Univerzalni temeljni dohodek

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

17. okt 2013 16:42

It's left to your wildest (and dirtiest) imagination... Iztok Mlakar je glede tega perfect gentleman (less is more). Tudi v pesmici Var'se, čeča pove samo tole (o "tistih" rečeh): "Wd neh gawarit pa ni glih najbl prow, zatu nam neč pawidau, sam tu bom djow, wabenga se dila jest neč na bajim, mpa zmieraj use tak kt je triba nardim." lp, proxima

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

17. okt 2013 19:40

Oprostite, kaj je univerzalni temeljnji dohodek? Ce iz vasega pisanja prav razumem, je to nek dohodek, ki naj bi ga drzava zajamcila vsem polnoletnim drzavljanom, ker iz tega ali onega razloga ne prejemajo drugih dohodkov.

 

V Italiji se o tem govori ze nekaj casa. Zaradi ekonomske stanja italijanskih javnih financ ga niso (se) uvedli. Moram pa povedati, da se meni ne zdi posten in niti ne primeren, saj bi lahko spodbujal nadaljnjo neaktivnost. Naj razlozim: med zadnjo volilno kampanijo je komik Beppe Grillo, ki trenutno vodi eno iz med vodilnih strank v Italiji, obljuljal ta univerzalni temeljni dohodek, ki naj bi po njegovih izracunih znasal 1.000 evrov mesecno. Pa sem naredila dva (pa res dva) racuna: osebno sem zaposlena v solstvu, kjer prejemam 1.200 evrov za 10 mesecnih plac. Letno to znese 12.000 evrov neto. Ce bi bila brezposelna, bi po Grillovih obljubah prejemala 1.000 evrov univerzalnega temeljnega dohodka za 12 mesecnih plac, torej 12.000 evrov letno.

Pa se mi poraja vprasanje: se mi sploh se splaca vsak dan hodit v solo in se tam ukvarjat s svojimi dijaki, ce lahko enak znesek prejmem, ce ostanem doma in delam, kar mi srce pozeli (pa niti stroskov z vsakdanjo voznjo na delovno mesto ne bi imela)?

 

ribica

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

18. okt 2013 7:19

ribica, res ne razumeš prav! Morda mal pogooglaj, tudi v angleščini ( basic incam ).

Tako na hitro: UTD težko gre s kapitalizmom in kapitalistično mislenostjo ( čeprav je danes največji zagovornik UTD belgijc ( se mi zdi ) Philippe von Parijs ). Napisala si "...........je to nek dohodek, ki naj bi ga drzava zajamcila vsem polnoletnim drzavljanom, ker iz tega ali onega razloga ne prejemajo drugih dohodkov. " Ne, ni prav, čisto vsem državljanom a ne le tistim brez dohodkov. Za vpeljavo UTD je treba še marsikaj spremenit ne nazadnje ( po moje ) tudi denarni sistem, vrednote v družbi.............. Delo ni tlaka, da bi delali pod prisilo, čeprav tako pogosto izpade, ker delamo za ljubi kruhek.

Za sebe lahko rečem, da sem celo življenje rad delal svoje delo, poklic sem izbral tak, ki ga imam rad ( zdi se mi, da bi bil prav nesrečan, ko bi bil kaj drugega po poklicu, nekaj, kaj so mi vsilili starši, pa ma gar za veliko denarja ).

Če sem mal grd: praviš da si zaposlena v šolstvu, a ni pol za tebe največji užitek, da so se otroci nekaj v šoli naučili ne glede na plačo in UTD naj bi pripeljal do tega, da ljudje delajo tisto kaj jih veseli. Sama razmisli, kako bi potekalo tvoje življenje: a bi raje delala nekaj, kar te veseli ali ( ker imaš preživetje zagotovljeno ) sedela doma s slušalkami na ušesi in v ritmu kimala z glavo, dokler ti ne odpade.

Kakorkoli, nič se bat, UTD ne bo kmalu, veliko je treba prej spremenit, in do tega po verjetno tudi prišlo, kajti kapitalizem ne ponuja nobenih pametni ( še neunmih ne ) rešitev za družbo.

No, še to: zelo znana knjiga prej omenjenega Philippa se imenuje : Real fridom for all: What ( if anithing ) can justify capitalism. nDovolj zgovorno.

ežoj

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

18. okt 2013 8:14

Se popolnoma strinjam z Ežojem. Še najbolj pa v tem, da bo treba miselnost spremenit... Jaz, ne primer, ne dobim službe, čeprav imam dva poklica (trg je pa res zasičen), ker pa ne morem samo kavča "peglat" , s kolegico delava v najini skupnosti marsikaj prostovoljno (neformalno, na lastno pobudo). In čisto nič se ne bi pritoževala, glede na to, da delava projekte, ki so v doboro skupnosti, ljudje so navdušeni, če bi mi kdo (kdo že?) stisnil kak evrček, vsaj za kavico. Ni mi problem delat prostovoljno, ampak od nečesa je treba živet, a ne?

 

Btw: Dela je dovolj, samo noben noče plačat

JJ

zoyaa  

član od: 1.8.2011

sporočila: 88

18. okt 2013 9:23

Tudi jaz ne dobim službe, največji problem je diploma iz poklica, ki je trenutno najbolj nezaželjen...

Pa bi šla delat karkoli, nešteto prošenj sem napisala tudi za v proizvodjo, pa dobim nemalokrat odgovor, da ne iščejo delavca s tako visoko izobrazbo...nevem v čem je problem, če sem sama pripravljena delat za manjši dohodek, ki naj bi mi po zakonu pripadal glede na izobrazbo.

in tako sem doma, pa prav tako ne "peglam" kavča, kakor se je že izrazila JanisJoplin, ampak  delam doma, kjer imamo manjšo kmetijo in dela pač tu nikoli ne zmanjka, tako da dolgčas mi ni, vendar pa to ni to, kar bi počela celo življenje oz bi rada poleg tega hodila tudi v službo, saj vsak evro pride prav...

 

zoyaa*

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. okt 2013 10:03

ribica,

ni čisto tako, kot ti to razumeš (Beppe Grillo je komik, ne pozabi). UTD je dohodek, ki ti pokriva stroške do meje revščine. Se pravi - tistih 1000 € na mesec kar lepo pozabi. Meja revščine je pri nas postavljena hudičevo nizko. Potem je pa tu še nekaj drugega: tudi UTD mora nekdo ustvariti (zaslužiti, po domače). Tega pa v državi, ki ima aktivnega še precej manj kot polovico prebivalstva, pa še od teh zaposlenih dobršen del ne ustvarja nobene materialne vrednosti (žal, pa če še tako grobo in nepravično zveni), zlepa ne bokaj prida. Se mi zdi, da bi bilo ta hip na mestu, da bi raje razmišljali, kako narediti čim več, ne pa kako deliti nekaj, česar tako ali tako nimamo.

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

18. okt 2013 10:13

Točno tako Limnol. Brez nič ni nič.

 

naor

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

18. okt 2013 10:25

limnol, se mi zdi, da nimaš prav. Trenutna situacija v Slo je predvsem posledica kapitalizma in kapitalistične mislenosti, nič se ne splača, izdelki s veliko dodano vrednostjo ( beri izdelki s katerim se kupci najbolj okradejo ) in kaj je še takih kapitalističnih mantr za bogatenje kapitalističnih prascev.. UTD naj bi zagotovil osnovne potrebščine za preživetje vseh: hrano, obleko in obutev in streho nad glavo in za to je potrebno ( s sedanjo tehnologijo ) zelo mal ljudi. Iz proizvodnje bi bilo treba izključiti vse nepotrebne izdelke, ki so namenjeni bogatenju prej omenjenih prascev. Ko se tako pogleda je pravzaprav zelo malo resnično potrebnih delovnih mest. Potem država organizira vse ostalo: šolstvo, zdravstvo, policijo ( ki je bo treba veliko manj, kajti večino kriminala generira prav kapitalizem ), vojsko ( če bo sploh potrebna )..............

Po moje, je trenutno v Slo največji problem, da ne proizvedemo dovolj temeljnih dobrin, predvsem hrane, kar se s mal napora da rešiti ( naj spomnem, da je Švedska samozadostna glede prehrane, pa primerjajte njihove in naše pogoje ).

Glede brezposlenosti tukaj in zdej: žal sem pesimist, dela ni in ga tudi ne bo, kajti s to produktivnostjo, zelo malo ljudi naredi vse potrebne dobrine za vso prebivalstvo. Treba bo družbo drugače organizirat ( in o tem pravzaprav ves čas govorimo ).

 

ežoj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. okt 2013 10:42

ežoj,

za preživetje je potrebno resnično malo (kar pomisli na infrastrukturo, ki jo ponuja Potočka zijalka ali Betalov spodmol). Pa si zdaj zamisli ljudi, najedene in napite, dobro oblečene, brlog dobro prezračen, radona v zraku malo ali nič, ki ves ljubi dan ležijo in razmišljajo o tem, kako so njihove potrebe lepo pokrite in kaj pa zdaj. Vse mogoče se človeku v brezdelju mota po glavi! In potem bi šlo vse lepo še enkrat od začetka.....

Naivno vprašanje: iz česa pa država organizira dr. Housa, ki bo zdravil naše preležanine, in Harvard v vsaki slovenski vasi, ki bo širil naša duhovna obzorja? Ne vem, ena stvar mi v tej enačbi manjka. Oziroma nikakor tega ne spravim v enačbo.

Sonja

čokobananca  

član od: 19.4.2009

sporočila: 132

18. okt 2013 10:53

Zojaa, ti predlagam, da kakšno stopnjo izobrazbe skriješ. Jaz tudi nisem dobila službe, ko sem pisala, da imam 8. stopnjo izobrazbe. Ko sem napisala, da imam 5. stopnjo, sem bila pa takoj interesantna. Žalostno, a tako je. Prej so mi tudi očitali, da pač presegam njihove kriterije. Potem je bilo pa dobro.

čokobananca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti