Kako uporabljati ekonom lonec

silvija65  

član od: 30.1.2011

sporočila: 50

6. feb 2013 18:47

Ekonom lonec je super, iz njega pride najboljša juha tako goveja, kot iz svinjskih kosti. Le paziti moraš, da ti gre do dveh puščic, nato pa zmanjšaj plin na minimum oz. izklopi, da se bo samo kuhalo. Če imaš silo, ga lahko daš pod tekočo mrzlo vodo v pomivalnem koritu in ko je rdeči gumb čisto spodaj, lahko odpreš. To so moje izkušnje, uporabljam ga že več let. Ekonom lonec sem dobila brez navodil, vendar leta izkušenj prinesejo svoje.

silvija65

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. feb 2013 19:23

mamamia je napisal/a:

Zanimivo branje. A ekonom lonec je ena tistih redki h reči v zvezi s kuhinjo, ki me niti malo nezanima. Malo sem gledala, kako gre to pri tašči, pa sem rekla, da to ni zame. In zanjo tudi ne, že leta in leta ga ne uporablja več. Od takrat, ko ji je nekaj razneslo.

 
mamamia

 

Se strinjam. Pri nas smo imeli ekonom lonec pred približno 20imi leti in mama ga je uporabljala izključno za kuhanje goveje juhe. Mislim, da se je nekaj pokvaril in novega nismo kupovali. Sedaj je pri hiši ena "hita pokrovka" od AMC, ampak tega nihče ne uporablja že... zelo dolgo. Enostavno sploh nikoli ne pomislim, da bi jo uporabila.

JJ

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

9. feb 2013 5:05

Ga sicer imam - takega velikega - ker je bil to obvezen element v kuhinji pred  mnogimi leti. Doma smo ga sicer uporabljali in ga tudi še uporabljajo, v mojem gospodinjstvu pa  je šel kmalu v pozabo, ker preprosto ne vem za kaj bi ga uporabljala. Tako je v uporabi občasno samo spodnji del - lonec, pokrovka pa sameva nekje na podstrrešju. Moj način kuhanja ni tak, da živilo nekam zapreš in potem ga žez toliko in toliko časa odpreš -rada pomešam, opazujem, poskusim.....

Mi je pa v kuhinji nepogrešljiv grelnik vode, ki je v uporabi večkrat dnevno - od vretja vode za razne čaje, do vroče vode za kuhanje testenin, krompirja, za zalivanje omak in juh.... Tega bi pa res pogrešala, če bi mi stari odslužil.

tedyka

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

9. feb 2013 7:56

tedyka,tudi meni se še najbolj dopade klasično kuhanje,ampak za juho obvezno uporabljam ekonom lonec,je občutno boljša.Sem pa na začetku-pravim leta nazaj,tudi krompir skuhala in poskusila vse sorte z njim.Fižola pa mi ni uspelo nikoli skuhati,vedno mi je uhajala voda ven.kako je drugim ratalo,ne vem.

andreja m

Gabriela  

član od: 25.10.2003

sporočila: 112

19. okt 2013 22:29

Jaz pa bolj malo uporabljam ekonom lonec, ampak zdaj ga bom vedno več, zaradi  pomanjkanja časa. Večino tem o ekonomih sem na kulinariki prebrala, nikjer pa nisem zasledila, na kakšen način, mislim s koliko vode in kako dolgo kuhate kostanj v ekonomu. Ponavadi sem kostanj kuhala zelo dolgo v navadnem loncu, ker imam rada dobro kuhanega in mehkega. Pa kostanj nič ne obarva ekonoma?  

 

 

Gabi

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

20. okt 2013 5:55

Andreja, vem da je tvoje sporočilo staro  že kar nekaj mesecev. Prav za fižol sem ga včasih največ uporabljala - potem pa je bil fižol ali razkuhan ali trd. Sedaj pa fižol skuham tako, da ga čez noč namočim, nato vodo zamenjam in ga dam kuhat - pustim da vre kakšnih 20-30 minut in poberem grde pene. Nato vodo spet odlijem in zalijem s čisto vročo vodo (tu nastopa moj grelnik vode), solim in zopet zavrem in pustim vreti cca 10 minut - lahko tudi več, če je bil fižol ob odlivanju vode precej trd. Mora pa biti tudi sedaj, ko ugasnem kuhalno ploščo še vedno nekoliko premalo kuhan in ne sme pokati. Nato fižol pustim, da se brez kuhanja naprej ohladi, do konca zmehča, tako ostane cel in lep, sicer mi je zeo rad razpokal - nekatera zrna so bila prekuhanam, druga pa še trda. Pri ohlajanju je treba vedno paziti, da je ves fižol pokrit z vodo, drugače se ga z vročo ali toplo vodo zalije.

Tak fižol tudi naj ne bi napenjal in povzročal vetrov.

Vedno skuham 2 kg fižola hkrati, nato ga ohlajenega brez fižolove vode dam v posodice in zamrznem, pa je potem kar nekaj časa mir.

Glede juhe kuhane v ekonomu - pa meni taka juha prav nasprotno ne diši ravno najbolje. Danes je nedelja, ko se pri nas kuha goveja juha. Kot vsako jutro sem tudi danes vstala že kmalu po 5. uri in nato takoj pristavila juho, sedaj se že lepo kuha in ob 8. uri bo že kuhana, lepo počasi, klasično. Meni se zdi, da z juho pravzraprav od trenutka, ko dodaš vse sestavine in nastaviš primerno temperaturo, da ravno prav brbota, ni nobenega dela več.

Lepo nedeljo vsem.

tedyka

vida-lara  

član od: 30.11.2009

sporočila: 101

20. okt 2013 15:57

jaz sem kupila pri sosedu od delimano ekonom lonec, takrat ko so bili na nalepke in moram rečt, da ni bilo nobenih navodil zraven. Ga pe nisem uporabljala, ker enoatavno ne vem, a takrat ko začne piskat izklopim plato ali privijem temperaturo ali kako. Notri se tudi ne da pogledat, ker je pač zaprt, pa pomešat se tudi ne da, po mojem ni preveč praktična zadeva, pa kupit sem jo vseen mogla, ane

vida-lara

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. okt 2013 17:30

vida-lara je napisal/a:

 Ga pe nisem uporabljala, ker enoatavno ne vem, a takrat ko začne piskat izklopim plato ali privijem temperaturo ali kako.
vida-lara

Hja, to je pa odvisno od hrane, ki jo kuhaš. Če zahteva krajši čas kuhanja, ugasneš, ko zapiska in pustiš, da tlak pade; če pa je stvar, ki jo moraš kuhati dalj časa, priviješ temperaturo in kuhaš, dokler je pač potrebno (nekakšno pravilo je, da vsako živilo v ekonomu kuhaš 1/3 časa, ki ga potrebuje v normalnem loncu. Saj ne rabiš nekih posebnih navodil za uporabo ekonom lonca, mogoče edino to:

http://www.delimano.si/?tn=tempo_presto&csu=gene

lp

cervus

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

20. okt 2013 18:51

Tudi jaz imam tega od soseda in so bila navodila zraven. Ta je sploh super, ker sta  v kompletu lonec in kozica ter ena pokrovka.

marjja

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

21. okt 2013 18:56

Pri nas je bil pa v uporabi od malega, nikoli se nisem prav posebej zanimala zanj, a sem se izgleda vseeno spotoma nekaj naučila: mislim, da to ni bil način uporabe, ampak bolj, da nimam straha pred njim. V glavnem vse rata, kar probam kuhat v njem - se ravnam po občutku/vonju... Je pa res, da bolj take enolične zadeve oz. sestavine za jedi: npr. cel krompir, fižol, ječmen, čičerika, kislo zelje, pesa... Za ostalo tudi sama raje gledam v lonec, mešam, sproti kaj kar naprej dodajam...

V glavnem: pri ekonomu ne komplicirat, ne premalo vode, da se ne zažge, pa preko črte tudi ne...

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti