Domače konzervirane omake

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

tema odprta - 27. jul 2012 21:41 | ogledi: 11.078 | odgovori: 11

Pozdravljeni,

odpravljamo se na dopust na precej obljuden otok za dalj časa. Ker imamo pred seboj precej dolgo pot razmišljam, da bi namesto mesa (tam ga ni) s seboj vzela že pripravljene domače mesne omake, ki bi lažje trpele transport. Napr.golaž, bolognese omaka, mesna podloga za rižoto, mesni trakci v omaki. Rada bi jih skuhala in pastelizirala.  Ne najdem pa na netu pravih informacij in bom vesela za nasvet pri kakšni temperaturi in koliko časa je potrebno za kuhano omako. Ker je to uporabno tudi na barki bo nasvet še toliko bolj dobrodošel.

lp

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

27. jul 2012 21:56

Trixi, žal ti ne morem pomagati pri mesu, nimam idej. Za par dni že, za daljši čas pa nikakor. Bi ti pa svetovala, da se najeste rib, zelenjave, sadja. Malo spremembe po celoletnih mesnih jedeh. Seveda upam, da vsi jeste ribe, sicer je moj nasvet brezpredmeten.

Žlim vam lep dopust!

 

 

 

naor

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

27. jul 2012 22:06

Se podpišem pod Naor. Ko ješ tako, kot domačini, si prazaprav najbolje raširiš kuharsko obzorje.

Če pa že res ne morete brez boloneze omake, jo pripravi kot navadno, zlij v vroče kozarčke in zapri. Ko se ohladi, bo "vakum" potegnil vrh pokrovčka v lonček, ravno tako, kot v trgovini kupljene paradižniove omake ali doma kuhana marmelada. Će lonček ne zategne, vsebino še enkrat zavreš in postopek ponoviš. Z novim pokrovom. Sem ravno zadnjič gledala oddajo o konzerviranju in je menda čisto OK, če to narediš. No, voditelj je jasno razložil, zakaj je OK in meni se je zdelo razumno. 

Vanja

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

27. jul 2012 23:10

Jaz vseeno raje ne tvegam - zatesnjene kozarčke s tako (in podobno) vsebino vedno vsaj 45 minut steriliziram (v loncu vrele vode).

Sem pa na tak način pripravljene stvari jedel tudi krepko kasneje (vsaj pol leta, v tem ali onem primeru), pa me še ni pobralo (niti zvilo).

Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 27. 2012 23:11

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

27. jul 2012 23:16

Res težko razumem, se opravičujem, a da greste na obljuden otok, kjer torej vse dobiš, ti pa bi doma konzervirala omake? In to še tovorila s sabo, ker boste tam dalj časa? Zakaj pa pripravljenih omak raje ne zamezneš in jih v hladilni torbi pelješ s sabo? Če že ne morete brez tega, da takorekoč ozimnico pelješ s sabo v kulinarični raj: ribe, zelenjava, sadje ... in meso, saj je otok obljuden, kot praviš. Ali pa je otok neobljuden, pa se ti je zapisalo obljuden?  Kljub temu - a vsi, ki tja pridejo, konzervirane doma pripravljene omake tja prinesejo?

Konzerve nakupi, bo vse lažje, nikomur ne bo krona z glave padla, če se bo dopustniška kuhinja malo razlikovala od te, ki jo prakticiraš čez leto (vidim po tvojih jedilnik, kaj vse kuhaš, in ti iskreno povem, da meni to še na misel ne pride več ---- včasih sem namreč počela enako, pa me je pamet srečala).

Trixi, tri krat se podpišem pod naor in Vanjo.

Golaž, mesne omake, pečenke - tega na našem dopustniškem jedilniku ni. Razberem sicer, da boste tudi na barki, a vseeno, tudi z barke se da stopit in kje kaj kupit. Mi smo že hrenovke v morski vodi kuhali na čolnu, špagete tzdi, jih polili le z omako iz kozarca, kupljeno seveda, in otrokoma je taka hrana ostala v veliko lepšem spominu od  večine, kar smo po kakšnih otoških ali priobalnih gostilnah jedli.

 

In tudi ti si zaslužiš počitek, ne pa da že zdaj doma razmišljaš o prirpavi hrane in kako jo tovoriti s seboj, Odklopi, boš videla, da gre.

 

Malo me je zaneslo, a bo že kdo zaklenil temo, če sem se preveč oddaljila.

 

 

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

28. jul 2012 19:49

Hvala za nasvete. Ja se mi je zapisalo, mamamia, ampak gremo na osamljen otok. Jaz sama obožujem morsko hrano in zelenjavo in najmanjši problem zame. Imam pa dva, ki bi jedla to kar sama nerada jem in kuham, pa na željo mojih to kuham. Saj mi ni težko, ker rada kuham.

Ker bomo potovali cca 10-12 ur je problem s seboj vzeti zamrznjeno hrano oz. svežo in tu se mi je porodila ideja, da bi jo pastelizirala v kozarčke. Našla sem eno staro knjigo, da so včasih to delali in zakaj ne bi poskusila. Saj bo to le za nekajkrat.... Vsekakor bom poskusila in poročam. Mi je izziv. Ostalo pa bo prilagojeno občutku in ponudbi...

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

28. jul 2012 22:09

Prva misel - suhe prekajene klobase. Sem jih vlačila že na našteto koncev, odlično prenašajo vročino, že med potjo jih je par pošlo, postanejo podlaga za umešana jajčka, smetanaste omake, paradižnikove omake, zraven kruha kar tako, popečene zamešane v malo bolj bogato solato itd. Če so res poštene, dajo super okus čemurkoli, pa najbolj eht mesojedcem hitro pričarajo občutek doma. Menda zelenjavo in nekaj osnovnih artiklov tipa smetane, jajc in podobnega pa boš menda že imela, da lahko zgoraj naštete zadeve izvedeš.

Viva Meier

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

28. jul 2012 22:57

Trixi, ti si čas in delo prihrani in nakupi nekaj konzerv ... Še oapzili ne bodo, kr boš ti vse lepo sčarala in zakamuflirala ...

 

In to s klobasami sploh ni slaba ideja.

mamamia

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

29. jul 2012 0:44

Enkrat sem se je eno uro pred kosilom povečalo število napovedanih jedcev mesne lazanje in sem imela premalo omake, zato sem v šparu kupila kozarec bolonese omake v stilu "von Großmutter" in je bilo super, sploh ko sem dodala še malo paradižnika. 

perpetua

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. jul 2012 9:36

Ja, jaz govorim o konzervah, v bistvu pa mislim te omake v kozarcih. Je izbira zelo dobra in ne vem, ali je računica v tem, da to vse nekdo, za nekaj dni samo, doma dela. Tudi jaz včasih pogoljufam tako kot je perpetua napisala, sploh za počitnic je pa to odlična rešitev.

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

30. jul 2012 18:14

Tako,danes sem skuhala 3 l  bolognese omake, nekaj  sem jo dala v kozarčke in pastelizirala. Ostalo bo ostalo v doma zamrznjeno za hčerki, drugih omak pa ne bom pripravljala. Poročam po vrnitvi iz morja, ampak sem prepričana, da bo vse ok. Mamamia, gremo pa za 14 dni, ker imamo eno poceni varianto. Mogoče pride še hči s fantom in še druga hči, če bo uspela logistika in nam kaj prinesejo.

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti