Diastatic malt powder - kaj je to

tibiti  

član od: 6.1.2013

sporočila: 1

tema odprta - 6. jan 2013 15:36 | ogledi: 6.374 | odgovori: 2

Ali se pri nas dobi Diastatic Malt Powder (kje in kako se imenuje?) oz. ali obstaja kakšno nadomestilno sredstvo?

Namreč v Buchonovi kuharici je očitno nepogrešljivo sredstvo pri peki kruha in rogljičkov, da izboljšajo skorjo in okus, ker naj bi encimi lomili škrobne verige.

tibiti

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

6. jan 2013 18:45

Slad, lahko je pšenični, rženi ali ječmenov. Nemško Backmalz. Stric Google je tako izbrskal. Mogoče je neki škrob. Pustim še drugim razlago, mogoče imajo natančnejši odgovor.

yulchi

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

6. jan 2013 19:26

MALTOZA (sladni sladkor) nastane z razgradnjo škroba v kalečem ječmenu, ki omogoča encim diastaza (mešanica alfa in beta amilaze). Ker DMP ne more biti nič drugega kot maltoza, ki nastane iz škorba z encimom diastazo, pač v obliki prahu, no, lahko bi bil tudi le encim diastaza, kar pa po imenu sodeč, ni. Konec koncev bi bil v enake namene čisto uporaben tudi v prah zmeti slad, ki je osnova za varjenje piva.

Za moje pojme je ta prašek pri peki povsem nadomestljiv, pač daš v testo kakšno žlico sladkorja, ki ob peki, ker karamelizira, poskrbi za lepo zapečeno skorjo (zato damo v testo za palačinke malo sladkorja, da se lepo obarvajo ob peki). Konec koncev, kruha, ki ima malo morje raznoraznih dodatkov za lepo skorjo, pa za to,...pa za ono,....tretje,.....je v vsaki pekarni, kolikor hočemo. Domač kruh je zame brez vseh teh dodatkov.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti