Nov računalnik

Tomson  

član od: 15.7.2005

sporočila: 11

16. jan 2014 15:18

@Proksima

 

Narobe si predstavljaš zadevo. Razlike v hitrosti med 1TB in 3TB diskom ni. Če želiš na račun diska pridobiti na hitrosti (beri odzivnosti) se za operacijski sistem vgradi SSD disk, katerim je zadnja leta cena precej padla in se za 90€ dobi zelo kvaliteten in zanesljiv SSD, npr. Samsung 840 EVO, ki pa resnično pripomore k boljši uporabniški izkušnji. Boljši procesor, grafika, večji disk ne pripomorejo k odzivnejšemu sistemu, SSD je tisti, zato ga sam predlagam vsakemu, ki kupuje nov računalnik. Če ne verjameš, preizkusi! ;)

 

 

Tomson

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. jan 2014 16:17

SSD deluje na povsem drugačen način (kar seveda ti tudi veš), zato so tudi cene in kapacitete drugačne, s klasičnimi trdimi diski jih ne moreš primerjati. Se pa strinjam, da so jim cene dovolj padle, da se jih splača vgrajevat vsaj zahtevnim uporabnikom (gamerjem, grafičnim obdelovalcem, upravljalcem podatkovnih baz) za operacijski sistem; običajni razlike verjetno ne bodo opazili (se jim bo pa zdelo fino se s tem pohvalit pred drugimi, kar je verjetno tudi pomemben faktor prodaje, kajne? ). Razliko v hitrosti med 1T in 3T si predstavljam vsaj teoretično povsem pravilno, če malo pobrskaš po performance testih bratskih diskov istih firm, se to izkaže tudi za empirično potrjeno (na primer http://www.silentpcreview.com/WD_Red). Ponovno pa ne moreš primerjat dveh razredov tehnologij izpred (na primer 160G izpred desetih let z današnjim 1T). In če naj si še jaz privoščim malo podjebljivosti: kar veselo se nasmej, v teh kriznih časih, ko se je za prodajo treba trudit še na kulinaričnih forumih, ti to vsekakor privoščim. lp, proxima

Tomson  

član od: 15.7.2005

sporočila: 11

16. jan 2014 16:46

Ne vem natančno kaj misliš da prodajam :) ... če ti povem iskreno, sem po poklicu učitelj, in nimam nobene veze s prodajo. Me pa že od malega veseli računalništvo in zabavna elektronika, po forumih že 15let svetujem pri nakupih, ker podračja res poznam (če ne verjameš me lahko preveriš, te izzivam! :) in do sedaj nisem zaslužil na ta račun niti 1€, pa porabim sigurno kakšno urco na dan. Kar počnem, počnem iz veselja. Ker rad delim informacije, ki komu pridejo še kako prav. Sem toliko star, da še vem kaj pomeni nekomu pomagati in ne zahtevati plačilo, kar res v današnjih časih ni pogosto.

 

On topic:
Ne vem s čim se ukvarjaš in koliko poznaš področje računalništva, a SSD ni namenjen zahtevnim uporabnikom ampak vsem. In prav povprečen uporabnik bo razliko med SSDjem in HDDjem zelo opazil. Veliiiko bolj kot med i3 in i7 procesorjem npr.

Številke ki jih kažejo določeni testi v praksi ne držijo, za to poglej tako imenovane RealLife teste, kjer se testira uporaba računalnika v Windows okolju, pa potem povej če je razlika med SSD in HDD. 

 

Sicer ne vem s čim sem ti stopil na žulj, ko sem se priključil v temo pomagat z nasveti, sicer pa mislim da se na področju računalništva lahko še marsikaj naučiš ... (ok, zdaj bom še bolj osovražen! ;)

 

Tomson

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

16. jan 2014 16:50

Lakica je napisal/a:

večji kot je disk, bolj obremniš računalnik-po mojem mnenju; bolj pametno in tudi priročno je dokupit prenosni trdi disk, tudi za back up;: pri računalniku je na dolgi rok vsekakor pomembnejši proces, RAM-i in grafična kartica; šele potem trdi disk



Lakica

Ali je večji disk fizično težji, ali na kak način ga bolj obremeniš?

Na dolgi rok edino disk mogoče zdrži zob časa... od teh neumnosti, ki jih kvasiš, sodi edino kvas na ta forum.

 

Commis débarrasseur

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. jan 2014 17:07

Saj mogoče se motim, ampak če uporabnik z zelo malo posti pred kakim mesecem najprej svetuje spletno stran z nasveti o nakupih, na kateri je "podpisan" pri večini tekstov, potem pa v specifični temi "svetuje" tako, da speljuje vodo na taisto spletno stran, mene bolj kot na altruizem to spominja na nekaj drugega na a, namreč na astroturfing. Dovolj znana marketinška zadeva, zlasti ker se s te spletne strani ne da ugotoviti, kdo jo vzdržuje in kdo je njen lastnik; še bolj zato, ker dvomim, da se nek kao amater zares tako spozna na vse mogoče vrste gadgetov, da lahko kvalificirano svetuje nakup vsega od GPS naprave do hišnega kina. Ampak, kot rečeno, that's just me. lp, proxima

Tomson  

član od: 15.7.2005

sporočila: 11

16. jan 2014 17:21

Kaj pa ta scenarij:

 

Nekdo, ki ga pač tematika izredno zanima in ki polovico svojega življenja ljubiteljsko posveti tehniki in zato resnično pozna vsa področja o katerih govori in ga že nevem koliko let vsi prijatelji in znanci in kolegi od kolegov itd. kličejo in sprašujejo kaj jim priporoča, ker so slišali da bodo dobili res dober nasvet.


In se ta oseba odloči, da bo vse svoje znanje in izkušnje strnila v informativno spletno stran, kjer bodo lahko vsi ti prijatelji in njihovi kolegi, pa mogoče še kakšen, ki potrebuje nasvet prišli do koristne informacije, ki jim bo olajšala odločitev pri nakupu oz. jih usmerila v prave modele posameznih artiklov in jim bo tako prikrajšano nekajurno raziskovanje po internetu.

 

Da vse te ure (recimo cca. 400h) ne bi šle v nič, si želi da bi bila stran uporabna še komu, ki ni poznavalec določenega področja in bo dobil neko informacijo ki mu je lahko bolj ali manj v pomoč. Če vsi zaključki temeljijo na povzetkih referenčnih testov strani, ki so posameznih področjih v svetovnem merilu vodilna, in to ne enem, je zadeva precej utemeljena in nezavajujoča.

 

Je mogoče? ;)

 

Tomson

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. jan 2014 17:41

Gotovo je mogoče, druga stvar pa je, koliko je verjetno, vsaj pri današnji hitrosti spreminjanja tehnologij; jaz kljub poetičnemu opisu (on the second thought, pravzaprav še bolj zaradi njega, zlasti glede na besedišče, ki je nezgrešljivo marketinško), ostajam skeptična. lp, proxima

Tomson  

član od: 15.7.2005

sporočila: 11

16. jan 2014 17:54

Pošteno, večni skeptik torej!  

 

Tomson

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

16. jan 2014 18:04

zzak1977 je napisal/a:

... od teh neumnosti, ki jih kvasiš, sodi edino kvas na ta forum.

 



Commis débarrasseur

 

Sama se prav nič ne razumem na delovanje računalnikov..berem vas pa zelo rada,ker ste tak fajn mi..ravno danes si je mož kupil telefon na "tač skrin" in me ves vesel pokliče v službo da zna..(po par urah študiranja )

...stavek ,ki ga je Zzak1977 napisal pa je za v letne kulinarične anale...

Vrtejbenka

Alajaz  

član od: 23.7.2019

sporočila: 1

21. okt 2019 8:54

Hello

 

Par nasvetov: 

 

- Glede diska, bi vam svetoval SSD + HDD (max 1 TB, ker več ne boste potrebovali). Če pa že pa se kupi zunanji disk. 

- Najbolj pomembno je gledati procesor, ker tega ne gre več menjati. Boljše malo več dat pa je več let mir. Dobri procesorji se začnejo od i3 8. generacije oz AMD ryzen 3 naprej. 

- Glede RAM-a za povprečnega uporabnika več kot 8GB ne potrebujete - že to je puna kapa. 

- Grafična kartica je boljša integrirana (manj segrevanja in daljša življenjska doba baterije), če ne boste igrali iger ali 3D modelirali itd.. 

 

Npr za 500 eur prenosnik bi Vam priporočal kaj takšnega:  

http://www.secondoption.si/prenosniki/prenosnik-hp/izdel

 

Glede windows-a pa je najboljše Windows Home 10. 

 

Je pa res da stvari tak hitro napredujejo, da kar je danes aktualno drugo leto pade v srednji razred, še naslednje leto pa že skoraj zastarelo :/

 

 

 

 

Alajaz

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti