Sušilec sadja

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

tema odprta - 4. mar 2004 16:20 | ogledi: 5.088 | odgovori: 4

Ali ima kdo kaj izkušenj s sušilcem sadja?Ali se nastavi čas sušenja ali se samo izklopi , ko je dovolj posušeno?

Vesna Leben

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

5. mar 2004 7:01

jaz ga imam, ampak moram reči, da ga ne uporabljam. Nekako mi ni uspelo. Ko sem sušila krhlje jabolk so bili ali pretdri, da jih ni bilo moč gristi ali pa tako mehki, da so mi splesnili, ko so čakali (ponavadi to delaš na zalogo za celo zimo) Hranila sem jih v bombažnih vrečkam, v PVC vrečkah v kartonskih škatlah-vse mogoče, ampak nikoli ni bilo dobro. Velikokrat so se mi naselili črvički vanje. Še najbolje se je obneslo v zamrzovalniku. Ampak res nikoli niso bili tako dobri kot tisti kupljeni krhlji. Sicer pa sem nastavila čas in če se mi še ni zdelo, da je dovolj suho, sem ta čas še podaljšala za kako uro. Ampak pozor, aparat se precej segreje med sušenjem, pazite, kam ga postavite. Meni je enkrat počilo (sicer debelo) steklo, ker sem ga postavila na stekleno mizo!

Vlasta M.  

član od: 9.10.2003

sporočila: 10

5. mar 2004 10:10

Uporabljam ga zelo veliko... Za jabolka, hruške, češplje, paradižnike, pomaranče (za novoletne okraske), želišča, gobe. Čas in temperatura sta stvar prakse, prižgem pa ga običajno čez noč, ko je cena elek. energije manjša, čas sušenja sadja pa je vsaj 6-8 ur. Zelišča na najmanjšo temperaturo in kratek čas (sicer spremenijo barvo in postane npr. peteršilj rjav), gobe na srednjo temperaturo in čas odvisen od gob oz. debeline režnjev. Samo pa se ne bo ustavilo, ko bo dovolj suho, ... lahko se tudi kaj presuši - pa skuhaš kompot. Suho sadje in gobe hranim v zamrzovalniku, zelišča pa zdrobljena v zaprtih steklenih posodicah. Segreje se pa res, vendar že zaradi vonja ga jaz postavim v garažo ali poleti na teraso. Vesna, trgovinska suha jabolka so zelo lepa, saj jih prej navlažijo z limoninim sokom, jaz pa sadja ne lupim in morda ni tako lepo na pogled, stavim pa da je kvalitetnejše.

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

5. mar 2004 10:52

Mi lahko zaupaš,kako se imenuje tvoj sušilec,oziroma firma me zanima. Vesna Leben

Vlasta M.  

član od: 9.10.2003

sporočila: 10

5. mar 2004 11:47

Mislim da piše na njemu ABC in ima štiri predale. Cel je bele barve, imam pa ga že 14 let. Ti novi, ki imajo prozorne predale mi niso všeč, saj so predali nižji in morajo npr. jabolčni krhlji ležat v njih, jaz pa jih lepo zlagam enega poleg drugega pokonci in gre tako več v predal, zrak pa lepo kroži okoli. Takih kot ga imam jaz, sem nazadnje pred kratkim videla v katalogu od Merkurja (mislim, da je bilo okoli novega leta, 03/04 seveda). No šr to naj povem, da ima mama takega s prozornimi predali, pa še celih češpelj ne more sušit v njem, saj so predebele oz. previsoke.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti