Izdelava domačega mila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. nov 2013 19:36

Delajte milo, ga ni čez hobije. Jaz samo upam, da tisti, ki se tega lotevajo, v resnici znajo računati odstotke za raztopine (in v resnici upam, da med amaterskimi proizvajalci mila ni tistih, ki se druače lomijo s proproci sestavain za torto, če se premer spremeni...), pa da znajo mase spreminjati v volumne itd , pa da ne malo pazijo, kje imajo kemikalije po hiši in da majhnih otrok in živali ni zraven, pa da če se že zgodi nesreča, da znajo prvo pomoč in da znajo zaščititi lokacijo (ne da bi vmes pisali na kulinariko, kaj storiti po poškodbi z lugom) itd itd itd itd. Kakorkoli obračam, vrtičkarstvo je manj nevarno kot pa tole.

Vendelina jr.

Mygrace

sporočila: 6506

16. nov 2013 8:56

Razlika med obešalniki in vrtnarjenjem ter ostalimi hobiji je v ustvarjalnosti. 

V potrošništvu ne vidim nobene ustvarjalnosti.

In morda, če bi še kdo doma žajfo delal, mu kričavi otroci v hipermarketih ne bi šli toliko na živce.....

 

                                                        

Mygrace

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

16. nov 2013 15:53

Ja, Moja Grace, hello! Kod si pa hodila???

 

Vsega ostalega se bom vzdržala, namreč jaz tudi vrtnarim, kvačkam, štrikam....



marjja

Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 17.nov 2013 08:13

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

17. nov 2013 20:23

Tako rahločutni komentarji, kot bi bila polna luna. Ampak po izkušnjah, polna luna deluje na šefe, mlaj pa na proizvodne delavce. Pa ne vem, kdo kam spada.  Ali ni lepo, če ima človek veselje do dela, takega, da za njim kaj uoprabnega, okusnega, lepega  in otipljivega  ostane?  

 

Katrca11

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

17. nov 2013 21:31

No, izgubljena ladja je našla pot v v varen pristan.

Da ne smetim preveč, jaz milo kar kupim. Ga pa tudi dobim in mi ga je kar žal porabiti. Pa ga dam v omaro na polico ali pa kot okras na komodo.

Se pa strinjam in vesela sem, da ročna dela vseh vrst spet dobivajo na vrednosti.

 

 

naor

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

18. nov 2013 5:43

lilly 18 maj, jaz tudi delam milo (tega sem se nadavno naučila pri eni gospe) in res je najpomemnejše, da si narediš pravilen recept. V veliko pomoč je online kalkulator http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp kjer si izbereš olja, ki jih boš uporabljala, količino mila, ki ga želiš dobiti, jih vneseš in ti program sam izračuna koliko sestavin rabiš. Sestavine dobiš bodisi v lekarni, ali pa v Trgovini Organika v Trzinu (prodajajo samo po spletu in ti bodo dali tudi koristne napotke, če jih pokličeš). Če te še kaj zanima, mi piši na ZS, ker se na tem neprijaznem forumu ne bom oglašala.

Sweetie

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

18. nov 2013 8:31

Sweetie, ni neprijazen forum. Če je v gozdu kakšna smreka postrani raščena, ne moremo reči, da so vse smreke krive. Ni pa vsako drevo vsem enako všeč. Zato ti kar napiši tudi na ta forum. Neverjetno veliko ljudi ga spremlja. In se oglasijo taki, za katere sploh ne veš, da sodelujejo, ker se skoraj ne oglašajo. To se mi je potrdilo v temi o jogurtu, kjer sem bila prijetno presenečena, saj sem dobila odgovor od članice, za katero nisem vedela, da obstaja. Ti pa si tukaj po stažu že seniorka, nikar rne odhajaj.

 

naor

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

18. nov 2013 9:02

Sweetie je napisala vse, kar sem jaz hotela. Dodala bi le, da Tovarna Organika prodaja tudi tako, da naročiš (napišeš mail) in te vrečka čaka (pride prav, če imaš v Trzinu kak opravek in greš spotoma tja, ali celo blizu živiš).

 

Je pa to takšna tema (delanje mila namreč), kjer res ne gre brez osnovnega znanja kemije. Torej nekaj osnov: raztopine baz / kislin se delajo tako, da damo vedno bolj bazo v vodo (in ne nalivati vode na pelete baze!), ker drugače lahko brizga in pride do opeklin. Drugič, raztopina NaOH se precej segreje, zato jo lahko delate na ledeni kopeli, da se sproti hladi. Tretjič, točno treba preračunati količine, saj drugače milo ne uspe. Upoštevati treba namreč saponifikacijsko število (koliko hidroksida potrebujemo za zaestritev neke maščobe), to imamo na voljo razne 'soap calculatorje'. Nočemo namreč, da bi v milu imeli npr. preostanek hidroksida :)

 

Toliko na kratko, začetnikom priporočam obisk kakega tečaja, kjer te podučijo o osnovah. Nekaj jih poznam jaz, prek ZS povem, da ne delam reklame :) Kar tako se lotiti brez ustreznega znanja je malce tvegano. Delo s hidroksidom je malce drugačno kot delo z moko in sladkorjem.

Aja, še tole: V omenjeni Tov. Org. imate na voljo 1 kg čistega mila za vlivanje. To se nareže, obarva in odišavi po želji, vlije v kalupe in je bolj varno kot nekaj eksperimentirati po svoje.

Atina

Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 18.nov 2013 09:05

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

14. mar 2016 6:22

Bom kar tu nadaljevala. Preizkusila sem že nekaj receptov za milo a najbolj mi je všeč to:

Recept za kokosovo milo po Karmen Gostinčar

500 g kokosovega masla
400 g oljčnega olja
100 g sončničnega olja
370 g kokosovega mleka
152 g lužnega kamna

kokosovo maslo stopimo,dodamo olji in odstavimo z ognja. Lužni kamen stehtajte v manjši posodi iz trde plastike. V še enkrat večji posodi iz trde plastike stehtajte kokosovo mleko. Kokosovo mleko za nekaj časa postavite v zamrzovalnik. Dobro ohlajenega vzemite iz zamrzovalnika in mu počasi dodajajte lužni kamen. ker se mešanica močno segreje,morate biti previdni. V vodni kopeli jo ohladite na 50-55 stopinj,na enako temperaturo ohladite tudi olja. V olje počasi vlivajte raztopino lužnega kamna in kokosovega mleka. Počasi mešajte,lahko tudi s paličnim mešalnikom. Ko se masa začne gostiti in je podobna pudingu,ji lahko dodate žlico kokosove moke,tako bo milo imelo učinek nežnega pilinga. Maso vlijte v modele in pustite,da se suši dva dni. Potem milo vzamete in modelov,če je treba ga narežete in ga sušite še šest tednov,takrat je milo primerno za uporabo.
Kokosovo milo kožo vlaži.

 

Upam, da ga Karmen ne zameri, da delim njen recept. 

Dodala bi še svojo izkušnjo: ko delate milo z mlekom (katero koli) ga dobro ohladite, še bolje zamrznite. S tem se boste izognili, na se ob dodajanju luga ne sesiri.

Pa še ena izkušnja, če dodaš sok aronije ali rdeče pese,ne pričakuj, da bo milo rdeče. Zaradi luga barve spremenijo barvo. Konkretno aronija je olivno zelena. Zato je bolje dodajato cimet, kurkumo, kokosovo moko....prah. Tako za barvo, kot učinek.

lep dan,

 

 

 

 

jovita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti