Hipoalergijska dieta

ghost  

član od: 30.7.2012

sporočila: 12

22. nov 2012 23:07

Živjo!

2.,3. in 5. recept smo že probali. Zadnje jedi ni hotel niti povohati :))))

1. recept bom probal, ko dobim DOMAČEGA piščanca

Hvala.

ghost

gajka  

član od: 16.4.2006

sporočila: 307

23. nov 2012 7:21

Če boš po 8dnevu začel dodajati VSAK DAN drugo (prepovedano) hrano ne boš naredil nič dobrega.Ti govorim iz lastnih izkušenj.Eno hrano dodajaš 2-3 dni šele potem drugo.LP

gajka

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

23. nov 2012 9:49

Pa malo več odprtosti tudi ne škoduje. Alergijske diete sicer še nisem imela potrebe uporabljati, sem pa osebno in v ožji družini jih dala skozi že kar precej od hudo striktnih do malo manj. In prva stvar, ki jo je fino narediti je, da se gre v dieto s pozitivnim pristopom - to, da z nekimi 10+ živili misliš, da se ne da ničesar jesti, ne pomaga ne tebi, še manj pa tvojemu sinu, ki se pači in bojkotira tudi zato, ker je verjetno to sporočilo pobral od tebe. Otroke od majhnega naprej se da prepričati da jedo marsikaj, od zelenjave in podobnih prototipsko "bljak" hran dalje. Samo psihično in fizično jim je treba določeno jed pravilno predstaviti. Tvoje iskanje lukenj in hvatanje krivin kako bi se čimprej dalo it nazaj na tenstan krompir pa to ravno ni...

Viva Meier

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

23. nov 2012 9:56

Se strinjam z gajko.

Hipoalergijsko dieto ti predpišejo iz različnih razlogov, na primer:

1. kot dieto pred pregledom

2. kot dieto, s katero naj bi ugotovil, katera prehrana otroku škoduje

3. kot dieto, katere se je treba držati, dokler se otrokovo zdravstveno stanje ne izboljša.

 

Če gre za prvo, se je začneš držati 8 dni pred pregledom, zatem počasi uvedeš vso hrano (ali se držiš nove diete, ki sledi diagnozi).

Če gre za drugo, PO NAVODILU ZDRAVNIKA postopoma uvajaš določeno hrano. Seveda moraš počakati najmanj tri dni, preden začneš z novo. Priporočam raje kak dan več kot manj.

Če gre za tretjo, se je je pač potrebno držati, žal. In to brez samovoljnega uvajanja in poskušanja z drugo hrano.

 

Ghost, brez skrbi, da se zdržati. Je pa res, da si na začetku lahko popolnoma izgubljen.

Še namig: iz ajdove kaše, prosene kaše, polente ter kvinoje in riža se da pripraviti krasne enolončnice.

 

Še to, da naj bi zamenjali zdravnika: ni vsak pediater specialist za vse, zato vas je tudi napotil k strokovnjaku za vašo težavo.

tulka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

23. nov 2012 9:58

ghost je napisal/a:

Naj bi sicer že v 24 urah opazil razliko ampak kako naj ugotovim ali ima več ali manj pikic na rokici. Se bomo že znašli. 
ghost

Če je kriva prehrana, bodo pikice izginile - držite se diete toliko časa, da se stanje res popravi. Potem uvedete novo živilo in boste hitro videli učinek.

tulka

ghost  

član od: 30.7.2012

sporočila: 12

23. nov 2012 11:03

viva meier...

Ne vem iz česa si razbrala, da iščem krivine oz. da se zadeve nismo lotili z optimizmom. Ravno obratno.

... niti pod razno nisem tak tip, ki bi iskal luknje in hvatal krivine. Pa tudi to našo težavico sem (smo) vzel kot izziv, katerega bi rad čim bolje opravil(i). Zato sem se tudi prijavil na ta forum in iščem čimbolj kvalitetne recepte za našega banditka :)

tulka ... naš zdravnik nas še ni napotil nikamor. Verjetno še malo čaka, da vidi kako bo z dieto.

Lp, v.

 

ghost

ghost  

član od: 30.7.2012

sporočila: 12

23. nov 2012 11:09

aha .. pa še nekaj.

Kuhano proseno kašo je sinko na koncu celo pojedel, ker smo se "igrali" med hranjenjem. Začetki so malo bolj zahtevni ma daleč od tega, da temu ne bomo kos.

Popoldne grem na eno kmetijo po domačega piščanca. To bo zanimivo :D

ghost

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

23. nov 2012 12:35

Pozdravljeni,

tudi sama sem imela izločitveno dieto in sicer sem 3 dni jedla več ali manj isto hrano in si zapisovala simptome, po 3 dneh sem začela z drugo jedjo. Imela sem več izbire jedi, vendar se je izkazalo, da imam prehrambeno alergijo, saj sem alergična na veliko stvari. Tudi  na govedino med drugim.

Ugotovila sem, da sem pogosto jedla ene in iste stvari: jogurt, muesli, paradižnik, sir....Po zamenjavi prehrane se je bistveno izboljšalo.

Vašemu sinu lahko ponudite riževe vaflje, otroci jih radi grickajo. Dobijo se tudi riževe pahuljice, ki so dobre v juhi.

Juhice z dodatkom mesa so tudi zelo priljubljene pri otrocih. Endivijo pa lahko pripravite kot blitvo z krompirjem.Menim pa, da je na vašem seznamu prepovedano vse meso razen belega.

Iz mesa lahko pripravite tudi polpete iz piščančjega mesa, dodajte rumenjak, riževo moko, peteršilj. Zraven pečen krompir in rdečo peso v solati.

Tudi rižoto z mesom in korenjem, lahko skuhate. Menim pa da kakšne blage začimbe nikoli niso bile na seznamu alergenih jedi npr. bazilika, majaron, timijan. Prav tako česen. Je pa čebula lahko problematična.

Želim vam veliko uspeha in da bo kmalu bolje.

 

 

 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 23.nov 2012 12:51

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. nov 2012 13:26

Jaz odsvetujem riževe vaflje. Sama sem jih jedla, kadar sem se hotela izogniti sendvičem. Potem sem prebrala, da sploh niso tako zdravi kot si mislimo. Bila je tudi tema na te izdelke, samo zdajle ne utegnem iskati. Opozorila sem pa zato, ker je dečko že alergičen in mu ne bi priporočila nekaj, kar lahko bolj škodi kot koristi.

Trixi, vem, da si hotela dobro. Očka naj se pa odloči po svoje.

 

 

 

naor

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

23. nov 2012 13:48

Kolikor vem so rezultati pokazali, da v Sloveniji ni presežena toksičnost. Kriv pa naj bi bil riž. Vaflji so mi prišli na misel, ker sem jih sama jedla, ko sem bila na dieti. Seveda pa naj se očka sam odloči, kaj v tej fazi.

Me je presenetila nedavna prepoved prodaje riža v Lidlu, ker naj bi vsebovali iztrebke. Jaz sem ga vrgla proč, kar ga je še ostalo.Zdaj ga raje kupim od domačih proizvajalcev.

Na misel mi je prišel recept, ko je bil moj sin približno toliko star. In sicer sem v lonec dala kos piščančka, korenje, en cel olupljen krompir, od začimb je bila sol in bazilika. Jaz sem sicer dala še bučko. Ko je bilo kuhano, sem v juho zakuhala riž, korenje, bučko in krompir pa pretlačila v pire. Zraven pa je dobil na koščke zrezano meso.

Če boste kuhali kokošjo juho jo imate lahko za podlago za dušen riž, juhe. Skuhate mu lahko tudi krompirjevo juho, zraven pa dobi sladico čežano. Jaz dostikrat piščanca razkosam in hrbtne dele in ostanke skuham v juho.

Odlično, zraven še polento in kosilo je nared.

Vam pa svetujem, da vam dajo napotnico za alergolora, ki bo opravil testiranje, tako krvni kot kožni. Sicer pa nekaj dnevno izogibanje glutenu, jajc, mleka že nekaj pokaže, če gre za tovrstne težave.

 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 23.nov 2012 13:54

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti