Varstvo otroka

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

tema odprta - 2. sep 2012 23:55 | ogledi: 5.898 | odgovori: 5

Z veseljem bi varovala enega ali dva otroka, pa se mi noben ne javi na oglas. Kje so vsi tisti otroci, ki niso bili sprejeti v vrtec ? Kako rešijo ta problem ? Imajo vsi sorodnike, ki jim pomagajo rešiti to zagato ? Žal mi je da se mi ni noben javil, vse sem že pripravila, se veselila. Z možem sva ostala sama v velikem stanovanju (sinova sta se osamosvojila, mamo sem lansko leto izgubila) in bi nama živ žav zapolnil nastalo praznino, pa tudi finančno bi nama prišlo prav.

lili A.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. sep 2012 8:14

Hehe, Vendy, saj imaš prav. Ampak jaz vedno pomislim na to, koliko babic varuje otroke dolga leta in do danes ni še nihče zahteval nobene izobrazbe. Kakor hitro pa naj bi kakšnega otročka čuvala soesdova tetka, pa bi morala imeti izpolnjene vse te pogoje.

Seveda pa moraš biti previden pri izbiri varuške na črno. Čakajoč na vrtec, sem iskala varstvo za tri mesece za takrat 10-mesečno hčerko. Ena gospa je imela postavljene pepelnike na vsak meter, stanovanje sicer prezračeno, a je vseeno smrdelo kot bifeju. Da ne naštevam. Ampak pogoji, ki jih zahtevajo na e-upravi so pa zame nerealni in neživljenski.

Še tole bom dodala. Moji vnučki se varujejo v vrtcu v Honoluluju. Oz. so se varovali, saj dva že hodita v šolo, tretja je pa še doma. Videla sem dva vrtca in nobeden od njiju ne bi šel skozi po naših standardih niti približno. Ampak otroci pokajo od zdravja, so uspešni v šoli in razigrani kot vsi otroci tega sveta. 

 

naor

mamazeljka  

član od: 29.3.2006

sporočila: 462

3. sep 2012 8:46

Ker je ravno odprta tema o varstvu otrok, bi pa jaz vprašala sledeče. Sem socialna oskrbovalka na domu in bi želela negovati starejše osebe ki, to same ne zmorejo oziroma njihovi svojci ne zmorejo zaradi delovnih obveznosti. Če poznate mogoče takšno osebo bi z veseljem sprejela delo. Doma pa  sem iz Velenja.

 

LP

mamazeljka

Ireland  

član od: 18.3.2006

sporočila: 21

3. sep 2012 9:53

Lili, ti otroci, ki niso sprejeti, že verjetno imajo varuške ali pa jih čuvajo babice, da prišrparajo. Vem kako to gre, ker sem delala uslugo kolegici, ker od aprila do spetembra ni imela varstva. Otroka sem čuvala le takrat, ko njena mam ni imela cajta. Saj je za razumet, ljudje danes šparajo.

Ireland

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. sep 2012 17:15

naor je napisal/a:

.... Kakor hitro pa naj bi kakšnega otročka čuvala soesdova tetka, pa bi morala imeti izpolnjene vse te pogoje....

. Videla sem dva vrtca in nobeden od njiju ne bi šel skozi po naših standardih niti približno. ...

 



naor

Naor, medve se obe strinjava (jaz nekaj malega sodelujem pri delu ene NGO s tega področja, pa posledično nekaj malega na to temo znam), da je se zna med "sosedovimi tetami" najti marsikaj. Polni pepelniki so še minimalen ekces, se zna še mariskaj hujšega najti. Za registriranega varuha obstajajo neki temeljni standardi, kaj mora imeti - hkrati pa se s tem tudi daje državi možnost, da ukrepa, če gre kaj narobe. Preden gre hudo narobe. Pri neregistriranih sosedovih tetah se mora pa že salamensko kaj groznega dogajati, da kdo interevenira. Ker inšpekcija k sosedovim tetam ne more. Vedno se lahko reče, da so otroci na obisku in dokler ni tam suma na droge, otroško pornografijo in kar je še kriminalnega, pri sosedovih tetah ni možnosti državne intervence zaradi zaščite otrok. Pri varuhih pa je. Druga stvar pa je, da so tako tudi varuhi zaščiteni. Ne boš verjela, ampak je salamensko veliko staršev, ki misljo, da so s tem, ko so dobili varuha, dobili tudi zastonj gospodinjsko pomočnico in potem varuhom naročajo še to-in-ono s področja gospodinjenja.

Drugače so pa slovenski vrtci zakon. To znajo povedati tujci, ki tu živijo in to znajo povedati starši, ki so imeli otroke v domačih in tujih vrtcih. Mene pri tem najbolj zabava zgodba znanke, ki je gostujoča profesorica v Londonu in je imela tudi otroka v angleških vrtcih  - je rekla, da sta se otroka naučila veliko  turških kletvic, ker so tam šparali na kadru in so imeli manj vzgojiteljic in več varuhinj (v tistem delu, ko  otroci spijo) in potem so otroci poslušali, kaj so se punce pogovarjale - in seveda srkali.

 

 

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti