Presne torte

xxs  

član od: 29.7.2009

sporočila: 171

10. jan 2013 10:56

Ne vem, a sem že nekje omenila - ampak zadnjič na izobraževanju za hcaap al kaj je že (ko ga niti ne rabimo, glede na to da ne delam v kuhinji... svašta...) je ona predavateljica, ki je verjento tudi kaka inšpektorica, povedala, da so bili nekje v eni taki dragi slaščičarni s temi presnimi izdelki in ugotovili, da je v teh slaščicah plesen. To prodajajo za veliko denarja. Mi je jasno, da so drage sestavine sicer. Plesen se pa hitro nabere, ker je v teh izdelkih veliko lvage, pa verjetno je problem, ker niso toplotno obdelani...

 

Tako, da jaz ne bi tega kupovala, raje narediš sam doma. Cena, če bi hoteli kakovost (pa ne vržejo verjetno vsak dan stran sproti), bi morala potem bit še višja, ampak pol se pa res ne bi prodajalo.

xxs

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

10. jan 2013 12:09

 

Oreščki so lahko problematični, če niso pravilno hranjeni.

Saj vsake toliko časa umaknejo s prodajnih polic katere, ni nujno, da so ravno presni, zaradi odkritih plesni.

Kar tako po izgledu, pa ne vem, če se to da ugotoviti.

trac

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

11. jan 2013 9:36

Cene za take presne izdelke so po moji oceni tudi precej predrage. Po drugi strani je res, da se razlikujejo glede na to, kje je kupiš. Zadnjič sem v Kopru plačala manj kot 4 evre za presno gibanica in slivovo torto. To se mi ni zdelo tako zelo drago, cca en evro dražje od ostalih. Če pa greš v Lj ali Mb, pa je običajno dražje. Recimo v Celju jo v trgovini prodajajo od 4 do 5 evrov, v slaščičarni pa je še nisem videla.

Po moji praksi so sestavine res dražje od klasične torte, rabiš pa tudi nekaj druge opreme, ki ni poceni, ter nekaj specifičnega znanja. A kljub temu mislim, da je 6 evrov preveč. Sicer pa je res, kot so napisali predhodniki - dokler so pripravljeni toliko plačati za to ceno, jo bodo pač prodajali.

Po mojih domačih pekarskih izkušnjah se te torte dalj časa obnesejo kot klasične, vendar jih vedno hranim v hladilniku pri 6 stopinjah. Verjamem pa, da so našli plesen, verjetno tudi v kakšni drugi slaščici... ;)

Titikaka

sjaj  

član od: 16.10.2007

sporočila: 47

3. okt 2013 7:47

Ker zdajle ne najdem drugega foruma s takim ali podobnim naslovom, bom vprašanje zastavila kar tukaj. V kulinaričnih receptih je že kar precej receptov za presne tortice in večinoma so mamljivi, da je kaj. Moj problem je, da nimam multipraktika, imam samo tisto malo posodico z nožkom, ki jo dobiš v kompletu s paličnim mešalnikom. Ali mislite, da bi lahko "testo" in nadev za presne tortice, se pravi oreščke in dodatke, zmlela tudi v tej posodici? Vsekakor ne vse naenkrat, ker je premajhna. Ampak recimo najprej en del oreščkov in en del datljev, kakava in kokosovega masla. Ko je sprijeto, daš ven in ponavljaš, dokler nimaš končano. Je katera že poskusila tako?

Hvala za odgovore!

 

sjaj

sjaj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. okt 2013 7:58

Zakaj pa sama neposkusiš? Nič ne mislim o tvojem mešalniku, ker ne vem, kakšen je. Veliko, da ne rečem vse, je namreč odvisno od tega, kakšno moč in kakšen nož ima.

Sonja

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

3. okt 2013 8:20

Verjetno ne bo šo, razen če želiš bolj grobo maso-večje kose oreščkov v masi. Že z mikserji in blenderji srednjega rezreda imaš probleme z mletjem na dovolj fino. Jaz delam z enim Philipsovim ampak moram pustit kar nekaj časa, da dovolj fino zmelje, vendar pa s tem uničuješ hranilne snovi v oreščkih (toplota pri daljšem mletju). 

Če želiš res dobro in fino zmleto maso je potrebno kar precej denarja za dober blender ala Omni blend, Vitamix ali mojega favorita Blendtec. (cene so pa juhuhu)

 

 



DBpek http://easy-recepti.blogspot.com/

Sporočilo je spremenil(a) DBpek dne 03.okt 2013 08:21

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

3. okt 2013 11:14

Se čisto da. Res da morda ni vse zmleto tako 'v nula', ampak rezultat je čisto OK. Malo več potrpljenja je potrebno, na koncu pa lahko vse skupaj še v večji posodi kar s paličnim mešalnikom 'spasiraš'. Če se tega ne dela pogosto, je škoda iti v prevelike stroške.

trac

zverinica  

član od: 20.7.2009

sporočila: 86

3. okt 2013 11:56

Da iz oreščkov dobiš lepo gladko kremo, moraš imeti močan blender. Jaz sem probala s takim malim kot ga omenjaš, pa sem dobila bolj grob nadev, zato sem si raje kupila močnejšo varianto. Oreščke ti manjši sekljalniki sicer na drobno nasekljajo (ne zmeljejo jih pa v pasto) in potem lahko dobiš precej neokusno izgledajoč izdelek: http://www.kulinarika.net/recepti/18899/sladice/presna-/

 

 

Življenje je prekratko, da bi pili slabo vino.

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. okt 2013 11:59

ja eno je izgled pa tudi kremno ni, kot bi morali narediti fino mleti orescki. 

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

3. okt 2013 22:18

Jaz jo delam s Philipsovim paličnim, ima malo večjo posodo. Delam tortico premera 16 cm in je posoda dovolj velika za podlago in nato za kremo. Podlago naredi dobro, za kremo se precej namatra in zagreje, končni izdelek je kar dober (malo naredi tudi praksa), optimalen pa ni.

Čarli08

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti