Šola in računalnik

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

18. sep 2013 14:11

Prav neverjetno je koliko stvari se otrok nauci in predvsem kako hitro dojema in širi besedni zaklad preko temu namenjenim aplikacijam. Kako srka interaktivne zgodbice povsem na drug način kot preko običajnih knjig. Mama mojega otroka dela v zdravstu, skupaj operirata in zdravita. Preko tega dobi veliko bolj plastičen pogled na človeško telo. Uživa in razmišlja ob pogledu na 3d globus in recimo ozvezdja, v knjigi je bil to le pobarvan krog. O živalih, črkah, ševilkah, da ne govorim.

popolnoma jasno ji je kaj pomeni križec, kaj pomeni ok, česa ne sme pritisnit, kdaj se pojavi novo okno, katerega je treba zapret, vse to doprinese k novodobni pismenosti.

nenazadnje bo potrebno mogoče kdaj poklicati starša in to ne bo problem. 

Commis débarrasseur

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

18. sep 2013 14:21

Vse to, kar naštevate v prid novi tehnologiji, drži, po drugi strani pa adijo domišljija.

Ja, svet se spreminja.

lp

mzm

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

18. sep 2013 14:32

To so spet predsodki. Razen če je koristno, da si otrok predstavlja, da je svet raven? Več znanja, več prostora za domišljijo. Kot je nekdo omenil, da možganom nikoli ne zmanjka megabajtov.

Commis débarrasseur

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

18. sep 2013 14:57

Meni elektronika ni blizu, a si me prepričal...

_tisa_

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

18. sep 2013 15:39

zzak1977 je napisal/a:

 

popolnoma jasno ji je kaj pomeni križec, kaj pomeni ok, česa ne sme pritisnit, kdaj se pojavi novo okno, katerega je treba zapret, vse to doprinese k novodobni pismenosti.

 

Commis débarrasseur

No ja, včasih so pa vedeli, kdaj in kako se mora okopavat krompir, kako se nasnujejo zanke in naštrika nogavice (ups, pardon, nekateri to še vedno znajo ali vsaj nekaj v stilu), kaj je polni vbod, kaj je stebelni vbod, kako se naredijo usukančki, kako se zavrne krave, koze in ovce in kar je še takega živalstva, da ne dela škode, kako se ščurki prepodijo, kako si pogreješ bose noge, če paseš krave v hladnem jutru.... Časi se spreminjajo in mi z njimi....

lp

cervus

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

18. sep 2013 15:56

zzak1977 je napisal/a:

To so spet predsodki. Razen če je koristno, da si otrok predstavlja, da je svet raven? Več znanja, več prostora za domišljijo. Kot je nekdo omenil, da možganom nikoli ne zmanjka megabajtov.



Commis débarrasseur

Absolutno se strinjam.

Zakaj bi bila "domišljija adijo"?

Če se omejim samo na brskanje po googlu - človek mora včasih presneto napeti možgane, da za svoje željeno iskanje vnese v brskalnik pravo kombinacijo, ki ga čim hitreje popelje do zadetkov, ki imajo neposredno povezavo z njegovim iskanjem.

Da to ni tako samoumevno vidimo večkrat prav na teh straneh, ko se pojavljajo vprašanja v stilu kje najti vzorec za ...." ali "ali kdo ve, če kje prodajajo xxx proizvod" ... ali "katere dokumente rabim za to in to".

 

Sama recimo pametnega telefona, ki bi mi pomagal sredi "ceste" recimo načrtovati najhitrejšo pot do nekega kraja ali najti vozni red za vlak, odpiralno čas neke trgovine itd., nimam, sem se pa navadila vse te informacije preveriti na domačem računalniku, preden se odpravim v nek urad, na pot in podobno - tako odpade marsikatera zagata in slaba volja zaradi denimo nekega obvoza, "pred nosom" zaprte banke, trgovine, urada itd.

 

Kar pa se otrok tiče - vsaj na naši OŠ so imeli vsi otroci možnost uporabe računalnikov v knjižnici, v računalniškem kotičku, v podaljšanem bivanju, pod nadzorom učiteljev in časovno omejeno seveda, pa vendar so možnost imeli - tudi tisti, ki morda doma zaradi finančnih ali drugih razlogov doma te možnosti niso imeli.

Tudi v vseh javnih knjižnicah imamo vsi uporabniki možnost brezplačnega dostopa do interneta in uporabe računalniške opreme. Praktično v današnjem času to, da nimaš "kište" doma, ni več izgovor, da nečesa ne bi mogel z računalnikovo pomočjo narediti, poiskati, če je to obvezno. Le časovno se moraš malo bolj oranizirati in recimo orok pač ne more podatkov za ponedeljkovo seminarsko nalogo iskati v nedeljo ob desetih zvečer, ampak mora to storiti v času, ko obratuje knjižnica, mladinski center ali šola - če pač nima svojega računalnika z dostopom do interneta doma.

 

Pri nas doma smo računalnik kupili takrat, ko se je za to pokazala potreba (odraslih). Otroka sta ga začela uporabljati v nižjih razredih OŠ oz. še v vrtcu  - najprej razne didaktične igrice, ki so bile priložene reviji Ciciban, potem še kaj drugega.

Kako hitro s otroci stvari zapomnijo in kako širijo besedni zaklad, kot ugotavlja kolega Zzak1977, lahko pordim tudi sama. Spomnim se, da je bila pri sinu v nekem zgodnjem obdobju strašno popularna neka "srednjeveška" igrica (Run Scape, če se prav spomnim), kjer si skreiral svojega junaka in potem potoval po pokrajini, se udeleževal nekih viteških spopadov, gradil naselja, sekal drevesa itd. Nič posebnega, še grafično je bila "bolj uboga".

Je bilo pa skrajno zanimivo, ko sem z odprtimi usti poslušala lastnega sina, ki je prijateljema Angležema, ko sta ga prašala, če se v šoli že učijo angleščine (mislim, da je bil takrat v drugem razredu ali kaj takega) razlagal, da zna različna imena za razna drevesa, orodja, orožja ... vse sorte. Sama nisem poznala kup teh izrazov, ki se jih je on naučil iz ene same računačniške igrice in jih ponosno pojasnjeval obiskovalcema. Sploh nisem vedela, da vse to že zna!

No, to je eden od pozitivnih vidikov otroške uporabe računalnika, da o fleksibilnosti razmišljanja in neobremenjenosti ter hitristi pri iskanju najrazličnejših informacij, niti ne govorim.

Je pa seveda zadeva vedno povezana z nadzorom/omejevanjem/osveščanjem nas, odraslih. Tukaj pa sam računalnik ni nič kriv, če otroci posegajo po neprimernih vsebinah. Kot ni nič kriv moped v garaži, če ga otrok brez izpita in brez našega nadzora vzame in z njim nevarno divja po vasi. Vedno smo pač starši tisti, ki moramu pomagati otroku odgovorno uporabljati vsa orodja in pripomočke, ki jih imamo na razpolago.

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

18. sep 2013 16:02

Elaphus, kako in kaj se sadi in pobira krompir in kako se skuhajo žganci, lahko otroci znajo še vedno. Za to ne rabiš ne šole ne priročnikov in ne starih časov. Če starši to počnejo in če otroci delajo z njimi, se vsega naučijo.

Tako kot sedimo z njimi pri računalniku, jih pač peljemo še na njivo pobirat krompir ali nam pomagajo v kuhinji. Ali pač skupaj kvačkamo in štrikamo.

Dejstvo pa je, da otroci tistih staršev, ki popoldneve prebijejo v nakupovalnem centru in ločijo krompir le na tistega "v akciji" in tistega "ki ni v akciji" bolj težko vedo, kako se krompir izkoplje iz zemlje, tu se pa strinjam

Mojca

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

18. sep 2013 18:09

zzak1977 je napisal/a:

To so spet predsodki.

Commis débarrasseur

To ni predsodek, tako je moje sklepanje (točka 6), ki seveda ni nujno pravilno in se ni začelo z najnovejšo tehnologijo, ta vse le pospeši.

Začelo se je s pravljicami, risankami in filmi po televiziji, s koncem branja in pripovedovanja zgodb, kjer se je slike, če so bile, pokazalo šele po prebranem, če se je bralo.

Namreč, če otroku ne dovolimo, da si s  predstavo, domišljijo, ustvari v glavi svoje podobe,  ta del možganov počasi zakrni (zelo, zelo laično povedano, vem, zna biti usekano mimo, ampak bistvo se je, upam, razumelo).

Koliko naj bi to bilo slabo ali dobro, najbrž za svojega časa ne bom izvedela, vsaka spremeba prinese in odnese.

lp

mzm

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

18. sep 2013 19:19

Moj sin pa ima kljub ipadu še vedno najraje brane pravljice iz knjige ali pa da mu jo preprosto povem ob postelji ob moji bujni domišljiji. Pravi, da so moje pravljice boljše od vseh knjig....

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

18. sep 2013 20:35

"predsódek 1 -dka m (ọ̑) negativen, odklonilen odnos do koga ali česa, neodvisen od izkustva"

Kar ostajam pri tem, kar sem zinil. :)

Nasplošno opažam, da imajo ravno ljudje, ki se niti malo ne poglobijo v kakšno noviteto, največ pripomb čez njih.

Commis débarrasseur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti