Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

25. jul 2012 15:45

Kar pravi ribica, čisto drži. Firma od mojega najdražjega (IT) sodeluje s podobno firmo v Bologni, ko se inženirji med seboj pogovarjajo, so nekje na istem. Jaz kot dohtar specialist bi v javnem zdravstvu v svoji precej specializirani stroki zaslužila sicer nekaj več kot tukaj, ne pa orjaško več, kot nekateri mislijo. Nikjer v Evropi trenutno ne tečeta med in mleko, in stvari bodo vsaj nekaj časa šle bolj verjetno na slabše kot ne. In tudi quality of life se ravno tako v Italiji precej razlikuje po regijah, tako kot pri nas. Ampak jaz vseeno še malo sanjarim o tisti sicilski letni kuhinji, če že ne o costariški... lp, proxima

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

25. jul 2012 16:15

vanjatajnsek je napisal/a:

Ali kdo ve kako je s povračilom v tujini - Nemčiji, Švici, U.S.? Me res zanima, če ti tam tudi povrnejo potne stroške in plačajo malico?

 

lp



http://zaspancki.si/

Za Švico in USA je odgovor: ne. Poleg tega je kosilo (malica v Sloveniji) na tvoj čas ( neplačan), okrog poldneva in traja eno uro. Tudi dnevnic ne poznajo, ko greš na biznis nekam, ti povrnejo stroške hotela (točno ceno), prevoza in hekaj za hrano, a nič alkohola. 

Vanja

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

26. jul 2012 9:40

Hvala. Se pravi, da smo mi kljub vsemu "malce razvajeni"?! Seveda je vsakemu všeč, da nam povrnejo stroške, ampak roko na srce, kaj delodajalca briga, kje si ti doma. In ker se boš preselil v novo hišo, ki si si jo zgradil še 30km dlje od službe, ti naj sedaj on povrne še večje stroške? Le zakaj bi ti jih?

Vem, da je tole moje razmišljanje precej "bogokletno", pa vendar.

 

lp

http://zaspancki.si/

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

26. jul 2012 19:25

Nisem zaposlena v javnem sektorju pač pa v d.d. in dobivamo tako potne stroške (pavšal) kot nadoemstilo za prehrano (vsak dan, ko te ni v službi, seveda odbijejo). Znese vse skupaj nekajveč kot sto evrov na mesec. Na srečo sem v službi dovolj vlizu, da lahko grem s kolesom, če sem morda razpoložena, a večinoma se teh pet km vozim z avtom. Zanekrat nič ne kaže, da bi nam to ukinili.

mamamia

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

27. jul 2012 7:16

Glede povračila stroškov prihoda na delo je potrebno vedeti, da na eni strani to pomeni  dodatno breme za delodajalce, ki se vseh zadnjih 20 let sprašujejo, kako bi se rešili tega bremena.

Na drugi strani pa  je delavec, ki na trgu ponuja svoje deloin mora računati, da mora nekako priti na svoje delovno mesto.

Potrebno  je upoštevati, da mora biti v družini več ( varnih) avtomobilov, če hočejo  priti na delo. Če bi lahko šli na delo brez lastne pomoči, bi ODPADEL pomemben strošek za nakup in vzdrževanje vsaj enega avtomobila.  Brez službe  ta avto ne bi bil potreben.

Čedalje več relacij javnega prevoza se ukinja in v veliko primerih ni mogoče priti na delo z avtobusom/vlakom   primerih.

Javni prevozi so nenormalno dragi zaradi slabega gospodarjenja s podjetji. Zato se ljudje zatekajo k starim avtomobilom, skupnim vožnjam, kar je ceneje in predvsem hitreje. Dve uri na dan je bistvena pridobitev časa.

Vsa leta se čudim naivnim delavcem, ki so mesece brez plače in nadomestil za prevoz, pa še upajo, da bodo ohranili  podjetje za lastnika. Ne spomnim se, da bi katero potem dejansko ne šlo v stečaj.

Glede obračuna potnih stroškov pa je potrebno izpostaviti, da je način povračila določeih stroškov ostal iz časov, ko so bila podjetja NAŠA. Plače so bile mizerne, zato pa je bil prevoz plačan, malica pa tudi. V tem času so imeli v tujini spodobne plače, s katerimi so si lahko obje nadomestili, od teh plač imajo danes tudi pokojnine.

Ostale so enako mizrerne plače, saj ima velik delež zaposlenih manj kot minimalno plačo ( dobivajo dodatek k plači, da dosežejo minimalno), poprečne plače pa prav tako dosega le malo ljudi. Poprečna plačaje tako visoka zaradi enormnih plač po individualnih pogodbah.

Pred leti so se za statistiko vodile evidence izplačanih plač po kolektivnih pogodbah in po individualnih pogodbah ločeno, vendar NIKOLI nisem videla, da bi podatke kdo obdelal in komnetiral v javnosti.V tuj

Če človek prejema 500€ neto plače in se mora voziti na delo po 40 km v eno smer, in takih je veliko, je jasno, da pomeni prevoz in malica bistven element v osebni ekonomiji, da ne omenim dostojanstva, ki ga tako izgublja.

V tujini je denar za delo še vedno tako spodoben, da pokrije stroške malic in prevoza, pa še boljše živijo od tega, kar ostane.

 

Pri tistih, ki vsa leta lagodno živijo, stopicajo v službo v čevljih za  nekaj stotakov, ki si lahko privoščijo nakupe hrane, ne glede na ceno, ki živijo dobro, je tudi strošek prevoza in malice, sprejemljiv.

Ne vem, zakaj si zatiskate oči pred revščino, ki jo je na vsakem koraku dovolj, in da ljudje težko živijo od dela svojih rok že sedaj, ko imajo malico plačano in vsaj deloma povrnjen prevoz na delo. In kaže, da bo naravna selekcija tudi pri tistih, ki bodo hodili na delo lačni in desetine kilometrov peš.

Izjava misnistra Vizjaka, ki je SPECIALIST za delovno pravo, skupaj s svojimi svetovalci, da skoraj nihče ni plačan PO URAH, ker naj bi uvedli 37,5 tedensko, da ne bi bilo potrebno plačati malice, kaže, da nas vodijo ljudje, ki nimajo nobenega znanja na tem področju: ne oni in ne tisti, ki delajo prožni trg dela s takimi ukrepi.

Zakaj pa ne jejo  rogljičkov, če nimajo kruha, je rekla Antonieta, nekaj kasneje pa so jo skrajšali za glavo.



F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 27. 2012 07:25

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

27. jul 2012 18:16

Točno tako, Frina.
Občudujem te, da si (če se prav spomnim v pravni stroki po veliko letih na solidnem položaju) na realnih tleh, s posluhom za povprečnega malega človeka, pravična in na mestu!
(Se mi zdi, na žalost, da nas je čedalje več in vse manjši smo, pa si kljub temu res zatiskamo oči in namesto, da bi stopili skupaj stopili -na prste tajkunom- smo čedalje bolj oddaljeni od sočloveka in od sebe...)

leandros  

član od: 19.8.2009

sporočila: 188

27. jul 2012 19:30

Hvala Frina!

leandros

Pasionka  

član od: 27.3.2012

sporočila: 16

28. jul 2012 13:23

JanisJoplin je napisal/a:

Mene pa zanima, če kdo slučajno ve, če je zakonito, da nam plačajo bencin po kilometru (javni sektor). Pri meni je izračun tak: 7 km na eno stran x 0,11 € kar je 8 % od vrednosti super bencina 95 oktanskega x število voženj. Meni se to ne zdi ok, ker te avto stane dosti več kot samo bencin.



JJ

 

Izračunaj si na podlagi povprečne porabe na 100km koliko je strošek za 1km v €.

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=6496/Dogovo

tu pa si lahko prebereš vse nove dogovore za javni sektor....

Pasionka

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

28. jul 2012 13:46

JanisJoplin je napisal/a:

Mene pa zanima, če kdo slučajno ve, če je zakonito, da nam plačajo bencin po kilometru (javni sektor). Pri meni je izračun tak: 7 km na eno stran x 0,11 € kar je 8 % od vrednosti super bencina 95 oktanskega x število voženj. Meni se to ne zdi ok, ker te avto stane dosti več kot samo bencin.



JJ

Po tvoji (nek pridevnik, kaj pa vem...) logiki bi morala dobiti izplačilo za prevoz sorazmerno z vrednostjo avtomobila? 

Commis débarrasseur

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

28. jul 2012 17:14

Bravo frina.....

dari

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti