Nakup nepremičnine pod hipoteko

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

26. mar 2012 9:13

Oksy, res bodi previdna, danes so ljudje pripravljeni marsikaj storiti prav zaradi neprevidnosti in neznanja na drugi strani. Kar je pa žalostno, je pa to, da se tudi na uradne osebe ne moreš vedno zanesti. V življenju moramo biti dostikrat sami svoj zdravnik, svoj odvetnik, svoj ...

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. mar 2012 12:13

Še nekaj o tem, kako se "izgubi ara".

Ara se ne vrne v primeru, da je prodajalec vse pripravil za prodajo in da so bili izpolnjeni vsi pogoji za pošteno prodajo, se je pa kupec, potem ko je aro že vplačal, premislil in ni kupil.

Ne bi pa smelo priti do "izgubljene are" v primeru, da ko je nekdo nekaj vplačal v dobri veri, pa se je izkazalo, da se tistega ne bo dalo v resnici kupiti pod pogoji, ki so bili predstavljeni na začetku.

Mene bolj kot struktura posla - ta niti ni tako neverjetno kompliciran - je pa res, da za laika je - v tem topicu bega strah kolegice, ki je topic odprla.

Ker draga moja, se mi zdi, da spadaš v tisto večino ljudi, ki jim nakup nepremičnine predstavlja največji nakup v življenju (nič hudega, takih je ogromno). In pri takih nakupih je mnogo bolj varčno in pametno dati 200 EUR več odvetniku, kot pa se zafrkavati z mnogokratniki izgubljenih 1000 EUR zaradi takih in drugačnih nategov. In pri odvetniku vprašaj vse (neverjetno ljudi se boji, da bodo zaradi svoje nevednosti delovali neumno in so potem tiho in ne vprašajo, halo, je čisto vseeno, kaj si odvetnik misli o tvojih vprašanjih, vprašuje se tam, odvetnik ti pojasnjuje). Če ti tale forum kaj pomaga, da boš tam kaj vprašala in bolje razumela, potem je okej. Če pa tale forum nadomešča odvetnika in notarja, potem pa šparaš na napačnem koncu.

Vendelina jr.

Oksy  

član od: 25.3.2012

sporočila: 4

26. mar 2012 20:19

Najlepša hvala vsem za nasvete.

Danes sem bila pri odvetnici in mi je odgovorila na vsa vprašanja in tudi v predkupoprodajno pogodbo vkljucila vse "varovalke" v smislu če se prodaja zaradi pravnih razlogov s strani prodajalca ne more izvršiti kot mi je bilo predstavljeno dobim vrnjeno dvojno aro. Je pa tudi prodajalka prinesla vse papirje v pregled moji odvetnici-izpisek zk, pisno namero banke da ob popolacilu hipoteke izda pobotnico in izbrise hipoteko.  Tako da ko odvetnica sestavi pogodbo podpisem, plačam aro in morda bom kmalu na svojem

Ja Vendelina jr. nakup tega stanovanja je trenutno moj največji nakup (oz. prvi večji nakup v življenju) tako da razumljivo, da se obračam po kaksnekoli nasvete, ki jih dobim. Je pa res, da me je malo bolj "strah" tudi zato, ker sem trenutno polna hormonov (noseca), pišem zaključek diplome ter čaka me prva selitev v življenju. Prvič stran od staršev in še to na čisto na drugi konec slovenije iz gorenjske na primorsko ...tako, da ja meša se mi od skrbi kako bom vse izpeljala...

Oksy

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

26. mar 2012 20:58

To pa je adrenalin, vse anenkrat. No, upam, da se bo vse dobro izteklo in čez nekaj mesecev bo vse za teboj, ti pa srečna mamica z malo štručko in vsi pod svojo streho.

Vse dobro ti želim.

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. mar 2012 8:46

Oksy, to, kar se ti dogaja, je pač bolj intenzivno, ampak verjemi mi, večino aktivnega odraslega življenja JE podobno intenzivno, če pa ni tako intenzivno, je pa obupno dolgčas. 

Evo nekaj resnic o življenju - ni pa samo zate, vidim precej mladih žensk, ki jim tega ni nihče povedal, pa bi jim moral:

Je pač tako: sedaj pišeš diplomo - večino službenega življenja univerzitetnega diplomiranca je podobno stresno. Eno leto službe človeka s tako izobrazbo prinese stresa za približno dve diplomi na leto (najmanj)

Sedaj si noseča (čestitke in zdravja) - potem bo pa poleg obiskovanja ginekologa še obiskovanje pediatra in ostalih specialistov za otroke, potem bodo pa otrokove šolske in izvenšolske dejavnosti. Ki stanejo in tudi logistično so zahtevne, ker bo treba otroka spremljati na te dejavnosti)

Zdaj se trgaš iz varne vate življenja pri starših.  Vata je za otroke, ne. Ti si pa mlad odrasel človek. Človek, ki se odloči, da bo imel svojega otroka in ga že tudi prižakuje, tak človek se pripravlja na dolžnosti in radosti vzgoje. Kar z drugimi besedami pomeni, da ne potrebuje več vate od staršev. Ker imata tudi tvoja starša čisto vso pravico, da živita svoje življenje in uživata v svojem partnerstvu.  Odnos med starši, ki imajo svoje življenje in njihovi osamosvojenimi otroki je zelo kvaliteten. Če bi starši vedeli, kako kvaliteten je ta odnos, bi verjetno manj varovali svoje odrasle otroke.

Sedaj kupuješ nepremičnino in se seliš. To je stresno. Potem boš pa plačevala položnice, potem bo treba pri nepremičnini vedno kaj dopolnjevati in renovirati in bo treba iskati mojstre (ker dobiti dobrega vodovodnega instalaterja, ko začne tarokirati napeljava, je projekt, o električarjih pa raje ne bi). Da o nepopisno impresivnem početju, kot je menedžment fasunge tudi tule ne bi....

 

Tako pač je v odraslem življenju. Saj človek se res vpraša, zakaj smo si kot otroci tako želeli odrasti, ker odrasla logistika je nazarensko naporna. In je ni skoraj nikoli konec. Morda zaradi tega, ker poleg te naporne logistike vendarle tudi lahko izbiramo to, s kom živimo in s kom se družimo in tu dobivamo neko duhovno oporo za to, da preskakujemo dnevne strese, ki jih postavlja eksistenca. Skratka, Oksy, je intenzivno, ampak upaj, da bo še bolj intenzivno. Saj ko boš naslednjič kupovala nepremičnino, bo vse skupaj precej lažje. Preverjeno.

Vendelina jr.

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

27. mar 2012 9:01

.................. Vendelina jr. Točno tako, kot si napisala. Ko sem brala, kot bi gledala film, o mojem življenju zadnjih 15-20 let. Ampak, če bi mi kdo takrat takole opisal.... bi mislila, da je malo čez les (nič osebnega). Pa je točno tako, od diplome, do pediatrov, do položnic.

moj svet

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

27. mar 2012 22:25

Nakup nepremičnine je po eni strani stresno, po drugi strani razburljivo obdobje. Kakor za koga, smo pač različni. Marsikdo pravi, da bi se takoj vrnil v šolske klopi, da je bilo manj stresno, bolj lahkotno. Polnjenje hladilnika, kuhanje, pospravljanje, otroci, aja pa služba (!), partner, sosedi, sorodniki, krediti, nakupi nepremičnin, planiranje dopusta ... človeku se zmeša!  Spet, kakor komu. Meni je večina tega v veselje, da bi se vrnila v šolske klopi ni šans. Premalo razburljivo zame  Se v življenju rado zgodi, da imamo obdobja, ko se na polno dogaja in obdobja ko se malo manj.

Nakup nepremičnine, če nismo ravno iz foha, se zaupa strokovnjaku, razumljivo. Glede na to, da ne živimo več v raju, da so danes lumparije dnevno na krožniku, previdnost vseeno ni odveč. Pred obiskom pravnika se mi zdi modro se oborožit z znanjem. Kako pa naj vprašaš, če niti ne veš kaj? Pa tudi,nebi bilo prvič, da je pravnik namerno speljal nakup tako, da je prišlo do tožbe prodajalca in potem še tam pokasiral   Tako da zbiranje info pri prijateljih, ki so pred kratkim kupovali, po forumih in v literaturi, na banki in na koncu še pri pravniku.

OlivaB

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti