Jedilne barve in pecivo

Rinx  

član od: 11.4.2012

sporočila: 2

tema odprta - 11. apr 2012 19:30 | ogledi: 15.513 | odgovori: 5

Zdravo!

Na vas se obračam z upanjem, da  mi bo kdo znal (in hotel) pomagati...
Stvar je taka; prijatelj čez nekaj dni praznuje rojstni dan in  želim mu pripraviti eno majhno pozornost. Pred leti sva nenehno igrala tetris (še zdaj imava preko interneta kakšno "bitko za zmago") pa sem prišla na idejo, da bi mu spekela nekaj podobnega:  



Ampak tukaj se pojavi problem - v kuhinji sem pravi teleban (in ja, tega me je kar malo sram :P)
Pecivo bi že znala nekako spravt skupaj ampak stvar se RES zakomplicira pri teh jedilnih barvah. Katere barve naj kupim in kako se jih sploh uporablja..? Do zdaj sem imela izkušnje samo s tistimi barvami iz tubic...

Za pecivo (ki mora biti nujno čokoladno, saj je ta prijatelj nor na čokolado) bom še malo prebrskala po Kulinarični ampak če ima kdo slučajno v glavi kaj dobrega lahko tudi napiše...

Že v naprej se iz srca zahvaljujem tistim dobrim dušam, ki si bodo vzele par minutk časa in pomagale telebanu v kuhinji :)

Lep dan,
Rinx 

Rinx

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. apr 2012 20:47

Ti kar mirno kupi tiste barve v tubicah in jih uporabi. Saj so ravno prave, ne?

lp

cervus

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. apr 2012 20:56

Ali pa v stekleničkah etolova ali fosters clark, najdeš jih v vsakem marketu. Tudi barve za jajca smo že dajali v glazure ...

Teleban je tisti, ki ne zna vprašat, tako da ti samo hrabro dalje novim zmagam naproti. Vsi smo enkrat začeli in nismo imeli pojma...

mamamia

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

11. apr 2012 20:59

Ali prav razumem, ti potrebuješ nasvet za pobarvan preliv, ki naj bi bil iz čokolade? Če je to, stopi belo čokolado in ji dodaj različne barve iz tubic. Če je pa važno, da je samo biskvit čokoladni (receptov je dovolj v bazi), pa rajši naredi sladkorni preliv iz mletega sladkorja in beljaka (bodo barve prišle bolj do izraza) pa mu dodaj barve iz tub.

 

Tatjana

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

11. apr 2012 21:45

Samo belo čokolado je težko pobarvati s klasičnimi barvami. Jaz bi na tvojem mesti pohitela in kupila barve v prahu za pirhe. po sestavi so enake kot barve za živila: beri enako škodljive. ampak upoštevaj da so takšna barvila skoraj v vsaki kupljeni predelani hrani (skoraj vsak sadni sirup, jogurt...)

Moj zmagovalni obliv bi bil beli ganache. 3:1 za belo čokolado. http://www.kulinarika.net/recepti/10641/sladice/borovni tukaj preberi komentar in pa poglej mojo sliko. jaz sem želela nežne barve, zato sem uporabila malo barve. ta preliv je meni dober, da se brizgati. Za lažje mazanje priporočam celo minimalno redkejšega (ker 3:1 pride čisto trd) ali na ta način:  http://www.kulinarika.net/recepti/11819/sladice/antilsk S tem da upoštevaj, da bele čokolade mora biti vedno več kot pa črne (za črno se porabi 2:1 za čokolado) in da je ta preliv dosti mehak, kar pomeni nič dotikanja. Lahko dodaš recimo samo eno žlico ruma. 

 

obnese pa se tudi preliv iz sladkorja in beljaka in malo limoninega soka, ali pomarančnega. Ta dobro paše s čokolado. Pa tudi rumovo aromo sem že dodala k takemu ledu. Tak obliv pa sploh zmaga. 

www.mojalbum.com/naredilaana

Ninja24  

član od: 31.3.2007

sporočila: 2692

12. apr 2012 14:15

Osebno bi uporabila barve v tubicah namenjene barvanju marcipana in z njimi obarvala stopljeno belo čokolado, večkrat preizkušeno in vedno uspe. Za pecivo oziroma biskvit bi pa vzela kakšen recept iz baze v stilu "pasjih smrčkov" , "domino rezin" ali punč kock. Lahko tudi 2x pečeš, da dobiš dve plasti, ter nato zložiš eno na drugo, vmes pa kakšno brusnično marmelado zmešano z malo ruma za aromo.

Ninja24

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti