Eterična olja v kuhinji

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. dec 2013 16:46

Če se malo ozrem naokoli po sosednjih blokih, vsemogoči posevki na oknih in balkonskih ograjah odlično uspevajo in zdi se mi, da se urbane višinske kmetijske površine veselo širijo. Dolga leta sem se ubadala s cvetjem, letos sem pa prvič nasadila začimbe zunaj in znotraj in jih veselo strigla za sprotno uporabo - pelargonij in podobnega na mojih oknih zlepa ne bo več! Letos sem imela priliko ugotoviti, česa bom naslednje leto imela več (šetraja in drobnjaka recimo) in česa bo malo manj ali nič (korenje ni bilo ravno pametna ideja), pa kako lončke in korita razporediti po oknih - skratka, verjamem, da se mi bo naslednje poletje zelo dobro godilo.

Sploh ne pravim, da je z eteričnimi olji kar koli narobe. Ampak narava jih ne brez razloga rastlinam skopo odmerja, zato se jih je pametno lotevati z veliko previdnosti. Pa, za božjo voljo, ne mešati pojmov "naraven", "čist" in "neškodljiv", ker včasih nimajo prav nič skupnega (in prav nekatera eterična olja so krasen primer za to).

Sonja

Majuscka  

član od: 23.12.2005

sporočila: 162

6. dec 2013 20:49

Saj ni, da ne bi bila pripravljena na kritike, pa vendar, bi lahko na lepsi nacin izrazili svoje mnenje, ali na bolj kulturen, ce zelite. To, zakaj nimam zacimb doma, ni na vas da sodite, sploh pa ne ali so to izgovori ali ne. Ocitno gledamo samo naprej in nas ne zanima kaj je na levi ali desni strani. Nic hudega, se opravicujem, da sem vam vsiljevala Svoje mnenje ali izkusnjo, bom rajsi ostala samo na receptih...dejstvo pa je, da ima vsak prav na svoje mnenje in jaz to spostujem. 

Majuscka

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

6. dec 2013 21:09

, kaj nekulturnega pa je bilo napisanega do sedaj?

lp

mzm

Majuscka  

član od: 23.12.2005

sporočila: 162

6. dec 2013 21:28

Ja, v navalu pisanja se nisem pravilno izrazila. :).ne nekulturnega, bolj obtozujocega..izgovori pa taki...sem sama do sebe dovolj postena in verjemite, to ni izgovor... sicer pa kdo sem jaz, da bi se tu zdaj zagovarjala. 

Majuscka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. dec 2013 9:05

Joj, si pa res mimoza, čeprav, ta nima eteričnega olja, vsaj omembe vredne količine ne.

rimljanka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. dec 2013 9:49

Majuscka, ti imaš problem kot vsi tisti, ki nekaj vneto zagovarjajo in zavračajo vse, kar jim nekdo iz stroke (limnol, rebecca, rimljanka in še kdo) predoči, da je drugače ali vprašljivo. Tako kot ti s temi olji - dekleta so samo opozorila, da ni vse v zvezi z njimi oh in ah, in je tudi kakšna past vmes - tole od limnol na primer je zelo pomembno: ne mešati pojmov "naraven", "čist" in "neškodljiv", ker včasih nimajo prav nič skupnega (in prav nekatera eterična olja so krasen primer za to).

Tako da bi rekla, da si v tem primeru ti tista, ki gledaš samo naprej, nič levo in desno, čeprav so ti punce vse lepo pojasnile.

A ne bi raje vzela v zakup tega, kar ti svetujejo, kot pa da kot nezadovoljen otrok cepetaš in njih obtožuješ nečesa, česar sploh niso storile?

Glej,  na tej strani si vedno nekako pomagamo, vsaka ima svoj stil. Kakorkoli obračaš, iz vsega se lahko nekaj naučiš.

 

mamamia

Majuscka  

član od: 23.12.2005

sporočila: 162

8. dec 2013 13:18

Se ne strinjam. Nikoli in nikjer nisem zanikana druge, manj pozitivne ali vprasljive strani etericnih olj. Verjetno je bila moja napaka, da te strani nisem omenila v prvi objavi. Ce bi malo bolj razmisljala, in dodala tak stavek, se tale razprava verjetno ne bi vnela. 

Sama se zavedam vsezivljenjskega ucenja in sprejemam veliko vec, kot pravite. Vsak tak komentar mi da misliti, me prisili, da se v zadevo se bolj poglobim. in ne hodim zgolj naravnost, spostujem in se ucim..enako pa seveda pricakujm od drugih.

 

Vsak po svoje, se strinjam. 

Majuscka

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

9. dec 2013 2:05

Majuscka, si pač odprla nekaj novega, novosti pa vedno prinašajo s sabo različna mnenja, poglede,  pomisleke in včasih celo odpor. Odziv pa ti pove tudi, da je zanimivo in dobro napisano. Vsaka stvar je za nekaj dobra, pravijo pri nas. Še lenuh je dober za slab zgled.

Jaz se po vseh letih prakse v svoji kuhinji, še vedno borim z odpadki in olupki. Če kuham take jedi kot so zelenjavne juhe, pa golaž, pa kompot iz slabih jabolk ali štrudelj, razne solate in podobno, je moja kanta za na kompost hitro polna. Lupim, škrencljam in rezljam in zraven razmišljam, le kako jim uspe taka kuha nekje v petem nadstropju bloka? 

Katrca11

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

9. dec 2013 14:40

Nadmorska višina sicer zniža vrelišče vodi, ampak do petega nadstropja se to ne pozna toliko, da se ne bi dalo kuhati. Drugače pa postaviš kanto za odpadke v isto nadstropje, kot je stanovanje, pa gre. Jaz to prakticiram v šestem in ni težav. Nisem še poskusila, ampak mislim, da bi tudi v petem šlo.

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. dec 2013 17:53

Preverjeno gre tudi v desetem, pa na balkonu tudi krasno rastejo začimbe, zelišča, paradižnik, organko je pa tudi super pogruntavščina, če ti je odveč (pre)večkrat do tal.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti