Seveda, te stvari niso zdrave, če pretiravaš v količini pojedenega.....
Saj se pa s temi dobrotami ne prehranjujemo vsak dan! Od nekaj pustnih dobrot, pa najbrž še nihče ni pristal na urgenci, razen, če ni pretiraval, pa še s čim zalival......

Seveda, te stvari niso zdrave, če pretiravaš v količini pojedenega.....
Saj se pa s temi dobrotami ne prehranjujemo vsak dan! Od nekaj pustnih dobrot, pa najbrž še nihče ni pristal na urgenci, razen, če ni pretiraval, pa še s čim zalival......
Mene pa je včeraj ta tema vzpodbudila, da sem eksperimentirala. In sicer imam mamin recept za krhke flancate, tokrat pa sem dodala ajdovo moko. Rezultat: meni odlično in prilagam slikico. Bom pa recept dala še v bazo, ampak, ker je že debel četrtek in za tiste, ki bi radi bolj zdravo vseeno sproročam količine.
Naredila pa sem iz 1/4 količine recepta: torej 40 g bele moke, 60 g ajdove moke, 2 rumenjaka, 2 žlici belega vina, čajna žlička sladkorja, ščepec soli.
Testo pustimo stati pol ure, tanko razvaljamo in ocvremo v olju.

Take je delala moja mama, ne sicer iz ajdove moke, ampak takole so izgledali. Kar topili so se v ustih. Oj, mladost ti moja! ![]()
![]()
No zdaj pa še naj kdo pove recept za te tanke in krhke flancate, da se kar stopijo v ustih. Receptov se sicer najde veliko , jaz pa bi rada enega konkretnega iz vaših izkušenj.
HobotkaHojla hobotka, jaz delam tako - 4 rumenjake, 7 žlic belega vina, 1 žlica sladkorja, ščep soli, 1 žlica kisle smetane, 1 žlica ruma in 30 dag moke. Rumenjake z sladkorjem zelo dobro spenim, dodam tekočino, sol in smetano premešam, potem pa v treh delih dodam moko. Zelo zelo dobro pregnetem, 10min, in počivam 30 min.
Poskusi in naberi svoje izkušnje. Vsak dela mrvico drugače, receptov je veliko, samo osvojit moraš znanje pa bo. Meni so uspele komaj v drugo ![]()
Lp
ursiiiHobotka, vsi ti recepti (in še veliko jih je, na primer tale) so konkretni, iz naših izkušenj ![]()
lp
mzmMoj mož je pravkar izjavil, da bodo zdravi tisti, ki bi jih na prepihu posušili namesto ocvrli in potem pojedli samo luknje![]()
![]()
.
| Hobotka je napisal/a: |
No zdaj pa še naj kdo pove recept za te tanke in krhke flancate, da se kar stopijo v ustih. Receptov se sicer najde veliko , jaz pa bi rada enega konkretnega iz vaših izkušenj.
|
8 rumenjakov, 400 g moke, 8 žlic belega vina, 2 žlički sladkorja, ščepec sladkorja. Testo pripraviš, pustiš stati pol ure na hladnem, tanko razvaljaš, izrežeš pravokotnike in počez narediš rezine skozi katere potegneš testo iz vogalov.
Preverjen recept moje mame, jaz pa sem beli moki dodala ajdovo.
Kjer je volja, tam je pot. TrixiJaz sem jih naredila iz 'le' 20 dag moke, pa dveh rumenjakov, ksile smetane, limon. soka in vina. Kar vse zmešala, zvaljala na mašinci na št. 7 in so krasni krhki. Delala v petek, še danes dobri.
Me pa zanima, kako jih lahko pojeste iz kg moke. Mi smo trije jedci, pa že od petka grabimo po njih, cel dan po malem.
lartep| lartep je napisal/a: |
Jaz sem jih naredila iz 'le' 20 dag moke, pa dveh rumenjakov, ksile smetane, limon. soka in vina. Kar vse zmešala, zvaljala na mašinci na št. 7 in so krasni krhki. Delala v petek, še danes dobri. Me pa zanima, kako jih lahko pojeste iz kg moke. Mi smo trije jedci, pa že od petka grabimo po njih, cel dan po malem.
|
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Evitine Jakobove pokrovače

Šahovnica