Izkušnje z brezkasetnim košem za plenice

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

26. jun 2014 21:07

Drejcolina, so ti že moje predhodnice razložile. Ko prebereš vprašanje, se spomniš, kako je bilo takrat, pa včasih nič slabega misleč napišeš svoje mnenje. Tudi ti dam prav, da si vprašala čisto konkretno, Miška je povedala, kaj sledi, ko zastaviš vprašanje. Se pa strinjam z Jkd, otroci so biznis in treba je vse imeti, drugače detece ne bo zraslo. Žal, večina nas vsaj občasno pada na take in drugačne fore, ki nam praznijo žepe.

Želim ti veliko lepih, srečnih uric s tvojim dojenčkom.

 

naor

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

26. jun 2014 21:34

Imamo eno leto starega sinka, tako da sem v plenicah doma. Imam navaden smetnjak in še bolj navadne vrečke in na začetku si niti slučajno nisem znala predstavljati, čemu za vraga bi človek kupoval kasetni koš, saj pleničke niso imele nobenega vonja. Zdel se mi je bedarija prve klase.

Amapk z razširitvijo jedilnika prestolonaslednjika je postal vonj izrazitejši (če se izrazim korektno, ker smo ravno na kulinariki) in smetnjak se je premaknil na zunanji hodnik. Če te možnosti ne bi imela, recimo, da bi živela v garsonieri, bi zagotovo morala investirati ali v bolj neprodušen smetjak ali bože ne daj celo kasetni, ker teh arom definitivno ne bi želela imeti v svoji splanici. Tu celo dobra linžerija ne bi kaj prida pomagala .

Tako da sedaj razumem, čemu ta mašinerija služi, čeprav se tudi jaz ne morem načuditi ponudbi otroških trgovin. Ko pa zaidem na kakšno tujo spletno stran pa sploh še kakšna dva dni ne pridem k sebi, kaj vse človek rabi, da vzgoji enega froca in za kaj vse je naš prikrajšan.

magnolija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

26. jun 2014 21:46

Saj, to je - manj časa je za otroke, več bi jim radi nudili ... 

Pač, izbiro imamo in se odločamo. 

Je pa res, da smo mi sproti nosili plenice v smeti. Ko je šla z riti, je že romala v smetnjak. No, če si v hiši, je to lažje, če si pa v 10. nadstropju bloka ... 

mamamia

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

26. jun 2014 22:00

Mah ne vem, če je to ravno povezano s časom, ki ga imamo za otroke. Po moje gre pač zgolj za to, da živimo leta 2014 in da je ponudba na vseh področjih ogromna. Tudi če pogledam spletno stran s pripomočki za peko mi ni čisto jasno a to vse res rabim za eno torto, pa če grem v trgovino za male živali, pa v trgovino s kozmetiko ... Leta 1983, ko sem se rodila, je bila ponudba v vseh trgovinah pač bisteno drugačna. Časi se spreminjajo. Ampak mislim, da na kakovost odosov med starši in otroci ne vpliva bistveno, kam mami in v današnjih časi zelo pogosto tudi ati, zabaše pokakano plenico. Jaz ne vidim korelacije iz katere bi vlekla neke hipoteze :)

Nekaj mnenj so mamice zapisale tukaj:

http://mama.si/forum/index.php?topic=19273.0

http://www.ringaraja.net/forum/m_5315473/tm.htm

magnolija

Sporočilo je spremenil(a) magnolija dne 26. 2014 22:25

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

27. jun 2014 10:00

Vsak mora sam oceniti kaj potrebuje in koliko je pripravljen za te stvari zapraviti (oz. ima na voljo denarja). Mi tudi pričakujemo in me že kar stiska kaj vse "rabimo" in koliko vse to stane. Po tehtnem premisleku sem se že odločila in kupila rabljen voziček. Rabljen je bil leto dni, je višjega cenovnega razreda in razen nekaj praskic je kot nov. Nekako nisem videla smisla v tem, da bi dala zanj 1.000 EUR, če pa sem lahko dala 30 % te cene. Voziček je pa od kolegice, zato je bila odločitev za nakup še toliko lažja.

No, sem malo zašla, ampak o košku za plenice še pa res nisem razmišljala. Ga bom naknadno kupila, če bi res ful smrdelo... Predvidevam, da ga ni težko dobiti. Si pa težko predstavljam, da bi se umazane plenice "pajsale" kjerkoli več kot en dan...Saj pa se gre vsaj enkrat na dan ven in se jih takrat odnese v kontejner (al kako?) Jaz še za enkrat nič ne vem o dojenčkih, ampak si predstavljam, da to ni eden od pomembnejših problemov (če to sploh je prblem, da pač mal smrdi).

 

Lopatka

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

27. jun 2014 16:06

Mi smo imeli "kasetni" koš- ko se je enkrat navzel vonja, je romal na smetišče. Zelo kmalu smo pogruntali (kot je že tudi ena druga napisala), da najboljše služijo majhne navadne vrečke, v katero spraviš plenico in robčke ali vato ali karkoli že pač se ti nabere pri previjanju, zavežeš in vržeš kamorkoli že pač. mi smo na koncu lepo metali med ostale odpadke, koš je bilo pa itak treba vsaj 1x dnevno praznit, ker dnevni izkupiček plenic ga tako napolni...

čoko

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

27. jun 2014 18:28

Lopatka, tudi mene je v nosečnosti stiskalo, kaj vse moram še kupiti, a se je na koncu izkazalo, da čisto brez veze.

Četudi do tričetrt nosečnosti kaže, da boš moral čisto vse kupiti in da ne boš dobil nič iz druge roke, se proti koncu nosečnosti stvari začnejo nabirat. Naenkrat se ena sestrična spomni, da ima to, soseda drugo, prilateljica tretjo in sodelavka četrto stvar viška ali na posojo. Tako se nabere kar lep kupček opreme, ki je tako ni več potrebno kupiti.

Kot drugo je navada, da se otročku ob rojstvu nekaj podari  in ljudje so več kot veseli, če jim poveš, kaj je tisto, kar rabiš, ne pa da svoj denar in čas zapravijo za nekaj, česar sploh ne potrebuješ. Tako del opreme lepo razdeliš med ljudi s katerimi si si dovolj blitu, da veš, da bodo prišli in da jim lahko zaupaš željo. Marsikdo prinese tudi denar ali darilne bone in tudi iz tega fonda lahko kupiš precej.

Na srečo obstajajo spletni portali, kot so bolha in mojalbum na katerem, tako kot si že povedala, kupiš stvari, ki so kot nove, za tretjino cene. Če recimo ne dobiš oblekic, obstajo celi paketi oblačil za določeno starost, ki imajo, poleg cene, še to prednost, da so oblekice temeljito preprane in tako vsebujejo bistveno manjškodljivih barvil, ki so jih nova oblačila polna. Sama sem večino stvari kupila rabljenih a zelo ohranjenih (voziček, previjalan, el. varuška, sleepy wrap, vrtiljak .... ma ni da ni)

Za denarnico je ugodno tudi to, da v naprej ne kupuješ stvari, za katere nisi 100 %, da jih boš potreboval. Ko bereš na netu sezname, kaj vse nujno potrebuješ, jim ni videti ne konca ne kraja. Vendar pa smo si mamice in otročki različni in kar je za nekatero nuja, druga sploh ne potrebuje. In ker so trgovine odprte tudi po rojstvu otroka, se da stvari kupovati sproti, ko že bolj vidiš, kaj bi sploh potrebovala. Tako recimo sama nisem nikoli kupila stekleničke, ker je dojenje dobro steklo, tudi črpalke za mleko ne, v čem naj bi se razlikovala previjalna torba od torbe, ki jo imam drugače za telovadbo, tudi ne vem. Tudi otroške nohte se da povsem varno urejati z navadnim ščipalcem itd. Nekatere kolegice niso nikoli prižgale elektronske varuške, nekateri otroci se ne želijo nosit v nosilkah in je to dobro prej poizkusiti ...

Tudi pri plenicah se da prihraniti, saj pamperske po moje niso vredne svoje cene. Sama na dan, ko ima Mercator kupončke, nakupim pakete lumpi pleničk, s katerimi sem več kot zadovoljna. Namesto robčkov, ki so polni nekih dišav in česa še, uporabljaš vodo in npr. krpice za enkratno uporabo. Prijazno do denarnice in otroške kože.

In tako če na koncu seštejem mislim, da sva za prihod otroka zapravila okoli 500 €, kar se mi ne zdi nek grozen strošek. Pa ima otroček čisto vse in še več, kot potrebuje.


magnolija

Sporočilo je spremenil(a) magnolija dne 27. 2014 18:31

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

30. jun 2014 11:54

Se strinjam. Jaz imam namen kupiti le tisto kar res rabim (voziček, postelja, ipd...) ostalo pa potem, ko bomo videla kaj bi nam prišlo prav. In res je, verjetno se jih bo našlo nekaj, ki bodo kaj posodili ali podarili.

Čim manj stresa zaradi nepomembnih reči :)

Lopatka

Drejcolina  

član od: 22.3.2014

sporočila: 96

30. jun 2014 20:50

No, jaz sem prebirala mnenja mamic z linkov, ki jih je objavila magnolija, tudi mnenja tukaj in na koncu sem se odločila za ta famozni brezkasetni koš. Kupila sem ga kar preko bolhe, sem dobila praktično nerabljenega. Izgleda sicer kot nekaj vesoljskega, mi je pa všeč, ker služi tudi za druge sanitarne odpadke, ne samo za plenice. Mislim, da mi bo v našem malem stanovanju prišel zelo prav. Če ne (glede na ceno, za katero sem ga dobila), tudi ne bo vsega konec.

Tudi jaz sem malo presenečena nad tem, da dejansko ni nujno zapraviti celega premoženja že pred rojstvom otroka. Nekako sem pričakovala, da bom potrebovala veliko več denarja, kot sva ga kasneje zares porabila. Sva se pa posluževala tudi bolhe in spremljala akcije. Če nisi prezahteven in če ne kupuješ le najdražjih znamk, kar gre.

 

 

 

Drejcolina

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

1. jul 2014 11:26

Seveda, zato pa so bolhe in akcije ;)

Lopatka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti