Nakup stanovanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

26. sep 2013 9:27

Ežoj, če bi ljudje tako razmišljali, bi bil ta svet en ljubezenski poligon, tako pa je tudi v deželo na sončni strani Alp privel duh , ki nam narekuje, kako se zaščititi, ko, če...Ko berem, kaj dogaja še na kakšnem drugem forumu, potem hvala Bogu vsaj razumem, kaj nekateri sprašujejo. A sem hvaležna in vesela, da pred štirimi desetletji nisem niti pomislila na kaj takega, še začudeno sem pogledala, ko mi je tedaj dragi mož rekel, da je zakon pogodba. Danes vem, kako prav je imel. Midva kljub tem zloveščim besedam nisva živela po pogodbi, a vem, kaj to pomeni. Čiste in brezpogojne ljubezni ni, taka je le ljubezen do otroka. Nekateri smo imeli srečo, da smo imeli samo drug drugega, ko smo se poročali in smo gradili svoje življenje, tudi materialno, skupaj. Danes je vse drugače, kot pravi Šef Gostilne, takrat je bil socializem, danes smo v letu 2013.

Napisala sem svoje mnenje, vsak ima svojo zgodbo, svoj pogled, svoja pričakovanja. Ker poznam tudi nekaj parov, ki živijo idealen zakon, se seveda že vnaprej opravičujem, ker se z zapisanim ne morejo strinjati. Vsako pravilo ima izjeme.

Me je pa Ežojev zapis, kljub humorni naravnanosti, prav pretresel.

 

naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

26. sep 2013 9:38

Žal se včasih izkaže, da bi nekateri tudi zobotrebce lomili na pol pri delitvi, če se navežem na ežoja.

Sicer pa mislim, da je proxima lepo zadela bistvo (kot običajno v debatah).

 

So stvari, ki jih je modro urediti, ko so razmere dobre, so tudi kasnejše morebitne zamere lahko veliko manjše.

mamamia

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

27. sep 2013 7:42

Jaz pa ne, da se z ežojem strinjam ampak celo živim to čudaško življenje. Dvajseto leto mineva skupnega življenja in v tem času ni bilo potrebne ene same pogodbe ali kakšnega lastniškega načrtovanja. Ob nakupu stanovanja sva se ob kavici pred notarjem v trenutku odločila za lastništvo pol-pol, ker pač nekaj je bilo treba napisat, potem sva se pa takoj lotila resnih zadev, kakšne zavese in karnise bova imela (seveda sva se tudi v trenutku in pametno odločila, da nič od tega dvojega ne rabiva). Ključi avtomobilov so na voljo obema, številke bančnih kartic tudi, položnice in stroške plača kdor plača, v trgovino hodiva oba, enkrat ima eden polnejšo denarnico, drugič drugi in obratno prazno.

O poroki in podobnih oslarijah nisva nikoli razmišljala, nikoli ni bilo enega nesporazuma glede materialnih stvari, razen kakšnega bolj kot ne radovednega vprašanja, čemu služi maskara za 25€ in obratno za kakšno tehnikalijo.

@naor; jaz živim čisto in brezpogojno ljubezen tudi do moje drage, mogoče na drugačem način, ampak jo.

In če to izgubim mi je prav malo mar za vse imetje in pogodbe in lahko trdim da tako razmišlja tudi moja draga.

Commis débarrasseur

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

27. sep 2013 8:39

Zzak, mi je že dolgo jasno, da si en fajn dečko! Srečno!

 

 

 

naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. sep 2013 9:03

zzakk1977, pri nas je podobno, le da sva midva poročena. Nisva pa lastnika pol-pol, ker sem jaz primožena v hišo njegovih staršev. Ko so moji starši meni izročali nepremičnine, sem lastnica samo jaz, tako kot sta samo onadva z njegovo sestro solastnika nepremičnin po njihovi strani. Če bi se morda razšla, nimam jaz nobenih skomin po delu premoženja, ki izhaja iz njihove družine, čeprav je v njih tudi kar precej mojega vloženega dela in truda.

Glede položnic je pri nas podobno kot pri vas (priznam, z njegovega računa gre običajno več ...),

sicer pa imava v grobem razdeljeno tako, da on skrbi "za hišo" jaz pa za gospodinjski del. Včasih  tudi obratno, odvisno od situacije, kakorkoli, po sprotnem dogovoru.

Ampak veliko je odvisno tudi od ljudi. V neposredni bližini se srečujem s primerom, ko je ena polovica v celoti, s svojimi prihodki, več let financirala nakupe nepremičnin, druga vse vpisovala le na svoje ime, in ko je padel predlog, naj se večina prepiše na otroka, ki sta že polnoletna, ni druga polovica za to niti slišat hotela .... ker je pač konec razumevanja med partnerjema. Saj, če bo šlo na sodišče, se bo hitro dalo dokazat, kdo je koliko vložil, saj "narod naš dokaze hrani", a bi se z dogovorom na začetku dalo takim zadevam izognit.

 

Zato sem, ko dva kupujeta skupaj nepremičnino, vseeno zato, da se zadeve uredijo z nekim dogovorm.

mamamia

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

27. sep 2013 9:31

zzak1977 je napisal/a:

O poroki in podobnih oslarijah nisva nikoli razmišljala, nikoli ni bilo enega nesporazuma glede materialnih stvari, razen kakšnega bolj kot ne radovednega vprašanja, čemu služi maskara za 25€ in obratno za kakšno tehnikalijo.

@naor; jaz živim čisto in brezpogojno ljubezen tudi do moje drage, mogoče na drugačem način, ampak jo.

In če to izgubim mi je prav malo mar za vse imetje in pogodbe in lahko trdim da tako razmišlja tudi moja draga.

Commis débarrasseur

To si pa res zelo lepo povedal 

Ognjič

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

27. sep 2013 10:29

Notar in odvetnik napišeta predlog po želji strank, ki pa jih je potrebno izraziti, pred tem pa preveriti, ali je to mogoče. Vsi pozabljate, da odvetniške storitve o informacijah stanejo.

V tem primeru je vprašljivo, ker obstaja hipoteka, ki običajno ne dovoli razplaganja z nepremičnino. V praksi to pomeni, da kupec ne more dati deleža drugi osebi.Kreditodajalec se zavaruje s prepovedjo obremenitve in odtujitve,kar se napiše v pogodbi.

Če te ovire ne bi bilo in bi en sam partner prispeval samo lastni denar (npr. od dediščine, darila ipd.), se stvar reši tako, da se napiše darilna pogodba, s katero en partner podari drugemu partnerju določen delež, pri čemer se navede, kdo je financiran nakup in iz česa.

Pri nakupu nepremičnine za dva partnerja je mogoče v pogodbo napisati, da so denar prispevale tretje osebe, npr. starši, kar olajša delitev premoženja.

Osebno mislilm, da zaradi hipoteke ne bo mogoče darilo na drugega solastnika, ker je kreditni pogodbi prepoved.

Sicer pa se premoženje zakoncev lahko prenese na drugega zakonca kot daril z darilno pogodbo, ali s sporazumom, v katerem se ugotovi, kolikšen je delež iz posebnega premoženja ( premoženje pred zakonom, ali osebno darilo npr. staršev) in kolikšen je delež skupnega premoženja.

Darila se ob razvezi vračajo, delež skupnega premoženja po tej pogodbi pa se po razvezi ne spreminja, ker sta se oba zakonca strinjala z dogovorom.

Ti sporazumi in pogodbe se sklepajo v obliki notarskega zapisa, lahko pa jih pripravi odvetnik in se nato potrdijo z notarskim zapisom.

Predlog za vpis vb ZK lahko poda odvetnik ali pa notar.

Vse ljubezni se začenjo zato, da bi bile večne, precej pa se jih konča zato, ker niso.

Mislim, da je odgovorno, da razmišljaš o tem, kake so pravice partnerjev pri premoženju, ki je pridobljeno skupaj. Verjetno boš med skupnim življenjem soudeležena pri odplačevanju stanovanja, ki ga formalno odplačeval partner, zato se mi zdi tvoje razmišljanje razumno.

Sicer pa naj vam vzamem iluzije o pravni državi: včeraj sem bila priča na sodišču v postopku, kjer je bilo izpostavljeno vprašanje solastništva in verodostojnosti odvetnikov in pravnikov. Policist je napisal v dokumenet, da je žena, ki je vlomila v hišo, ki je posebno premoženje moža, ki jo je zato ovadil, živela pa je že dalj časa drugje, ker ji ni bilo dovoljeno živeti v hiši, v kateri ni bilo njenih stvari , solastnica nepremičnine, v kateri živi ( po vlomu), ker je bila 20 let poročena z lastnikom, čeprav je SPZ jasen. Nato je navedel, da obstaja dvom o Pogodbi o domsrtnem preživljanju, ki jo je po nalogu preživljanca napisal dolgotelni odvetnik, podpisa overil, nato pa je to pogodbo z notarskim zapisom potrdil kot zakonito notar. Za policista nič ne velja, sodišče in CSD Velenje pa prav tako ne upoštevata pravic, ki izhajajo iz 5 let stare pogodbe, ki se ves čas izvršuje s precejšnjimi stroški. Ali zaupate v to državo ? Jaz ne !

 

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

27. sep 2013 10:45

Ko sem prebrala, da napotujete na Brezplačno pravno pomoč na internetu, naj vas opozorim, da je veliko napak. Včasih sem na enem takem formu pisala prispevke, zato sem o tem prepričana.

Ežoj je pred časom napisal, da se sploh ne bi z mano zbliževal, če bi hotela sporazume že na začetku zveze.

Obstajajo šlampasti odvetniki in šlampasti notarji.

Šokirana sem ugotovila, da je notar s slabim slovesom napisal Pogodbo o preužitku, po katerem je premožna kmetica dobila 9ha kmetije, od tega 3 ha najboljše zemlje v občini, vendar ji ni potrebno skrbeti za žensko, ki nima nobenih dohodkov, je stara preko 75 let in nesposobna skrbeti zase. Bivanje ji je zagotovila na naslovu, kjer je nevselijiva podrtija, s katero seveda nima pravice razpolagati in sicer brezplačno, do njene smrti. Lastnika je skoraj kap. Ženska je že od mladosti oseba z motnjami v duševnem razvoju.

Premožna kmetica je potrebovala zemljo za darilu sinu, nakar se je sama vknjižila na posest,ki jo je izvabila od starke. Na pričanju je povedala, da v celoti skrbi za gospo, da ji nudi, kar potrebuje, v istem spisu pa je njena pomagačka povedala, da starki prinaša pakete s humanitarno pomočjo, sicer bi umrla od lakote. CSD ji je dodelil socilano pomoč, ker je navedla lažne podatke, da nima svojega premoženja ( ki je bilo takrat še vpisano v ZK), je dobila brezplačno pravno pomoč, od moža pa je zahtevala preživnino, ker nima ničesar.

Tožilstvo ni našlo znakov kaznivega dejanja.

Toliko o evidencah premoženja in zanesljivisti odvetnikov in notarjev.

F r i n a

inabina  

član od: 21.7.2013

sporočila: 20

27. sep 2013 11:29

se povsem strinjam s frino, naša pravna država je pravna le na papirju. Slepo zaupat pravnikom pa čista neumnost oz za moje pojme neodgovorno in neodraslo vedenje. Poznam primer pri prijateljih, deset let nazaj sta z gotovino (darilo obeh staršev in prihranki) kupila stanovanje. Komplet prepis je urejal notar, ta naj bi tudi poskrbel za vknjižbo v zk. Slednje je opravil šele čez en teden kot se je kasneje izkazalo. Dobro leto nazaj so jima stanovanje dali na dražbo. Razlog? V tistem tednu predno je notar odnesel zadevo v zk je prejšen lastnik obesil gor zelo veliko hipoteko. Ker je ni več odplačeval, se je banka odločila za dražbo, da dobi denar nazaj razumljivo. Zakaj je notar takrat rabil cel teden predno je odnesel v zk? Zakaj sta ostala brez denarja, čeprav sta se kot laika obrnila po pomoč notarju in ga mastno plačala?

Po tem kar sem doživela z bivšim partnerjem pa v našo pravno državo sploh ne verjamem več... zadeve uredit po regelcih že zdaj, ljubezen gre skoz želodec. Za moje pojme je edino sprejemljivo solastništvo 50:50. Zdaj mlada dama res nima prihodkov, pa bo tako naslednjih 20 let do takrat ko bo poplačan kredit? Dejstvo je da ne. In če eden plačuje kredit drugi pa položnice in hrano za oba, je potem res nepremičnina upravičeno le od prvega? Njok. 

Najlažje bo tako, da sta že na kupoprodajni pogodbi solastnika 50:50. V kolikr je on proti, resno premisli o vajini vezi. Vse kasneje bodo klobase, ki bodo v primeru razpada zveze bremenile predvsem njo, kot žensko že itak v podrejenem položaju. In ja vsak drugi zakon gre cugrunt.

zzak, iz srca si želim, da bi vsi ljudje razmišljali tako kot vidva 

inabina

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. sep 2013 11:49

Dokler je vse v redu in lepo, tako ali tako večina razmišlja kot zzak; problemi nastanejo, če pač nekega dne ni več vse tako lepo in dokler ne vidiš, ne moreš verjeti, kaj vse so ljudje sposobni narediti eden drugemu in otrokom, ki niso pri vsem skupaj popolnoma nič krivi; in to taki, za katere bi prej dal roko v ogenj, da so sicer povsem razumne in prijetne osebe (pa najbrž oni sami zase tudi). Če stvari urediš, ne bo zaradi tega zveza nič slabša in ne bo nič prej razpadla, pa tudi nič boljša ne bo. Če pa se že zalomi, ti pa lahko to nepopisno olajša življenje.

Sicer pa se vsak odloča zase.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti