Kako se naucite kuhati

BABI 2+2  

član od: 8.11.2009

sporočila: 379

14. avg 2014 21:16

Jaz pa npr. z  golaža poberem PO KUHAJU dol odvečno maščobo, tako da posodo nagnem in z žlico maščobo poberem dol. Pivnanje s kakimi papirji ali kruhom mi nekako ne potegne...

BABI 2+2

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

14. avg 2014 21:17

V maščobi so topni vitamini D,E, K,A in organizemmaščobo potrebuje. Res pa je da potrebuje kvalitetno maščobo, kar pa neka rastlinska fermenitirana olja sigurno niso.

Jaz se držim pravila in uporabljam večinoma samo maslo, svinjsko mast, ocvirke,kokosovo olje, olivno olje, bučno olje, konopljino olje, laneno olje.

To so po mojem mnenju kvalitetne maščobe, v normalnih količinah, ne segrevam pa nobene rastlinske zgoraj naštete, razen kokosovega olja, ki ga uporabljam največ in skorajda za vse.

 

testeninca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

14. avg 2014 21:31

 

BABI 2+2 je napisal/a:

Jaz pa npr. z  golaža poberem PO KUHAJU dol odvečno maščobo, tako da posodo nagnem in z žlico maščobo poberem dol. Pivnanje s kakimi papirji ali kruhom mi nekako ne potegne...



BABI 2+2

 

Tudi jaz to naredim po kuhanju ali vmes. 

Enkrat sem ravno zaradi dolgotrajnega pacanja čebule prešla na bolj enostavne priprave govedine. :) pa še cela bajta mi ne smrdi po čebuli.

od maščob imamo pri hiši maslo (slano in neslano ter s tartufi), olivno olje, bučno olje in smetana. Je pa res, da Smo pri porabi vsega tega na spodnji strani lestvice. :) navadno olje imamo več ali manj samo za premazovanje żara. 

Pozabila pripomnit, da za "solatno olje" uporabim kar avokado. 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 14. 2014 21:33

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

15. avg 2014 6:17

testeninca je napisal/a:

...rastlinska fermenitirana olja sigurno niso.


testeninca

 

verjetno mislis rafinirana. Jaz priznam da mi je za navadno vseeno kaksno je, pri olivnem in bucnem pa malo kompliciram , ne toliko eko in bio, ampak glede na okus. Mascobo v glavnem pobiram z juhe (ko jo ohladim), drugod mi jo pa se kar rata dozirat.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. avg 2014 7:55

rebecca, podobno je pri nas. Za bela olja mi je bolj ali manj vseeno, je pa doma vedno tudi sezamovo in arašidno, azijske jedi pač. Pri olivnem in bučnem pa mora biti tisto ta pravo, polno okusa.

Tudi jaz z goveje juhe poberem maščobo.

In kot pri Vanji - maslo je vedno doma, neslano in slano. Slednje, namazano na svež kruh .... uuuu, eden boljših zajtrkov sploh!

Golaž, segedin, pasulj - za to pa uporabim svinjsko mast. In ko pečem dunajske - redko sicer, pa vendarle - pol masti, pol olja. 

mamamia

xxs  

član od: 29.7.2009

sporočila: 171

15. avg 2014 20:16

mamamia je napisal/a:

Vanja, saj se razumemo ... 

Golaž brez maščobe bi bil drugačnega okusa kot z njo, sama praviš tako, ti pač čebulo popivnaš. Jaz običajno "zadenem" toliko maščobe, da ni treba pivnat, pa nič odvečne maščobe ne plava po  golažu.

 

In tuid xxs pravi, da nekaterim jedem dodaja na koncu maščobo, čisto malo sicer, pa vendarle. Zakaj neki? 

 

Kot je lepo moja draga limnol rekla - zmerno, po pameti ...

 



mamamia

Ja jaz jo dodam, včasih, ne vedno. Ravno zaradi tega, ker pač je potrebna (vitamini), ampak ni v redu da se jo pregreje, zato je ne dam na začetku. Npr. če jem pa solato zraven, kjer je itak gor olje, pa ne dam.

Res določena vrsta hrane ima drugačen okus, to navsezadnej je treba priznat - ampak sem se jaz npr. tej hrani raje odpovedala. V bistvu kuham bolj stvari, ki so nekako dušene v lastnem soku. In pa na pari, zelenjava na pari je super odlična in ima okus, dodam kdaj tdi kako omako za okus...

Pa ne da bi bila zdaj tako izbirčna, če grem kam, jem vse.

 

xxs

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

15. avg 2014 20:49

Mene je kuhati naučila  moja mami in babica. Začela sem že pri 14-ih in vse po nasvetih... Kasneje me je zelo veliko naučila tašča, hči madžarskega grofa in njeni recepti in nasveti so zlata vredni! Seveda pa sem sama tudi brskala za recepte in na koncu se najde ena kombinacija vsega. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti