moj odgovor sicer ne bo letel na kuhinjo babice (nizozemska babica, ki je dejansko znala kuhati, je žal umrla kmalu po mojem rojstvu, tadruga babica pa ni nikoli imela pravega lastnega gospodinjstva in ni znala ne vem kaj in moja mama ne zna ne vem kaj, vedno so jedli v službi, jaz pa v šoli...) ampak na denarno zadevo. Coco chanel, zelo dobro te razumem, ker ko ti kuha postane v hobi in užitek, postane to krepka obremenitev za denarnico. Dva sva na mesec porabila krepko čez 100 000 SIT samo za hrano. Eventuelno prehranjevanje zunaj v to ni všteto! Potem sva pa začela zbirat račune in sklenila, da je treba nekaj ukrenit.
En ukrep je gotovo, da bomo šli v prihodnjosti, ko ne bo več carin, kdaj v Italijo po zaloge inčunov, kaper, sušenih paradižnikov, parmezana, pancete itd., ker na tehle delikatesah zapraviš največ (če jih redno uporabljaš, seveda).
Drugo je pa plan tedenskega jedilnika, lahko tudi za 10 ali 14 dni.
Ko brkljava po kuharskih knjigah, in se navdušujeva, kaj bi rada jedla, notri vtikava kazala (post-it listke). Potem pa se običajno v nedeljo zvečer usedeva in premisliva - kakšne aktivnosti so v planu čez teden, temu prilagodiva dnevno zahtevnejše/preprosto kuhanje, vključiva nekaj želja iz knjig, pri tem pa upoštevava, da če je v teme in tem receptu malo bučke in malo paprike, da bo verjetno pol paprike in pol bučke ostalo, zato čez dva dni planirava nek drug recept, ki bo te sestavine spet uporabil. Sprintane imam muštre jedilnika, kamor not lepo vpisujem, hkrati pa so zabeležene tudi zaloge v zmrzovalniku (npr. en dan narediš pekač musake, pol daš takoj v zmrzovalnik, in ker imaš to očitno napisano, za naslednjo sredo, ko ni časa za kuhat tisto musako premestiš iz zaloge na jedilnik). Seznam za nakupovanje je zdaj pregleden, v supermarketu se pa lepo nazaj držim, da ne kupujem tistega, kar ne rabim. (izjemice še vedno so, v glavnem pa je novi sistem boljši)
Ko se bo obrnilo leto, bova verjetno jedilnike "reciklirala", pa se ne bo več treba toliko zmišljevati.
rezultat: "le" še 80 tisočakov na mesec za dooobro hrano.

Porabit moram še zaloge iz omare - razne kaše, žitarice, konzerve... Polno tega poredko rabim, zato je verjetno potratno vzdrževati tako zalogo - zame je nujno imeti le konzerve tune, pelatov in koruze, za drugo polovico parčka pa mešanico stročnic, ki jo meče v solato.
Sporočilo je spremenil(a) malan dne 22. mar 2004 07:36:55