Poškodba in zavarovalnice

181604  

član od: 22.7.2011

sporočila: 276

tema odprta - 21. mar 2013 22:49 | ogledi: 9.089 | odgovori: 7

Živijo.

Pred dvema dnevoma si je sin v šoli zlomil nogo. Zanima me, če ima kdo izkušnjo, kako uveljavljati zavarovanje preko šole. Nesreča se je zgodila zunaj stavbe, ampak v času pouka.

Sin je že zavarovan kot član družine, a menda ne gre za enako zavarovanje. V šoli nismo zavarovali preko tistih ponudb, ki jih šole pošiljajo domov ob začetku šol. leta.

Vem, da se nesreče dogajajo, vsak dan, ampak zakaj fant ne bi dobil, kar mu pripada, če mu? Že tako zavarovalnicam damo celo premoženje.

 

181604

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

22. mar 2013 8:49

Ne razumem točno, iz katerega zavarovanja želiš uveljavljati odškodnino?

Po skromnih podatkih, ki si jih podala, se mi zdi da bi bilo možno uveljavljati odškodnino le iz nezgodnega zavarovanja. Tega pa, kot praviš, nimate.

Issi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. mar 2013 9:35

Če sem jaz prav razumela, bi 181604 rada izvedela, kako uveljavljati odškodnino preko šole, verjetno prav zato, ker sin nima nezgodnega zavarovanja. V tem primeru bo sveda nujno ugotavljati odgovornost šole za poškodbo.

To pa je vprašanje za odvetnika, čeprav bi verejtno tudi Issi iz kušenj vedela kaj povedati.

mamamia

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

22. mar 2013 9:59

Torej, v takem primeru imate dve možnosti:

1. Uveljavljanje odškodnine iz osebnega nezgodnega zavarovanja. Tega nimate.

2. Uveljavljanje odškodnine od šole, ki je (če je) odgovorna za poškodbo. V tem primeru je potrebno najprej ugotoviti, ali je šola v resnici odgovorna za nastalo poškodbo. Kot je že povedala mamamia, je to bolj kot ne področje za pravnike, za laike pa recimo nekaj primerov:

- neočiščena in zaledenela površina na območju šole,

- moker hodnik ali stopnice,

- nezavarovana luknja na območju šole...

V kolikor se ugotovi, da je šola dejansko odgovorna za nastalo poškodbo, se odškodninski zahtevek naslovi na šolo. Šola pa, v kolikor ima (in običajno ima) zavarovano svojo odgovornost, zahtevek preda svoji zavarovalnici. Pravna služba zavarovalnice seveda spet ugotavlja morebitno odgovornost in v kolikor obstaja, pač izplača odškodnino. 

V ta, drugi postopek nikakor ne svetujem brez odvetnika. Resno, upoštevajte ta nasvet, v kolikor se boste odločili za to. To morate seveda presoditi sami, saj sami najbolje poznate okoliščine nezgode.

Vam pa polagam na srce; dejansko se prepričajte, kdo je za nezgodo odgovoren. Šola je res le v primeru, da je v resnici opustila neko dejanje, ki bi ga morala storiti, da bi preprečila nezgodo (nezavarovana luknja, nezavarovana in neoznačena zaledenela površina direktno pred vhodom, neoznačeno pomivanje hodnika ali stopnic...)

Issi

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

22. mar 2013 10:10

In morda še to. V kolikor se odškodnina uveljavlja iz nezgodnega zavarovanja, je znesek odškodnine jasen; število dni, ko otrok ne more v šolo (ali obiskuje pouk z mavcem) x znesek dnevnega nadomestila na polici. In morda, v kolikor je hujša poškodba s posledicami, za katere se prizna invalidnost, določen % od zavarovalne vsote za invalidnost.

Odškodnina iz odgovornosti pa je sestavljena iz zneska, ki ga oškodovanec zahteva za prestan strah in bolečine, nezmožnost opravljanja vsakodnevnih obveznosti, prikrajšanje za ukvarjanje s hobijem, odškodnino zato, ker je moral jesti protibolečinske tablete... ...

Zato sem svetovala, da tak odškodninski zahetvek vlaga odvetnik. Običajno so seveda zahtevani zneski pretirano visoki, tekom obravnave primera pa se znižajo na realno višino.

Issi

181604  

član od: 22.7.2011

sporočila: 276

22. mar 2013 17:22

Joj, Issi, kako si bila izčrpna, res hvala! Kar se tiče nezgodnega zavarovanja, ja, sin je nezgodno zavarovan, le naš zastopnik je rekel, da so tu zneski za dnevne odškodnine in kar je tega zraven, majhni. Da naj se pozanimamo v šoli, kako je s tem.

Ta pripetljaj se je zgodil zunaj šole, na igrišču, ki niti ni last šole, ampak KS, vendar so otroci šli tja v sklopu pouka (kot grejo v lepih dneh tolikokrat na sprehode ali po učnem planu ali namesto v telovadnico). Učiteljica je bila z njimi, toda vsakega pač ne more držati za roko. Bil je na nepravem kraju ob nepravem času.

Naj potem iz vsega skupaj izluščim, da šola ni bila odgovorna?

Z učiteljico oz. ravnateljico nisem še prišla v stik, zato ne morem vedeti, kaj bo sledilo. Koliko možnosti imam, da poskusim uveljavljati odškodnino iz odgovornost? Hvala za vsak nasvet.

181604

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. mar 2013 17:30

Možnosti za poskus uveljavljnja imaš sto odstotne, vprašljiv je le izkupiček. Na tvoje zadnje vprašanje ti je Issi odgovorila. Zato najprej stopi na šolo in se pozanimaj o okoliščinah, da torej razčistite kaj pomeni navedba "na nepravem kraju ob nepravem času".  Potem pa, če boš vztrajala pri zahtevku za odškodnino iz odgovornosti, k odvetniku po nasvet.

mamamia

181604  

član od: 22.7.2011

sporočila: 276

22. mar 2013 18:07

Punce, super ste, da pomagate nam nevednežem.

181604

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti