Csd

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

22. avg 2012 15:38

Pultica. Pritoži se. Kot dohodek se štejejo samo dejanski prejemki, ne tisti, ki jih oseba lahko dobi. Tolmačenje CSD in MDDSZ nima pravne podlage. Pazi na rok.  Ko pišejo, za njimi ostane sled....

F r i n a

Otilija  

član od: 30.11.2003

sporočila: 83

22. avg 2012 16:44

Kopirano iz novega Zakona o...

II. VRSTNI RED UVELJAVLJANJA PRAVIC IZ JAVNIH SREDSTEV

7. člen

Denarne prejemke iz 5. člena tega zakona vlagatelj uveljavlja po naslednjem vrstnem redu:
1. otroški dodatek;
2. denarna socialna pomoč;
3. varstveni dodatek;
4. državna štipendija.

8. člen

(1) Če vlagatelj ne upošteva vrstnega reda iz prejšnjega člena, ga center za socialno delo opozori na vrstni red in na posledice njegovega neupoštevanja.

(2) Če vlagatelj kljub opozorilu na vlogi uveljavlja denarni prejemek iz 5. člena tega zakona v nasprotju z vrstnim redom iz prejšnjega člena, ga center za socialno delo upošteva v višini, kot če bi bil ta denarni prejemek dodeljen.

(3) Obličnost in rok za opozorilo, navedeno v prejšnjem odstavku, določi minister, pristojen za socialno varstvo, v podzakonskem aktu, ki bo sprejet za izvedbo zakona.

 

 

Otilija

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

22. avg 2012 17:34

Res narobe svet.Moj sin je dobil ta teden odločbo, da ne bo prejemal štipendije in  da mu miruje, ker  LANI poudarek na lani za 2011/2012 ni  oddal vloge za njo. Pa saj je logično, če ni zaprosil za njo, je ne dobi.

Resnično sem bila jezna, da je kaj. Se pravi nujne vloge, ki se bi morale reševat se ne, ker delajo take kikse.

Vloge ni oddal, ker je diplomiral lani septembra in potem dobil službo.Se čudim, da nimajo teh podatkov, saj naj bi za reševanje socialnih transferjev črpali podatke iz ogromno virov. Verjetno iščejo samo finančne podatke.

In za take odločbe se trati čas.

 

dari

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

22. avg 2012 18:33

No verjetno delavke na centrih niso prav veliko krive ali pa sploh nič. So pa pravila in " regule res čudne in imajo po moje ful nekega dela, ki vse skupaj še podaljšuje. Jaz sem vlogo za znižano plačilo vrtca in otroški dodatek oddala decembra in odločbo dobila meseca maja. Danes sem nesla na CSD vlogo za uveljavljanje subvencije za malico in so mi povedali, da dobim tudi novo odločbo za otroški dodatek in sicer za mesec julij in avgust, ko sem najmlajšo izpisala iz vrteca in mi pripada 20%  večji OD.  Potem bom pa dobila novo odločbo, ki bo veljala od septembra dalje ker gre najmlajša v šolo. Torej nas bodo v bistvu obravnavali petkrat v enem letu ( znižano plačilo vrtca, 3x otroški dodatek in subvencije za malico). A se je še logično čudit, zakaj taki zaostanki?

patka

katka85  

član od: 26.7.2011

sporočila: 73

22. avg 2012 18:42

Dari: če je sin diplomiral, bi moral diplomo (oz. kopijo) odnesti na pristojen CSD. CSD (vsaj v primeru srednjih šol, verjetno je podobno na fakultetah) sicer imajo od lani podatke o šolajočih se dijakih, ne pa o tem kdo npr. naredi maturo ali zaključni izpit. Kar se njih tiče bi torej on prav lahko podaljšal absolventa.

katka85

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

22. avg 2012 19:13

Ni koristil absolventa. Odjavil  ga je mož, zaradi zdravstvenega zavarovanja,pač ne razumem, ko kaj dajejo imajo vse podatke in tudi tukaj bi lahko videli, da je končal šolanje in zato ni bilo potrebe po vlogi za štipendijo. Ničesar ni zahteval, zakaj bi nosil nekaj na CSD, ker žalostno je, da tisti, ki dajejo vloge, ne dobijo odgovora, on pa ni nič prosil pa mu pošiljajo odločbo, da ne dobi,če pa niti ni ničesar hotel..Je odjavil stalno prebivališče, ker je odšel v tujino. Žal meni to ni logično,napram tistim,ki dajejo vloge pa čakajo v nedogled.

dari

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

22. avg 2012 19:51

Dari, vsako pravico, ki jo nekdo pridobi z odločbo je potrebno tudi zaključiti, torej z odločbo. Ker v nasprotnem primeru, bi tvoj sin lahko še vedno prijemal štipendijo. Torej se pravica lahko ukine ali pa se mu ustavi. Delavka CSD-ja je torej logično sklepala, da mu ustavi štipandijo oz. mu da pravico v mirovanje, ker, kot si sama napisala sin sploh ni koristil absolventa. Pač je sklepala, da, ko bo še vložil za podaljšanje štipendije, ko bo izpolnil pogoje za vpis absolventa. Ne delam na CSD-ju vendar vem, jih sploh ne zagovarjam, vem pa, da v vse evidence pa tudi nimajo vpogleda.

V vsaki odločbi, ki jo izda nek organ je tudi napisano, da mora stranka javiti organu vsako spremembo v roku 8 dni od nastanka spremembe, torej bi tvoj sin moral samo sporočiti na CSD, da je diplomiral, da bi mu lahko zadevo zaključili.

Zato je tudi logično, da tistim, ki ne podaljšajo vloge ali pa ne izpolnjujejo pogojev, se izdajo odločbe čimprej, ravno zaradi tega, da nekdo ne prejema npr. štipendije še nekaj mesecev, do katere sploh ni več upravičen. Potem pa pride do negativnega poračuna, neupravičena sredstva je potrebno vračati, eto pa je spet vse narobe.

moj svet

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

22. avg 2012 20:41

Moj svet, ni dobival štipendije  in odločbo je dobil po 10 mesecih. Pač razumem, da je zadeve treba zaključit.Samo imam te pomisleke, nisem dal nobene vloge, prošnje in zato tudi ne pričakujem nobene odločbe.Ker je preveč tistih, ki so dali vloge pa ne dobijo odločb, to me boli.

dari

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

22. avg 2012 23:17

Poznam kar nekaj ljudi ki delajo na csd, lahko samo rečem hudo, joj, joj.

Sami svoj problem.

 

Pa nimam slabih iskušenj.

irena66

lollypop  

član od: 16.1.2011

sporočila: 175

22. avg 2012 23:35

A mi kdo ve povedat, kok časa po zakonu mi bojo še upošteval tisti ubogi študentski dohodek iz poletja leta 2009, preden sem dobila prvega malčka? So mi ga ukucal not, pa me zanima kok časa, po zakonu, če ga je kdo bral, oni smatrajo, da jaz še živim od tega dohodka. Zdj mam že drugega malčka, sred avgusta pa so minila že 3 leta odkar je bil izplačan tist študentski dohodek...

lollypop

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti