Maturantski izlet

sadika_solate  

član od: 28.6.2012

sporočila: 1

28. jun 2012 23:58

Pozdravljeni

Sam sem bil na svojem maturantskem pred nekaj leti in moram reči da smo se imeli odlično :) Sam sem tudi bolj buckast ampak ni bilo nobenega problema saj vsi vedo kakšen sem.Moje mnjenje je, da če bi zamudila maturantski izlet, bi to bila ena velika škoda saj kot jih je nekaj pred mano reklo je to "once in a life time", ampak končna odločitev je njena. Lep pozdrav

sadika_solate

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

29. jun 2012 7:31

Pa konec koncev, če recimo vzamemo najslabši scenarij - da bodo sošolci nabutani do nezavesti, da bodo rekli kako čez njeno težo, da ne bo našla pravega kompanjona - bo to en lep primer tega, kakšno je življenje. Da pač ni vedno super družbe in je zato fino, če si najboljši prijatelj prvenstveno sam s sabo, da ti včasih povedo kaj o tvojem videzu pa da zato ni konec sveta, da je precej verjetno, da njen izbrani faks ne bo več tako fajn kot najbližji predmet iz katerega njena izbira izhaja, ker bo krepko bolj zajeban, da ..., da... itd. Skratka, da gre v življenju bolj malu po planu in da je dosti grdega (pa seveda še več krasnega). In da je take stvari treba znat sprejemat in predelovat na kolikor se da konstruktiven način, ker če ne si najkasneje pri 40 v Polju.

Pri 18ih+ je čisto zadosti stara, da to razume, preštudira in odloči sama. Ne zavijaj je v vato, da ne bo potem, kot ene 2 dni nazaj, ko je na naše delovno mesto klicala mama, da je njena hči študentka (cca. 2 leti starejša torej od tvoje) nekega pomladnega dne letos za naše podjetje delila reklamne letake pa še ni prejela plačila. Upam, da ne boš ti tako klicarila okoli, zato ker je hči "bolj tiha/sramežljiva" ali pa kaj podobnega...

Viva Meier

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

29. jun 2012 8:18

Viva Meier je napisal/a:

da ne bo potem, kot ene 2 dni nazaj, ko je na naše delovno mesto klicala mama, da je njena hči študentka (cca. 2 leti starejša torej od tvoje) nekega pomladnega dne letos za naše podjetje delila reklamne letake pa še ni prejela plačila. Upam, da ne boš ti tako klicarila okoli, zato ker je hči "bolj tiha/sramežljiva" ali pa kaj podobnega...

Viva Meier

No, za izterjavo dolga od neke firme, ki ne premore toliko poštenja, da bi vsaj študentki plačala tistih nekaj evrov v nekaj dneh, je pač potrebna bolj odločna beseda, bi rekla.

Kar se maturanca tiče, je pa očitno že odločena. Bo pač doma, pa kaj.

Ognjič

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

29. jun 2012 9:12

Ognjič je napisal/a:

Viva Meier je napisal/a:

da ne bo potem, kot ene 2 dni nazaj, ko je na naše delovno mesto klicala mama, da je njena hči študentka (cca. 2 leti starejša torej od tvoje) nekega pomladnega dne letos za naše podjetje delila reklamne letake pa še ni prejela plačila. Upam, da ne boš ti tako klicarila okoli, zato ker je hči "bolj tiha/sramežljiva" ali pa kaj podobnega...

Viva Meier

No, za izterjavo dolga od neke firme, ki ne premore toliko poštenja, da bi vsaj študentki plačala tistih nekaj evrov v nekaj dneh, je pač potrebna bolj odločna beseda, bi rekla.

Kar se maturanca tiče, je pa očitno že odločena. Bo pač doma, pa kaj.



Ognjič

Ni šlo za nikakršne "prisilne izterjave" s 5496045 klici in nategovanjem/grožnjami, ampak za prvi klic in poizvedovanje, kako to da denarja še ni. Šefica je bila zgrožena nad napako, ki se je zgodila, klicala v računovodstvo in danes ima dekle denar na računu. Mislim, da se tak "prijazen" klic komot opravi pri 20ih, jaz sem jih, v čisto identičnih situacijah.

Viva Meier

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

29. jun 2012 10:02

Mogoce pa je bilo punci nerodno povedati, da se ni bila placna, ker bi se ji to zdelo, kot da prosjaci za denar (ceprav se to slisi se tako smesno, je veliko tamladih, ki tako razmisljajo). Se je treba postaviti v polozaj 18-20 letnika-ce, ki pac ne zeli motiti in se raje lepo postavi nekam v kot in caka, da se kdo spomne na njih. Jaz sem v letih te punce bila ista sramezljivka. Raje bi se na glavo postavila, kot pa da bi nekomu rekla, da me ni dovolj ali se ni placal. Danasnja samozavest je prisla "vec kasno", bi rekli po "nase".

Vase podjetje je morda celo res naredilo nenamerno napako in pozabilo placati to punco, sama pa poznam kar nekaj tako imenovanih "podjetnikov", ki svojih studentov ali ne placujejo, ali zamujajo s placevanjem kolikor se le da, znizujejo urne postavke, si izmisljujejo izgovore zakaj nekega studenta ne bodo placali itd. zraven pa se se delajo norca iz tega.

Zdaj pa glede maturantskega izleta. Ti strokovni tabori bodo vedno na razpolago, maturantski izlet pa je le eden in edini. In ni isto kot absolventski izlet, da bi zdaj rekel, ahha kaj pa ji bo maturantski izlet, saj jo se caka absolventski izlet. Sama sem dala skozi in prvega in drugega. In je bilo lepo, veselo, noro, odstekano, ostalo pa je polno lepih spominov, smesnih prigod, ki se jim se danes smejemo (npr. da nas je po eni zabavi profesorica zaklenila ven (za kazen, ker smo bili prepozni) in smo potem spali v parku na tleh ... se danes se tako krohotamo na ta racun.

Naj se punca sama odloci, ce pa gre na maturantski izlet, naj se ne sekira glede tega, da je bolj mocna (jaz sem v tistih casih tudi bila med bolj bajsastimi), ker ce ne veste imajo tudi tisti z mocnejsimi postavami pravico, da obiskujejo plaze (saj obstaja resitev v lepih tunikah). Da pa ne gres na maturanca, ker si bolj bolj krepke postave in ker te mogoce lahko kdo malo zeza glede tega ... no, to pa je res zalostno!

urska

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jun 2012 10:36

Če mati sprašuje po formuh, ali naj gre njena, najmanj 18 let stara hči, na maturantski izlet, ali ne, ni le problem v presežku kil.

 

Mislim, da mati vtika nos v hčerine odločitve, ker odločitev o tem ni njena, kaže pa na posesivno materk, ki s hčerjo ravna kot da je v vrtcu in se odloča, ali naj jo spusti v Škratko deželo, ali ne.

Meni se zdi tak pokroviteljski odnos nedopusten, ampak tako očitno mislim le jaz.

F r i n a

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

29. jun 2012 10:48

Ne, nisi samo ti, ki tako razmislja.

Ta mati mora nehat svojo hcerko zavijat v vatko, ker drugace le-ta ne bo nikoli pripravljena na "pravo" zivljenje. Vprasanje je tudi, ali je hcerki res tako hudo, ce jo kdo zbada na racun njene teze ali jo mati zeli obraniti pred tem (vprasanje pa je, koga s tem sciti ... svojo hcer ali sebe ... se boljse vprasanje ... kdo je tukaj bolj prizadet ... mati ali hci). Imam med sorodniki en tak primer (teta-sestricna), ko tak zascitniski odnos traja se danes, pa ceprav ima moja sestricna ze 26let, se vse odloca teta namesto nje (ona se ni sposobna sama odlociti nicesar, ce njena mati ne da "odobrenja").

Punca naj se sama odloci.

urska

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jun 2012 11:09

Potem pa se psihologi čudijo, od kod sindrom Peta Pana, ki tridesetleniki nočejo odrasti.

F r i n a

f0rk  

član od: 3.11.2011

sporočila: 68

29. jun 2012 11:10

V prvem postu piše, da ji želi svetovati, ne pa se odločiti namesto nje. Mogoče sama ni bila na maturantskem ali na kakšnem podobnem organiziranem izletu v njenih dijaških letih, mogoče želi izvedeti, kakšne so izkušnje drugih staršev/dijakov, ki sedaj hodijo na maturantske izlete. Ne vem, zakaj tako potencirate vse skupaj.


Sama sem želela it pa zaradi bolezni nisem smela. Večina sošolcev je šla, neprijetno sem se počutila pa samo prvi teden po njihovi vrnitvi, potem so se teme pogovorov že spremenile.

f0rk

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. jun 2012 11:18

Čeprav sem bila športnica in je bil maturantski izlet v najbolj nepravem času, sem se odločila za izlet. Leta 1979 smo šle punce z razrednikom v Pariz, z vlakom .... nepozabno. Pa sem imela tako dober razlog (nastop na pomembnem tekmovanju) da bi se izognila izletu, a sem rekla: maturantski je enkrat v življenju, tekmovala bom pa že še lahko. In tudi sem in tudi bila uspešna.

 

Oba moja sta bila na maturantskih izletih, Grčija. So imeli organizirano tako, da je bilo precej ogledov in vožnje (Atene, še en del celinske Grčijem potem pa Zakintos), nekaj pa tudi počitka. Ja, so tudi nekaj spili, pa kaj? Saj je njih glava bolela, ne mene. Slike kažejo, da so se imeli lepo, da ni bila ena sama pijanka in čez dan poležavanje do naslednje, ampak da so nekaj tudi videli, se kopali, uživali, eni spili kaj več, drugi manj (in so bolj izkušeni pivci pomagali tistim manj izkušenim, da so lažje prebrodili slabost ... to je razredničarka povedala po vrnitvi). PA saj ti niti ne rabijo spit preveč, da jih vrže, dovolj sta dve pivi na vrelem soncu ali kak močnejši koktajl...

 

Kakorkoli, lepe spomine imata oba (pa je hči tudi preskočila pripravljalni del za pomembno državno tekmovanje ...).

 

Ampak, odločitev je na hčeri. In mene ne moti, da mama tu kaj vpraša. Navsezadnje je lahko prebrala kup različnih izkušenj.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti