Službena pot - priprava prtljage

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. okt 2012 19:51

Na Adria Airlines lahko imaš prtljago v naročju med vzletanjem in pristajanjem. Seveda, če si stevardesa v unifromi, ki leti domov kot potnica. To se je zgodilo na zadnjem poletu v Ljubljano iz Zuricha in, verjeli ali ne, sem naredila posnetek. Dekleti sta sedeli v isti vrsti, kot midva z dragim. Pravzaprav sem od tega zadnjega poleta tako razočarana nad Adrio, da mi kar pritisk naraste, ko se spomnim na to. Stevardese (v službi) so hodile sem in tja po letalu kot kake potrebnice (izraz iz mojih mlajših let), kokodakale s tistima dvema, ki sta bili potnici, naličene so bile kot drag queens, na potrebe potnikov se še zmenile niso. Naj omenim, da je bilo precej potnikov tujcev.  Zdaj sem si  dušo. Najprej sem bila tako besna, da sem hotela poslati sliko s podatki poleta na FAA ali karkoli je že ta policija za Aviacijo. Me je dragi prepričal, da res ni vredno izgubljat energije za to.

FYI, tale gospod na sliki ni moj dragi, slika je bila narejena takoj, ko je letalo dovolj visoko, da dovolijo uporabo elektronskih aparatov.

 

 

 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03.okt 2012 20:04

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

3. okt 2012 19:53

Hvala za hiter, natančen in celo slikovno podprt odgovor.

minka2

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

3. okt 2012 20:08

minka2 za prtljago imaš lahko kufer, nahrbtnik, potovalko, vrečko od Hoferja ali samokolnico, pod pogojem da je mer X x Y x Z, cifre počekiraj pri tvojem dotičnem nizkocenovcu, jih ne znam napamet.

Ob tem računaj še na par zank - prtljaga mora "udobno pasat" v tisto kovinsko kišto, ki jo imajo na letališčih, kar lahko v praksi pomeni naslednje:

- obesijo se na kakšne pasove, ki visijo od onih tapravih "potovalnih" ruzakov, zato če bi imela kaj takega vzemi s sabo kolut selotejpa, da jih pred letom polepiš k telesu nahrbtnika. Sicer zna biti doplačilo

- kufer, ki je prazen pravih mer, zna od preveč šopingiranja in basanja spredaj dobiti "vamp" in ne gre "udobno" v tisto škatlo, kar pomeni, da daš nase 4 majice hkrati in 3 šale, da zmanjšaš vamp kovčka. Če ne lahko spet pokasiraš doplačilo.

 

Kovček tako malo "sprobavaj" med potovanjem in sproti preverjaj kako natlačen je, da te zadnji dan ne preseneti kup krame, ki jo nimaš kam dati. Pa če ti kdo reče, da itk ne preverjajo, tega nikakor ne jemlji zlahka. Sama sem precej preletela z nizkocenovci in raster kontrole je šel naključno od nič, ko si lahko celo 2 kosa prešvercal s sabo, do tehtanja, merjenja in kategoričnega nabijanja doplačil. Potem je pa vse odvisno od sreče...

Viva Meier

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

3. okt 2012 20:17

Viva to razumem, da če je kovček natlačen, se povečajo tudi mere in je kmalu lahko prevelik. Ampak ročne torbice pa najbrž ne bodo tlačili skupaj s kovčkom v tisto kišto? Imajo nizkocenovci določene mere tudi za ročne torbice, ali pa je sploh ne smeš imeti s seboj?

minka2

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

3. okt 2012 20:26

Lej, če imaš ročno torbico + kufer, moraš pred check-inom spraviti torbico v kufer in mora kufer še vedno lepo pasati v mere. Potem po pristanku oz. že med letom lahko torbico vzameš ven in imaš normalno 2 kosa. Ampak tam kjer ti pogleda karto na začetku poti mora biti kos samo EDEN. Ostalim zaposlenim v verigi (stevardese and co.) se pa itak jebe ali imaš ti 1 ali 2 kosa. Tako da že doma ob pakiranju računaj v kufru prostor za torbico, ki jo nameravaš vzeti s sabo, sploh če si vajena kakih gigantskih torb. Ti je sedaj vse jasno? Če ne pa vprašaj še kej

Viva Meier

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

3. okt 2012 20:30

Mah kar sem predvsem hotela s prejšnjim postom povedati je to, da pač uradno oni rečejo zadevi "the suitcase must comfortably fit", nevem koliko ti gre ang, pač če so zategnjeni na kontroli, mora kufer sam lepo zdrsniti v okvir, brez tvojega umikanja trakov, zatičev in ostalih drobnarij, pa porivanja ipd. In v takem primeru te lahko že par cm zariba.

Viva Meier

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

3. okt 2012 20:32

Zdaj pa res ni več dileme. Hvala. Bo treba malo skrajšat seznam.

minka2

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

3. okt 2012 20:33

Super duper, samo da je vse jasno, razen vreme

Viva Meier

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. okt 2012 21:07

Viva ima prav, preverjeno v začetku septembra, ko smo leteli iz Benetk z nizkocenovnikom. Precej komplicirajo, midve s hčerko sva pakirali tri stvari v eno, ker kot rečeno smeš vzeti na letalo samo en kos ročne prtljage. To pomeni toliko in toliko veliko in težko torbo, kovček, whatever.(Priznam, nismo se dosti dobro pozanimali, zato nevšečnosti.)

Z Easy Yetom sem potovala prvič, pa tudi dolgo spet ne bom. Lufthansa in Air France sta družbi, kjer se dobro počutim.

 

naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. okt 2012 22:03

Nizkocenovniki so vedo bolj zaribani. Sama sicer še nisem iemla težav, ker sem se držala zapisanih navodil, torej en sam kos prtljage, ko se čekiraš na letalo, in še ta kos v dovoljenih merah. Sem doživela tudi to, da so potnike, ki so imeli le torbico in navadno vrečko opozarjali, naj dajo vse v eno, tako da imajo v roki res le en sam kos prtljage in nič več.

 

Družbe, ki niso nizkocenovniki, imajo druga pravila, torej imaš lahko ročno trobico poleg tistega malega kovćka, ki gre s tabo na letalo. Čeprav sem tudi že doživela, da so varnsotniki na letališlu vztrajali, da moram vse spravit v en kos, pa nise z izkocenovnikom letela,  ko pa sem šla s polnim naročjem mimo njih (torbico sem zbasala v torbico za laptop...), ni bilo več poblemov, ko sem imela spet dva kosa ročne prtljage.

 

Zato je potrebno prebrati vsa, še tako drobno stiskana navodila, da te na letališču ne preseneti kakšno doplačilo. Ker nizkocenovniki so vedno bolj strogi in vedo bolj kontrolirajo, kasirajo vsakoršno prekoračitev, saj jim je to vir zaslužka.

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti