premalo soli in mi je potemnela, čeprav je čisto v redu skisala, ampak pogled je bil bolj tako.

lp in naj uspe

 

 

oliva

kozamurnik

sporočila: 2311

22. nov 2017 9:46

Pozdravljene, imam eno vprasanje. Letos je mami prvic kisala zelje v veliki "steklenici", cca 20 l -s sirokim  vratom. Po treh tednih dobro drzi, ni se dovolj "zrelo",  mislim da ga je treba pusti se en teden. Zanima me, ali ga potem lahko preseli v manjse kozarce za 1 kg s tekocino vred, ali ga je bolje pustiti tako kot je?Kako naprej torej ?  Za vsak nasvet vnaprej hvala.

P.s. Ima katera doma lonceno posodo za kisanje in ali se dobi tudi pri nas?

murnik

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

22. nov 2017 14:04

Jaz bi ga pustila v tem kozarcu, na vrh pa bi dala vrečko, toliko napolnjeno z vodo, da bo zapolnila stike med zeljem in zrakom. Najbolje, da je voda slana, če se vrečka predre, ne bo spremenila slanosti zelja.

Pa dober tek.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti