Pokojnina

kozamurnik

sporočila: 2311

22. sep 2017 5:34

Moja mami je bila svoje dni "fina mestna dama", spedenana in zrihtana do onemoglosti. Ko je pa sla v penzijo, je  popolnoma spremenila nacin zivljenja. Zelo uspesno se ukvarja z vrtnarjenjem, hodi na izpoponjevanje jezikov, predavanja, obere vse tecaje, ki jo zanimajo.

Ce je le doma, dela druzbo in kako urco  pomaga  bliznji sosedi, ki je starejsa, bolna in ne zmore vec sama.

Srecna in zadovoljna, skratka, popolnoma druga oseba.

murnik

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

24. sep 2017 10:29

Čestitam tvoji mami. Samo želim si, da bi že enkrat prišlo do tega. Ne verjamem, da bi mi bilo lahko dolgčas. Samo okrog sebe bi pogledala in videla vse tisto, kar si nisem mogla privoščiti ob večini dneva, ki ga preživim v službi, potem pa divjam, da postorim najnujnejše doma. 

Čakajo me kupi knjig, hobiji, tečaji, navsezadnje tudi izpopolnjevanje mojih kulinaričnih spretnosti, upam pa, da sčasoma tudi kakšen vnukec... pa kaj, še pet let so mi dodali, pa je vprašanje kako bo v resnici, ker se pripravlja nova pokojninska reforma v letu 2020. Vse moje sodelavke doslej so zaključile v mojih letih, jaz sem prva nesrečnica po novi zakonodajiOb tem pa še dejstvo, da bom na koncu imela bistveno nižjo odmerjeno pokojnino, pri več delovne dobe. To pa zares boli.

kara

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

24. sep 2017 14:22

Najlepša hvala za vse nasvete in dobre želje. Tudi jaz sem med tistimi, ki mii ob sprejemu sedanje reforme manjkali do penzije 3 meseci, pa sem dobila zraven še 5 le. Kaj čemo, ko pa živimo tako dolgo. Ker že imam dolgo težave z vrtoglavicami in slabim počutjem zarsdi hrbtenice, se bojim, ksko bo to v penziji, ker me sedaj k dejavnosti prisili delo. Pravijo, da se bo stanjte v penziji poboljšalo. Tudi jaz si tega zelo želim, ker bom le tako imela kaj od penzije. Pravijo, da upanje zadnje umre. Če pa bo tako ostalo, pa mi pteostanejo samo sprehodi in morda še kaj, saj mi sedenje dela največ preglavic.  Ob dobrih dnevih še kakšno kopanje, obisk vikenda, gledališča in kakšna kavica s prijsteljicami. Bomo videli so rekli slepi.

dočka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

24. sep 2017 15:26

Dočka, brez dvoma ti bo bolje v penziji. Če ti ni dobro, se lahko uležeš, v službi tega ne moreš. Veliko lažje skrbiš zase, ne dirjaš kot takrat, ko imaš delo in v službi in doma. Želim ti dolgo in lepo obdobje v penziji.

 

naor

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

24. sep 2017 15:37

Naor, najlepša hvala za vzpodbudne besede Ko bi se le uresničile !

dočka

Sporočilo je spremenil(a) dočka dne 24. sep 2017 15:39

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. sep 2017 15:51

dočka je napisal/a:

Pozdravljeni !

Dragi moji Slovenija dobi na "tepešnico" novo penzionistko in imela bo eno državno delavko manj.   S tem bo na mojo žalost kar precej prišparala  Če bo le zdravje, bo že šlo 

 

Drage upokojene  prosila bi, da mi daste kakšen nasvet iz lastnih izkušenj kako si zapolniti čas v pokoju. Ko razmišljam o pokoju se počutim nekam izgubljeno 

dočka

 Do penzije imam še nekaj let a že zdaj vem, kaj vse bi počela. Lahko pa povem izkušnjo moje mame: vedno je delala v mestu, v pisarni, a komaj dočakala pokojnino. Že prej je rada vrtnarila, se družila z ljudmi (oba z očetom), delala na hiši (živela sta v mestu v stanovanju, hiša je bila na vasi). Med bivanjem v mestu je bila z vsem na tekočem, kaj se kje dobi v trgovinah, kje se kaj novega odpre itd. Sem se spraševala, kako bo v penziji. Ona pa se je še bolj razživela. Po upokojitvi je ves dan brkljala okoli tiste hiše na vasi, tja se je tudi preselila, na novo je zaživela, saj obožuje naravo in delo na vrtu. Sadje, zelenjava, v jeseni je kuhala sokove in pripravljala več ozimnice kot rpej, ko ni bilo toliko časa. Ko pa je šla v mesto, se je še vedno uredila - lepo oblekla, diskretno namazala, kot v časih, ko je še hodila v službo. In tako je še danes, čeprav je že 20 let v pokoju. 

Dočka, v penziji je dolgčas samo tistim, ki razen službe v življenju nimajo nič drugega. 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti