Pralni stroj

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

13. jan 2013 21:56

Imam dve hčerki, ki se učita pranja ....tisočkrat me vprašata mami,  kako prat, kaj naj dam....a znova ponavljam in še bom.  Zato ga razumem....

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

13. jan 2013 23:03

Kaj pa njegova punca? A ona tudi čisto nič ne ve?

Jaz dam 45 ml (3 merilne žlice) persila za rundo, ne glede na to, če so brisače, posteljnina, svetlo ali temno perilo. Zelo umazanega perila tako rekoč nimam. NA 40ih stopinjah se opere v cirka 1 uri, s tem, da imam program za dodatno spiranje vedno prižgan.

Dve dodatni žlici praška, če slučajno perem ta dolg program za belo perilo.

Sicer pa res ni treba toliko kompliciranja. KOnec koncev so navodila tudi na paketih pralnega praška. Dokler ne ugotoviš, kaj ti je najbolj všeč, pač kupuješ majhne vrečke praškov in izločaš tiste, ki ti iz kakršnega razloga niso všeč.

Me zanima, kako kaj narediš v službi ko naletiš na problem, če enega tako banalnega, kot je pranje perila, ne moreš rešiti sam. 

Pa brez zamere.

 

P.S: Perilo se zagotovo osmradi, če ga ne daš pravočasno iz pralnega stroja in nekako spodobno posušiš.

 



Vanja

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 14. 2013 04:38

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

14. jan 2013 1:40

Vanja ,

manca51

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

14. jan 2013 6:05

Manca51, pranje perila ni ravno kvantna fizika. Glede na to, da je taisti spraševal, kako naj uporablja pomivalni stroj nas po moje, milo rečeno nateguje. Če pri 24ih zaluži dovolj za stanovanje, mora imeti dovolj logike, kako nabasati cunje v pralni stroj in ga zalaufati. 

 

Drugič bom uporabila foro od Vendy in na začetku zapisala, da moje mnenje ni namenjeno tistim, ki so za vsako figo užaljeni in naj ga raje preskočijo. 

Vanja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

14. jan 2013 6:28

limnol je napisal/a:

Preveč, veliko preveč praška dodajaš! Ni čudno, da potem vse malo čudno zavdarja, ker detergenti, ki se danes prodajajo, so izjemno oprijemljivi in jih zlepa ne spereš iz perila. 

Torej:

1) Če uporabljaš sredstvo proti vodnemu kamnu - se pravi calgon ALI kis, potem vedno doziraš prašek po navodilih za mehko vodo! In če ni perilo ravno zelo umazano, ga daj raje še ščepec manj kot več. Enako velja za tekoče detergente. Torej najprej dobro preberi navodila na prašku. 

2) glede na to, kam vliješ kis: očitno je vseeno, eni prisegajo na posodico za mehčalec, eni v boben, deluje pri obeh načinih, torej je sklep lahko samo ta, da je vseeno; pri pranju pri visoki temperaturi ga raje daj v boben ali v posodico za pralni prašek, ker se pri visoki temperaturi tudi vodni kamen bolj izloča kot pri nizki, se pravi, da mora kis opravljati svoje delo že med pranjem, ne šele potem. V nasprotju z ostalimi solmi je namreč CaCO3 v vodi pri visoki temperaturi manj topen kot pri nizki, tu se ne da narediti nič, tako je zakuhala mati narava. 

3) detergent za črno perilo lahko brez skrbi uporabljaš tudi za perilo vseh drugih barv. Detergenti za belo perilo imajo pač dodana še belilna sredstva, to je vsa razlika. 

4) glede tega, kateri praški so boljši in slabši tečejo neprestano debate, vsak pač prisega na svojega, enim je recimo zelo važno, kako dišijo, enim je to povsem vseeno; vsake toliko se pojavijo testi v potrošniških revijah in na portalih, tako da če hočeš biti resnično vedno 100% na tekočem, pač pobrskaj po teh straneh. 

5) uporaba mehčalca je povsem nepotrebna, glavni učinek je onesnaževanje vode. "Grobe" brisače po pranju pač vsakdo lahko prenese, kvečjemu bolje se z njimi obrišeš, poleg vsega pa že takoj po prvi uporabi niso več grobe. 

6) raziskovalnemu duhu je vedno dobro pustiti svobodo, torej mirno eksperimentiraj - pa prosim poročaj, kaj boš ugotovil! Kompetitivna prednost H. sapiensa pred drugimi je predvsem sposobnost komunikacije. 

Obilo veselja še naprej!



Sonja

 

Se strinjam, tudi perem zelo podobno, kot je opisano.

Le kis vedno dodajam v boben. Iz predalčka za mehčalec bi se morala, če vse deluje pravilno, vsebina izprazniti šele ob programu mehčanja. Zato sama vlijem kis šele ob dodatnem izpiranju.

Belo bombažno perilo, tudi rjuhe in brisače, vedno perem na 95 °C. Ker ga ne likam se mi zdi, da skozi eno toplotno obdelavo le mora iti.

Glede kvantne fizike in pralnega stroja - he, he, se najdejo, ki jim je teoretična kvantna fizika mala malca, pri praktičnem delu so pa povsem nemočni. Menda je bil tudi Einstein eden takih. V bloku, kjer sem živela, je stanoval priznan strokovnjak, dvakratni doktor znanosti, pa mu je vse žarnice moral menjati hišnik.

dkranjc24, ti kar sprašuj. Dobil boš odgovore, dobil boš bodice, oboje skupaj pa je šola za življenje.

Cila

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

14. jan 2013 7:19

citat=--marjja--]Veste kaj, za 24 fanta, pardon, moškega je pravi as! Upam, da bo moj sine čez 4 leta tudi odkril Kulinariko in moril s podobnimi vprašanji (pa močno dvomim)

Zato dkranjc24, ne pusti se pregnati, rajši vprašaj 3x kot nobenkrat!!!

Aja, jaz svetujem, čim manj detergentov, ki so itak potrošniška natega, KIS je zakon!

marjja[/citat]

 

Ja pa kaj pol , če je star 24 let. Moj sin je star 20 in s tem nima problemov. In tako je že kar ene dobre dve leti. Do sedaj se še ni zgodila nobena nesreča glede pranja(barvanje) in upam, da tako tudi ostane. Je pa res, da je mogoče tudi veliko odvisno od poklica, ki ga kdo opravlja.

 

In zakaj palec dol za Vanjo, popolnoma se strinjam z njo, to res ni neka velika znanost

kriznana

leandros  

član od: 19.8.2009

sporočila: 188

14. jan 2013 13:12

No jaz pa imam popolnoma drugačno izkušnjo z zamenjavo alkoholnega kisa namesto mehčalca. Namreč, tudi meni je perilo začelo zaudarjati in sem potem po nasvetu tukaj na Kulinariki, kupila prašek za čiščenja pralnega stroja v Mullerju  (žal se sedaj ne morem spomniti naziva, sem pa prepričana da bo katera od nas vedela o čem pišem) in je pomagalo. Poleg tega sem tudi po tukajšnjem nasvetu dala namesto mehčalca alkoholni kis, pa mi je perilo zopet zaduarjalo (tokrat po kisu), da sem ga morala še enkrat takoj oprati. Od takrat naprej vsake toliko časa kupim ta prašek, ki mi opere notranjost stroja in potem perem perilo po "klasični" metodi, torej prašek in mehčalec.

    

leandros

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

14. jan 2013 14:16

Veste kaj, pralni stroji in navodila za njihovo uporabo so prilagojeni mentalnim sposobnostim poprečne gospodinje, ki so pač ciljna populacija za nakup te robe.  Preskusni kamen inteligence za rokovanje s pralnim strojem je pismenost. Test funkcionalne pismenosti v tem primeru je, da najdeš gumb, ki ga moraš vrteti. Kdor se prebije skozi 25 črk in obvlada njihovo kombiniranje, bo prebral tudi navodila za stroj in tista na prašku in tista na listku v oblačilih (kje listek najdeš in kaj znaki na njem pomenijo, se učijo v osnovni šoli pri gospodinjstvu).  Vse ostalo je stvar potrebe in dobre volje in v nekaterih opisanih primerih potomstva predvsem razvajenosti - ker če se dovolj krat narediš neumnega, potem obstaja 99,99 % šansa, da bo stvar namesto tebe spet naredila mama. S tem da bi se pri tem vzdržali komentarjev o mamah, ki tako lenobo podpirajo, zato da lahko same še naprej živijo v veri, da brez njih pač ne gre. Tako da, ne, ni dkrajncu treba postavljati spomenika, niti ni treba vašim puncam in fantom tisoč krat razlagati, kako se kaj pere, priznajte njim in sebi, da so razumni ljudje in da so se s hišno belo tehniko sposobni spopasti sami. 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. jan 2013 14:35

Popznavajoč nekaj fantov in deklet, pravzaprav žensk, se ne čudim vprašanjem, kot jih ima dkrajnc24. Ne, pranje perila in posode ni kvantna fizika, a eni so bolj praktični in drugi manj. In še dobro, da vprašajo. Moja prijateljica tri mesece ni uporabljala novega pralnega stroja, ker je založila navodila, pa je mislila, da se bomo vsi smejali, ker ni pogruntala, da vsi stroji delajo po enakem principu in da bi samo temperaturo pranja morala izbrati ... oziroma en gumb obrnit in enega pritisnit.

Da ne govorim, da ni znala pečice vključit, kljub prebranim navodilom ...

 

Ne vem, kaj bo z mojim sinom, ko gre na svoje, a se bo že še naučil, ko bo treba. Lahko vpraša mene, naš dkrajnc se je pač odločil, da vpraša kulinaričarke.

Kot je Cila napisala, eni so pametni, eni praktični. Dodala bi, da lahko tudi oboje, eni pa nič od tega.

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti