Pasma psov mops

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12651

tema odprta - 29. apr 2014 17:00 | ogledi: 28.689 | odgovori: 9

Pozdravljeni, jaz pa odpiram temo o mopsih, ker imamo doma mopsiko. Moram povedati,da je to za mene najboljša pasma psov. Naša mopsika bo stara 6 let in je prava gospodična. Joj, kako je prijazna, potrpežljiva, skoraj nič ne laja, razen ko se je, no ta pasma je zelo požrtna, to je edina njena napaka. Je zelo scrkljana, spi pri nama z možem v postelji, zelo predana in ljubezniva. Hvala bogu,do sedaj ni bila še nič bolana, je pa res rodovniška, smo res hoteli, da je rejena pri slovenskih rejcih in mislim,da smo imeli srečo pri nakupu,čeprav je bilo malo več denarja,bilo je pa vredno. Zelo dobro se razume tudi z drugimi psi, nič ne laja, skratka to je naša velika ljubica. Pošljite še svoja mnenja, če ste lastnik mopsa,hvala. 

mopsika

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

29. apr 2014 17:15

Pozdravljena! Če tule ne boš našla dosti lastnikov mopsov, ti priporočam, da obiščeš še kak "pasji" forum, kjer se ponavadi odvijajo kar živahne debate med lastniki. Tule je eden, tema o mopsih:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,420.0.h

Mojca

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

29. apr 2014 17:55

Moje mnenje o mopsih, čeprav sama nimam te pasme? Dušice, male kepice, tapravi za crkljanje...nisem še srečala agresivnega mopsa. Vem pa, da imajo težave z dihanjem, če se preveč zredijo. Tako pravijo njihovi skrbniki. 

Želim ti čimveč scrkljanih trenutkov s tvojo mopsiko.

Lp od R.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

29. apr 2014 19:06

Če se preveč zredijo, imajo z dihanjem težave vsi psi, pa seveda ne samo psi.

Mopsi so v bistvu ena človekovih sprevrženih idej o oblikovanju narave po svojih željah in eden od dokazov, da se take zadeve ne morejo dobro končati (v tem primeru za mopse). Rejci so pri mopsih šli pač v skrajnosti preko vseh mej okusa, zdrave pameti in dostojosti, ko so hoteli izdelati čimbolj kompaktno izdajo psa. In mopsi so danes pač eden najbolj kričeče tragičnih primerov, ki plačujejo ceno človeške neumnosti (neumnost je najbolj blagi izraz, ki mi v tem kontekstu pride na misel; v bistvu je to vse kaj drugega kot samo neumnost).

 

Na sliki je "idealni" mops danes na levi, na sredini "idealni" mops leta 1927, na desni pa iz leta 1745 (slike so z Wikipedije). V slabih 90 letih so mopsi na račun umetne selekcije praktično izgubili obok nad očmi, ostala pa jim je kožna guba, katere dlake stalno dražijo nezaščitene (in zato bolj kot ne stalno vnete) oči. Votlina za možgane se je stisnila,  bili so ob praktično cel nos in velik del čeljusti (pa rep tudi). Predstavljajte si, da bi vam odbili nos in več kot pol čeljusti. Pa zdaj uspešno dihajte in žvečite pasje brikete, če morete (pa ne zmenite se za dlake, ki vam rinejo v oči). In da imate stalne težave s hrbtenco. In še cel kup drugih, ker so vaši notranji organi tako tesno stlačeni eden ob drugega v premajhnem prsnem košu in trebušni votlini, da preprosto nimajo prostora, da bi normalno delovali. Kakor koli obrnemo - mopse so naredili za invalide od rojstva. V Nemčiji obstaja močno gibanje (Mops- und Pekingesen Rassehunde Verband), ki se bori za to, da se mopski vrnejo v oblike, kakršne so imeli v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in so bili neprimerno bolj zdravi kot zdaj (podobno velja za pekinezerje, ki imajo prav tako številne zdravstvene probleme zaradi eskapad rejcev). Prizanašajte torej svojim mopsom. Niso namreč plišaste kepcie za crkljanje, ampak živa bitja, ki marsikaj na videz stoično prenašajo preprosto zato, ker se mnogi niti braniti ne morejo več.

Sonja

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

29. apr 2014 19:47

Ste mi dali misliti. Izjemno lepo napisano v bran kužkom in v vednost ljudem. 

Lp od R.

Engie  

član od: 12.10.2007

sporočila: 472

29. apr 2014 20:10

Mopsika.Tudi mi smo zasvojeni  z našo mopsiko,ki je bila včeraj stara 6let.Vse kar si napisala je res ,le z razliko ,da naša spi v kleti v svoji" postelji"Res je prijazna tudi z domačimi mačkami vse dokler ni na vidiku hrana .Potem je prijateljstva konec.

Limnol saj jim prizanašamo -počivajo na kauču ,spijo v postelji,pozimi so na toplem,imajo plašček  stalno so v bližinin družine in še bi se kaj našlo.

Sporočilo je spremenil(a) Engie dne 29. 2014 20:14

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. apr 2014 20:32

Oprostite, mi smo izpričani pasjeljubci, čeprav so nam ljubše druge pasme kot mopsi, a vendarle se mi zdi, da pes ne sodi v lastnikovo posteljo. Ne glede na pasmo.

Dva psa imamo, velikega in malega, oba sta scrkljana da je veselje, tudi ta velik je pretežno z nami v hiši in zunaj le čez dan, ko nas ni doma, a v postelji, na sedežni garnituri in dva metra do mize nima kaj iskati. Tako kot ta mali ne. Ima ta pri tašči sicer svoj fotelj, a je samo njemu tudi namenjen, po drugih sedežih nikdar ne leži).

Prosim vas, ne počlovečite psov, no.

 

Pa limnolino pisanje si je modro prebrati.

 

Vsi imamo radi svoje pse in so nam naj, naj in edinstveni in ni takega pod soncem. Je tudi prav tako. Ampak pes vendarle ni človeško bitje.

mamamia

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12651

29. apr 2014 21:01

No, saj imate v bistvu prav,vendar smo mi našo mopsiko že prvi dan dali na kavč, pozneje pa je sama začela prositi iz svoje posteljice k nama v posteljo. Ne morem si pomagati, ko je skočila sama na posteljo, je nisva mogla dati dol, saj spi lepo na sredini postelje in ni nobenemu v napoto, no ko se pa sama naveliča, potem skoči dol in gre lepo v svojo posteljico. Mislim, da to ni nič narobe, saj mopsi niso veliki psi. Ne moremo si pomagati,nismo jo počlovečili, le preveč jo imamo radi, taki smo in naša mopsika to zelo čuti in pokaže tudi svojo ljubezen do nas.

mopsika

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. apr 2014 23:54

mopsika je napisal/a:

 saj spi lepo na sredini postelje in ni nobenemu v napoto, 

 

mopsika

 

Damn.... 

Vanja

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

30. apr 2014 0:11

Limnol, tvoje pisanje je cista 10 !!!!

Kar se pa tice spanja psov v postelji in po kavcih, pa vsak po svoje. Midva imava pet psov in stiri muce in ce se malo stisnemo, smo vsi na kavcu, pa tudi v posteljo nam kateri kdaj zleze, ceprav so vrata v spalnico zaprta. Moj necak ima dve nemski dogi, ki spita v njuni spalnici, vecino casa pa tudi na postelji. Ga ne obsojam, ce njiju ne moti, zakaj bi mene? Bistvenega pomena je, da si odogovorna oseba, ki ve, kaj zival potrebuje, je ne mucis in je nimas samo za  zastonj alarm pri hisi ali potrosno blago z neomejenim razmnozevanjem, ki ti lovi misi.

Kaksen odnos pa imamo Slovenci do zivali, pa najbolje preverite v nasih zavetiscih.

Nena in 

 

Nena-morje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti