Pozdravljeni.
Zanima me ali ima kdo recept za pripravo prajzerperja?
Podobno je marmeladi, spomnim ga pa se še iz otroštva, ko so ga na Gorenjskem kar pogosto kuhali (cca 25 let nazaj)?
Hvala
nejka1977
Pozdravljeni.
Zanima me ali ima kdo recept za pripravo prajzerperja?
Podobno je marmeladi, spomnim ga pa se še iz otroštva, ko so ga na Gorenjskem kar pogosto kuhali (cca 25 let nazaj)?
Hvala
nejka1977
23. avg 2013 12:15
A ni to marmelada oziroma džem iz brusnic? Po nemško se brusnicam nareč reče preislebeer?
mamamia
23. avg 2013 14:09
Bi se dalo lepo slovensko reči, BRUSNICE, kajne? In povsem enako se dela marmelada in njih kot, recimo, iz borovnic. Brusnice, sladkor, zmešaš, piustiš čez noč, skuhaš, ko se zgosti, polniš v vroče kozarčke, zapreš in pokriješ z nečim, da se počasi ohladi. Dobro je tudi pokrovčke prevrezti v vreli, lahko okisani vodi in vroče, direktno iz vrele vode, povezniti na kozarčke in dobro priviti.
Brusnice imajo dosti pektina in marmelada se bo lepo zgostila, če ne takoj, pa čez nekaj časa.
rimljanka
23. avg 2013 14:19
rimljanka je napisal/a: |
Bi se dalo lepo slovensko reči, BRUSNICE, kajne?
|
Hm, moja stara mama, ki je bila iz Koroške Bele, je vedno prajzlper nabirala in marmelado iz prajzlpera delala
Bojan Administrator
23. avg 2013 21:31
Ja so neka domača imena,ki so nam v spominu.Recimo mi smo jedli dostikrat topli paradajz.Me zanima,če je tudi pri katerem od vas bil topli paradajz.In čemu, smo tako rekli,pražena čebula,paradajz,paprika in jajca gor.Tašča temu reče sataraš,mi pa tolpi paradajz.
dari
23. avg 2013 23:07
rimljanka, jaz razumem kot da so pri nejkini prajzerper rekli kompotu ali marmeladi iz brusnic oziroma prejzelpera
24. avg 2013 22:08
Mogoče pa Nejka1977 ni vedela, da se dela iz brusnic..
Sunny09Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Ploščati špageti Bavette z genovskim pestom, sušenimi paradižniki in cvetačo
Špageti z omako iz bazilike in parmezanom