Ciper

tema je zaklenjena

Lila Roza  

član od: 13.11.2010

sporočila: 128

tema odprta - 3. jul 2012 14:58 | ogledi: 8.559 | odgovori: 29

Mnenja, izkušnje? Zanima me predvsem grški del, mesto Pafos. Gre kdo začetek avgusta tja?

Lila Roza

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. jul 2012 17:16

Pafos je tako na JZ, da tam turškega ne boš nič našla.

Bila tam pred desetimi leti, srčkano letoviščarsko mesto za to, da človek kvalitetno lenari in se namaka v morju. Plus, na Cipru je vodovodni in kanalizacijski sistem boljši kot v Grčiji - beri: ni treba metati rabljenega toaletnega papirja v koš. Je pa tako, da če je človek srečen vse dni v resortu, je to okej. Drugače je na Cipru malo hendikep delati izlete na lastno pest (v smislu, da rentiraš avto). Zaradi tega, ker vozijo po levi strani in nekako ni posebej pametno na dopustu začeti z nečem, česar res ne znamo. Že za hoditi čez cesto človek rabi nekaj koncentracije, da to naredi pravilno.

Vseeno priporočam izlet do Nikozije (tam ji rečejeo Lefkosia) in na potem na izlet na turški del.

 

Vendelina jr.

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

3. jul 2012 22:09

Bila na Cipru 2x, obakrat v Larnaci, v Paphosu samo na izletu z avtom. Vozil je mož, pa se je v prometu kar dobro znašel, jaz pa sem res imela probleme že, ko sem šla peš čez cesto.

Ciper ima lepe, mivkaste plaže, fajn je iti, če imaš možnost, v pogorje Troodos, kjer je precej samostanov (v nekatere ženske nimamo vstopa), luštne male vasice, pa tudi klima je prijaznejša. Avgusta je zelo vroče, sem bila enkrat konec septembra, enkrat oktobra, pa je bilo še precej vroče.

Hrana je povsod zelo dobra, predvsem ribje jedi in solate.

rosie

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. jul 2012 3:32

Moja starša, ki imata krepko čez 70 let in ne govorita nobenega tujega jezika (če odmislim srbohrvaščino) sta oznanila, da gresta za en teden na dopust na Ciper. Pa sta šla in se vrnila s kupom lepih spominov.

A je res treba vsak izlet do smrti analizirat? Saj izleti so za to, da pač gremo nekam, kjer bo drugače, kot doma. Medtem, ko bo enemu prekrasno, bo drugemu na istem mestu obupno grozno.

Poiskati je treba samo mnenja, ki jih je na netu nebroj. Tako tisti, ki so že na netu, kot tukajle na KulSlo bodo od neznancev.

Lepo se imejte, če boste šli in brez velike zamere za mojo pripombo.

Seveda pa obstaja možnost, da bi se rada na Cipru srečala s kakim članom KulSLo. No, mene tam doli ne bo.

 

 

Vanja

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

4. jul 2012 12:26

Vožnja po levi pa res ni nek bavbav. Nenazadnje po levi vozijo Angleži. Pa Irci, Avstralci in tko naprej po spisku. Torej nekaj pametnih narodov, ostali bebci pa vozimo po napačni strani  Pač na začetku voziš malo bolj počasi. Mene je pa groza vozit po jugu Italije (ok avtocesta je še ok). Verjetno pa obstaja tudi javni prevoz, taksiji itd.

V državah kamor potuje ogromno Slovencev, nebi smelo biti težko najti kakšnega za debato po naše. Lep dopust želim ;)

OlivaB

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. jul 2012 17:24

Okej, OlivaB, predstavljaj si naslednje:

- Si drugi dan v resortu, imaš rentiran avto, pred tem je bil avto pol ure zunaj in senca ni prijela in je temu primerno še neohlajen. Predpostavimo, da ti sovoznik zna povedati, kam moraš iti (da zna brati imena krajev in da ima karto v angleščini). Menjalno ročico si že našla na levi (in z desno več ne tolčeš po vratih, ko šaltaš) in si v križišču enakovrednih cest in na semaforju utripa rumena luč, ker so semaforji na off.. Na tvoji levi avto zavija na desno, na tvoji desni avto zavija na levo, ti si na sredini - kako se ravrstite, kdo prvi in kdo zadnji zapusti križišče?

Zdaj, če znaš tole od prve in instinktivno in skoraj iz šoferske hrbtenjače, klobuk dol.

Vendelina jr.

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

4. jul 2012 18:54

Na Cipru imajo rentani avtomobili na srečo posebne registrske tablice, tako da so domačini kar pozorni na take voznike.

Vožnja po avtocesti ali pa tam, kjer je dosti prometa, je najlažja, pač voziš za drugimi. Problem nastane na podeželju, po vaseh, kjer je prometa malo in te avtomatsko kar potegne na desno stran ceste. Težko se je tudi privaditi zapeljati z neprednostne na prednostno cesto,ker vedno najprej pogledaš v napačno smer.

Človek se ravno navadi, pa mora že domov.

Po drugi strani je pa problem v deželah, kjer veliko dopustujejo in rentajo Angleži. Sva doživela skoraj bližnje srečanje s takim voznikom, ki je potem povedal, da je v glavi težko preklopil z leve na desno.

rosie

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

4. jul 2012 19:21

Jaz bom cel avgust na Cipru  Čeprav v lastni režiji samo prva dva dni in ta dva bi rada izkoristila za fajn plažo blizu Larnace, preostanek meseca bo pa bolj deloven, čeprav zanesljivo zabaven.  Če ima kdo kak nasvet v smislu prijetnega kraja blizu Larnace, bom vesela, nisem pa še nič raziskovala, ker imam komaj od danes naprej čas se s tem ukvarjat.

Lp!

perpetua

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

4. jul 2012 20:48

perpetua,jaz sem bila v Dhekelii, pribl.15 km zahodno od Larnace. lepe plaže, če te mivka ne moti. Drugače pa je tudi v sami Larnaci taka, mivkasta plaža, sploh zahodno, od Larnace do Aiye nape so povsod take.

Uživaj!

rosie

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

4. jul 2012 21:27

Vendelina, stara sem bila slabih 20, vozniško sem imela natanko 1 mesec, prevoženih mogoče 1000 km po prejetju vozniške. Za leto dni sem šla v UK - po nekaj dneh so mi pokazali kje je avto in na zemljevidu označili kam vse bom furala otroke. Ko sem malo čudno gledala, so mi rekli, da sem v prijavnici napisala, da imam vozniški. Ni blo druge, se je blo treba znajt. Ni neka strašna umetnost. Od punc se pričakuje, da smo iznajdljive. In vožnja po levi je malenkost z ostalimi rečmi, ki jih prinese življenje.

OlivaB

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

4. jul 2012 21:31

Rosie, tole je zelo dobra ideja, da so rentani avti označeni. Angležev je povsod zadosti ;)

OlivaB

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti