Kako se ne sme

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

3. jun 2012 17:49

Pa če ne zaradi drugega, prešaltaj na bolj pozitiven in spoštljiv mindset zaradi svojega sina. Čez 2,3,4,x leta bo sam oz. s pomočjo vrstnikov v vrtcu opazil, da njegovi ati pa "ne dela tistega, kar delajo drugi očetje" in bo začel postavljati vprašanja, da kako pa je tam, kjer ti preživiš del leta. Pa ko bo prvič se malo spoznal z geografijo & tujini deželami, se bodo ta vprašanja še potencirala. In najslabše, kar mu boš v tistih momentih lahko dal je to, da boš vedel povedati samo kako so to eni "nekulturni" narodi, pa da so svinjski, pa da ne kuhajo tako kot mama, pa da nimajo tega, pa tistega, pa onega in da je edina zveličavna država na svetu Slovenija. S takim pristopom ga boš že pri mladih letih obsodil, da bo postal slovencelj, zaplankan tako, da boli.

Vsak narod ima svojo kulturo in deluje po svojih najboljših močeh. Si kdaj pomislil, da sadje perejo v umazani vodi zato, ker nimajo čiste? Pa da ti je slabo po kakem kosu zaužitega mesa zato, ker imajo, ČE SPLOH, nek hladilnik iz časa francoske revolucije, v katerem je temperatura praktično enaka kot zunaj? Pa da namesto naših miljon čistil, v praktičnih flašah, prodajajo neke uborne čistilne paste na kilo iz čebrov, ki si jih marsikdo v deželah v razvoju niti privoščiti ne more? Se ti zdi, da so take zadeve njihova svodobna izbira in izkaz njihove lenobe tipa "ahh ne da se mi it v klet v Gorenjev zamrzovalnik po teletino za njihovo pečenko, bom kar tole, ki se že 3 dni valja po nedelujočem hladilniku jim podturil..." Bi rekla, da ne.

Viva Meier

Aquarius  

član od: 3.6.2012

sporočila: 4

4. jun 2012 1:07

Vendelina jr ne morem, da ne biodgovoril na tole,

Indonezija ni prva država da sem opazil da so higienske razmere enake 0. Dobil sem tudi že kje drugje star časopis namesto serviete. Gledal pse, ki na tržnici trgajo kos mesa z goveje polovice viseče v senci. V JNA v južni Srbiji sem videl prvič plastenke. O tem nisem in ne bom pisal.

Tudi sam zagovarjam čistočo in pravilo o katerem je še nekdo pisal leva in desna roka. Naj pa vem povem, da se lahko poučite, da to izhaja iz Budizma, ki je med ostalim veliko starejši kot Islam. In je iz Budizma v Islam prenešeno. Ne na koncu pa je to na žalost črka na papirju v velikem odstotku. Za ta del sem imel ogromno časa in možnosti, da bi ga spoznal. Iz takratnega vidika se mi je zdelo tako kot se tebi najbrž še vedno zdi eksotično. Na gramatične popravke te bo kateri slavist s tega sajta raje popravil.

Napišeš mi celo, da sem vzvišen?!? Hvala. NE, nisem ne šovinist, NE nacionalist, NE rasist. In me to, če nič manj, žali. Kar se tiče domačinov pa imam kar nekaj dobrih znancev tukaj in priznam, da nekateri živijo v pogojih, ki so če nič manj žalostni. A so to ljudje na katerih se osebna higiena vidi. S temi ljudmi sem bil marsi kje v okolici. In vzdržujem stike tudi, ko me nekaj let ni v te kraje. Dejansko NE VIDIM kdo je temen in kdo svetel in kdo je obrnjen k Meki in kdo k oltarju. To me ne zanima.

Sannitarna inspekcija v evropi ladjo obrne znoter navzven. Ko ladja ostari več ne zadovoljuje standardov in začne trgovati v deželah "tretjega sveta" Na žalost je to dejstvo. In nekdo jo mora voziti. V Belgiji predlani je ladjar plačal 5.000e ker je inspektor s prstoom izpod nape povlekel črn prst. Bil sem zgrožen kakor tudi kuhar. A to se na žalost zgodi ko institucije "delujejo". Pa ravno v Belgiji! Neverjetno bi človek rekel.

Seznanjem sem tudi z razlogom za izum parfumov, ki naj bi prekrili smrad, kar je bila v srednejm veku čistoča zdravju škodljiva. Tudi na to me je nekdo opomnil. Neverjetno je, da je tolikšno število ljudi razen enega lahko tako skeptično. In nejeverno.

Vendelina jr ali je mesto Jelinčiču na to temo res poterbno? In spet domotožje. Ali je beseda hrepenenje premočna? Ali pa tako žalostno nepoznana, da so do nje nihče ne dokoplje. Hrepenenje je lepo! Pozitivno! Domotožje bi bil zame sigurno razlog, da zamenjam službo. Hrepenenje pa gor drži!

Zakaj si v moja usta položila mnenje, da se vsi beli umivajo in čistijo, to niso moje besede. Ne poslušaš! poslušaš samo sebe. Slaba poslušalka bom zaključil.

Seveda Viva Meier sem videl tudi hujše stvari kot so nedelujoči hladilniki. In nikoli nisem sral čez narode in narodnosti. In otrok ne vzgajam v duhu nestrpnosti! To so dejstva, ki se  jih ne da spremeniti.

Za tiste, ki so bili na Baliju in mislijo, da so videli Indonezijo naj povem da je to tako kot bi nekdo šel v Stožice in rekel, da ima Slovenija lepe nove stadione. Nekako tako je to.

Kar pa drži, za konec, sem veliko večji občudovalec japonske(ja, z malo Vendelina) kulture. Od njih sem se naučil skrivnosti sushija in od tam prinašam nekatere sestavine. In tempure in jakitorija. In ne vidim ternutka, da se vrnem tja. IN da ponovim Fugu izkušnjo.

Aq.

Aquarius

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. jun 2012 7:10

Aquarius, so naslednje stvari:

- ljubezen do domovine, ki je čisto lepo čustvo,

- domotožje, ki se zgodi, enim večkrat, enim manjkrat, tistim, ki se nikoli nikamor ne premaknejo, nikoli,

- malodušje, ko ima človek slab dan,

- vzvišenost (ker, kaj je pa drugega to, da "so države, kjer je higiena 0")

- zanikanje (ne, jaz sploh nisem šovinst, kje pa, jaz nikoli nisem "sral čez narode in narodnosti")

.....

 

Sedaj pa ugotovi, kaj smo ti tule prijazno hoteli povedati. Se sicer bojim, da boš tule še nekaj časa pisaril razne "sračke", dokler te bo volja in dokler te ne bodo zaklenili.

Iin si človek misli, da je vesolje res za hece, ker ti na tvoje mentalne sračke odgovarja z higienskimi vici

 

 

 

 

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

4. jun 2012 8:08

Aquarius,

ne se zdaj jeziti. Tisto, da postavljaš Slovenijo za vzor higiene in kulture, je malo - saj ne vem, katera beseda bi bila primerna - recimo narodnozabavno in bi res bolj sodilo v Jelinčičev resor. Meni se je pač zdelo, da ti je nekaj ali nekdo včeraj kanil tisto kapljico čez rob, pa se je vsul plaz. Dobro je tako, saj kdaj pa kdaj mora človek spraviti stvari iz sebe že zaradi zdravja. Nima nič zveze z ljubeznijo do domovine in spoštovanjem svojega okolja (kamor spadajo tudi ljudje), ampak Slovenci imamo, kar se tiče kulture, odnosa eden do drugega in žal tudi higiene, pač svoje omejitve, ki nam niso ravno v čast, pa to ne pomeni, da ni pri nas tudi krasnih ljudi. Meni je ogled nekaj javnih stranišč, vključno s tistimi na avtocestah, glede odnosa do higiene čisto dovolj, da mi razbije vse iluzije. OK, zdaj boš rekel, da stranišča na avtocesti pač onesnažijo nemarni tujci v tranzitu, ampak za čiščenje skrbimo pač mi, Slovenci, in tu bi se ponekod našel tudi kak primanjkljaj (vprašaj za komentar koga, ki je polnil vreče v akciji Očistimo Slovenijo.....strašljivo, ti rečem). Pustimo torej stvari na svojem mestu, hrepenenje ni nič slabega, kdor ni nikoli bi daleč od doma, ne ve, kako je, če ga pogrešeš. In tega ti prav zanesljivo nihče ne zameri, še več, marsikdo ve, kak občutek je to, ampak saj ti pa mi vemo, da se ta hip ne da pomagati drugače, kot da skupaj kako rečemo, malo pojamramo, malo se nasmejemo, jutri je pa vedno nov dan in gremo dalje. 

Sonja

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

4. jun 2012 8:42

Mislim, mene bi bilo sram izkušenemu mornarju pametovati o tem, kaj je domotožje, kaj higiena in kdo šovinist. Sedaj pa ugotovite, kdo počne ravno to - če naj malo parafraziram.

Sicer pa, brez skrbi: če bomo takole nadaljevali (politično in gospodarsko, namreč), bomo kmalu tudi mi dvakrat premislili (in nisem prepričan, da je to slabo), preden bomo, na primer, dali prat tako rekoč še vedno čisto perilo. Verjetno ni daleč čas, ko se bodo kitajski turisti zgražali, kako slabe higienske navade imamo Evropejci. "Lahko je s polno ritjo srat," vedno pravi moja babica.

Mygrace

sporočila: 6506

4. jun 2012 8:48

In kaj je v bistvu bila tema?

Ali je , itak?

Mygrace

Deschanel  

član od: 18.4.2012

sporočila: 35

4. jun 2012 22:26

 Jeh, bila v indoneziji (to sedaj pišemo z malo, joyce varianta , jožek in ada - ne tega brat), dva meseca, pa ne na  bali-hanimun varianti. No, kar je res je res. Umazano vsekakor je. Hec je bil, ko sem malo spraševala ljudi, kako to, da mečejo smeti kar čez prag in okoli hiše, so mi dali zanimiv odgovor. Včasih je tam bila hrana naravna, zato so odpadke ljudje lahko zavrgli. Danes to ni več tako, vedno več je predelane hrane, vključno z embalažo. Problem je v tem, da se navade niso spremenile, pa tudi na osveščenosti ne delajo veliko. Plezala na vulkan, obljubljali kopanje v vulkanskem jezeru, pa se zaradi smeti ni dalo. Ampak se strinjam, da to ni samo Indonezija, Indija etc. Bom povedala primer severnjakov, Finske. Bila tam tri tedne, v tem času si človek ni menjal srajce (v službenem času), na zobeh pa take naslage, da sem se se pri kosilu vztrajno trudila gledati drugam, ko je pil tisti njihov mustbeeverywhere jogurt. Torej. Slovenija. Mojim sosedom se zdi blesavo (so jako zviti, kot Butalci), plačevati položnice za odvoz smeti. Lažje je vse skupaj vreči v bistri (no, ja) potoček. Če kdo ne verjame, lahko jutri fotografiram. Nikakor ne pridemo skupaj, ker smo čudaki, ki poslušajo vse, kar se jim reče. Vržeš, rečeš, da nisi bil ti in to je to. Pa ti verjamejo. Po drugi strani pa Turčija, Malezija in kar je še muslimanskih držav, nad katerimi tako radi vihamo nosove. Pipe na ženskih wc-jih. Čisto povsod in to tako, da sem se nehote spomnila, kako so me eni Angleži (eni tisti almighty, spet ne gre posploševati) nekoč pred leti imeli za Balkanko (aj, kak fajn je znal včasih bit), ker se v hišah sezuvamo (pa da ne bo sedaj kdo mislil, da gostom tiščim copate pod nos). Spet druga pesem pa je Singapur, kjer na vsakem vogalu strašijo s kaznijo, če odvržeš papirček, ženska ti po zvočniku na vlaku stokrat pove, da moraš prijaviti vsako sumljivo osebo - džizus no, skrajnost, kot da smo sedaj že vsi vsakemu policaji.

Torej, moj sklep je (upam, da se da razbrati), da je higiena stvar posameznika, ne naroda. Pa brez zamere.Še je kaj prostora za učenje, tudi pri nas.

 

 



Deschanel

Sporočilo je spremenil(a) Deschanel dne 04. 2012 22:30

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

6. jun 2012 21:58

Citiram:

Torej, moj sklep je (upam, da se da razbrati), da je higiena stvar posameznika, ne naroda. Pa brez zamere.Še je kaj prostora za učenje, tudi pri nas.

 

Ja, kot še marsikaj drugega.

 

Se zelo strinjam s tvojim zapisom (pa mislim, da celo ne prvič ).

mamamia

Deschanel  

član od: 18.4.2012

sporočila: 35

7. jun 2012 8:43

 

Se zelo strinjam s tvojim zapisom (pa mislim, da celo ne prvič ).

 

 Enako. LP

Deschanel

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

1. jul 2012 13:37

"Mislim, mene bi bilo sram izkušenemu mornarju pametovati o tem, kaj je domotožje, kaj higiena in kdo šovinist. Sedaj pa ugotovite, kdo počne ravno to - če naj malo parafraziram." 666

Jap, pa je odšel še en nov član -  še preden se nam je sploh lahko dobro pridružil. Najbrž bi nam lahko natrosil z mnogo zanimivimi izkušnjami in recepti.

Škoda. Še enkrat.

http://zaspancki.si/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti