Dom za ostarele

dorka  

član od: 5.7.2006

sporočila: 119

tema odprta - 20. feb 2012 15:04 | ogledi: 12.252 | odgovori: 11

Ali mogoče kdo od vas ve kako se plačuje dom za ostarele v primeru ,da ima oseba premajhno pokojnino?Kdo doplača tisti del?

Namreč gospa ,ki mora v doma nima nobene nepremičnine in ničesar ima eno hčerko,ki je zaposlena vednar živi v podnajemniškem stanovanju in ji čez mesec ne ostane dosti in po zakonu bi morala ona doplačevati razliko vendar ji ne ostane toliko.

Kdo potem plačuje?

 

Hvala vsem    lp

 

dorka

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

20. feb 2012 15:26

Kolikor jaz vem doplačuje manjkajoči del občina...naj me kdo popravi če ni prav.

LP, Saša

Mir in dobro!

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

20. feb 2012 15:55

Po zakonu morajo domsko oskrbo za starše , ki imajo premajhno pokojnino doplačevati otroci. Kadar pa le-ti niso finančno sposobni doplačevati celodnega doplačila, mora oseba, ki je nastanjena v domu (seveda, če ima opravilno sposobnost) podati vlogo še za doplačilo na pristojni Center za socialno delo. Le-ti bodo izračunali premoženje, dohodke hčere,( moža in vzdrževanih družinskih članov, če jih ima) in nato na osnovi tega izdali odločbo. V odločbi bo določena višina, ki jo bo doplačevala hči, preostalo razliko pa bo doplačevala občina, kjer ima gospa, ki je v doma stalno bivanje. Center odločbo pošlje na občino, ki bo razliko doplačevala. Ker pa se postopek ugotavljanja lahko zavleče nekaj mesecev, se lahko v domu hči dogovori ali bo v tem času pokrivala celotno razliko ali pa bo počakala odločbo CSD in potem za nekaj mesecev nazaj pokrila svoj delež, ki ji bo določen. Če bo v tem času pokrivala celotno razliko, pa ji bo dom po prejetju odločbe CSD in nato deleža, ki bo določen občini, preplačianih sredstev vrnil.

Pa še nekaj, vse postopke mora pričeti in vlagati mati (seveda, kot sem že prej napisala, če ima opravilno sposobnost) Ker pa so lahko vsi ti postopki za starejše naporni, naj hči mamo odpelje na Upravno enoto, kjer bo mati overila s podpisom hčeri pooblastilo.  V pooblastilu se samo napiše, da mati (ime, priimek in naslov) pooblašča svojo hči(ime priimek in naslov), da v njenem imenu vodi vse pravne in upravne postopke, ki so potrebni glede domske namestitve, plačila doma, vlaganja vlog. Najbolje je imeti takšno pooblastilo overjeno vsaj v treh izvodih (enega dom, enega Center, enega hči) Ena overitev stane 1,26 Eur.

Hči pa lahko potem mamo uveljavlja, pri dohodnini, kot vzdrževanega družinskega člana (kar mati v tem primeru seveda je), seveda v takšnem deležu, kot je razviden nato iz odločbe Centra za socialno delo.

moj svet

dorka  

član od: 5.7.2006

sporočila: 119

20. feb 2012 17:01

Najlepša hvala ,res mi je v veliko veliko pomoč!!!

 

 

Lp  Doris

dorka

vd007  

član od: 27.1.2012

sporočila: 318

23. feb 2012 8:17

Moj pradedek je pri 79 prodal stanovanje, denar dal na račun in naredil trajnik za plačevanje za dom ostarelih ( Sonček MB ). Na koncu, ko je denarja zmanjkalo in je bila penzija premala, smo razliko doplačevalili pravnuki, da dedek in babica nista imela stroškov, tako nimata visoke penzije. Nas, pravnukov  je na srečo 5 in smo si znesek razdelili, da znesek doplačila ni bil tak hud.

Imam pa prijateljico, ki doplačuje za očeta v domu upokojencev 380 eurov. In s težavo plačuje ta znesek, saj ima 2 otroka v vrtcu, plače ničkaj visoke, kot tud mož njen ne. Za naše upokojence  v domovih bi lahko res država nekaj ukrenila, ker mesečno plačilo za oskrbo tam je res visoko, strašno visoko pa, če je človek nepokreten  ( in redkokateri delavec tam res poskrbi za naše dedke in babice tak kot je potrebno , vem pa tudi, da znajo biti starejši izredno naporni in samosvoji: ) )



vd007



Sporočilo je spremenil(a) vd007 dne 23. 2012 08:20

Sporočilo je spremenil(a) vd007 dne 23. 2012 08:21

biba  

član od: 26.10.2004

sporočila: 542

23. feb 2012 9:08

Tako je kot je napisala moj svt. Prvi dedni red je po zakonu dolžan plačevati razliko. Moramo pa še napisati, da v kolikor občina odobri doplačevanje (v primeru da je prvi dedni red oproščen doplačila-to se dokazuje s plačilnimi listami njega in zakonca-) občina zahteva zaznambo na nepremičnino upravičenca-to je osebe, za katero doplačuje domsko oskrbo. To se pravi, da upravičenec ne sme prodati, ali odtujiti te nepremičnine brez vednosti občine.

Sama sem bila ene pol leta nazaj na tem in moram rečt da so to zelo zoprne zadeve in zoprna urejanja.

 

Želim veliko sreče!

biba

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

23. feb 2012 10:03

Ja res je Biba, če imajo starši ob predpostavki, da imajo prenizko pokojnino ob odhodu v dom še neko nepremičnino in ob tem, da otroci niso finančno sposobni doplačevanja, potem razliko v ceni krije občina, ki se hkrati vpiše tudi v zemljiško knjigo, na to nepremičnino. To nepremičnino upravičenec sploh ne more prodati, ker je v zemljiški knjigi tudi vpisana občina in brez soglasja občine to ne gre. Občina se na ta način zavaruje, da se ji bodo ob smrti upravičenca povrnila sredstva, ki jih je vplačevala.

Dorka je sama povedala, da mama nima v lasti nobene nepremičnine, zato sem odgovorila, za takšen primer. Tvoj je drugačen, saj ima oseba (predvidevam, da starš) še v lasti nepremičnino.

 

Vnuki, pravnuki pa nikoli niso po zakonu dolžni ali obvezani za domsko doplačevanje. Razen v primeru, da so jim stari starši podarili nepremičnino in je v pogodbi napisano, da so za njih dolžni skrbeti do smrti.

So tudi izjeme ki jim ni potrebno doplačilo doma v primerih, ko starš ni nikoli skrbel za otroka, ni plačeval preživnine, v tem primeru pa lahko otrok dokazuje, da starš ni skrbel zanj in je otrok oproščen doplačila doma.

moj svet

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

23. feb 2012 10:24

moj svet je napisal/a:

So tudi izjeme ki jim ni potrebno doplačilo doma v primerih, ko starš ni nikoli skrbel za otroka, ni plačeval preživnine, v tem primeru pa lahko otrok dokazuje, da starš ni skrbel zanj in je otrok oproščen doplačila doma.

 

Po domace povedano: Malo morgen! (pa brez zamere)

Si dovolim reci tako, ker moj oce ima prijatelja, ki ni nikoli imel stikov s svojim ocetom, le-ta je zapustil svojo partnerko (od prijatelja mamo), ko je zanosila in se nikoli ni brigal za svojega sina (nobenih stikov, nobene prezivnine, nic). Ko pa je hotel v dom (pokojnino je imel hudo prenizko, ker skoraj celo zivljenje ni nikjer delal), se je pa kar naenkrat spomnil, da je nekje enkrat zaplodil enega sina in je njegov sin bil prisiljen placevati dom (so mu s sodno odlocbo trgali od place - pa da ne bo kdo mislil, da je imel neko hudo visoko placo). Sele po nekaj letih boja na sodiscu je dosegel, da njegovemu ocetu razliko doplacuje socialna (za tisti del, ki so mu ga trgali za dom pa si lahko pod nosom obrise).

Tako, da ni to kar tako avtomatsko, da ce stars ne skrbi za otroka, da so le-ti reseni vseh skrbi.

ursus_le

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

23. feb 2012 10:35

Avtomatsko ne, ampak moraš dokazati. Tudi ni potrebno sodnega postopka, temveč dokažeš to v postopku na Centru. Je pa treba biti karrrrr vztrajen tudi če je socialna delavka malce bolj trda (v ta koš ne dajem vse in imam o določenih socialnih delavkah zzeeelooo dobro mnenje in vedo, zakaj so na teh delovnih mestih kot so).Ti gre kar nekaj živcev, ni pa to misija nemogoče. Preverjeno in vem o čem govorim in tudi napišem.

moj svet

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

23. feb 2012 11:20

Sej ravno to je problem, ker moras res tezit in biti siten. Dejansko si "zrtev", a si postavljen v vslogo bad boya, ki nekaj sitnari!

Najvecji problem je, ce clovek ne ve, kaksne so njegove pravice. Ker tako se je zgodilo temu cloveku. Njegov oce je sel pojokat na socialno, da nima denarja, da mora v dom, da so se mu vsi odrekli, se njegov sin (seveda je pozabil povedat, da ni nikoli skrbel za sina) in se je clovek zasmilil enemu socialnemu delavcu, ki je potem dosegel, da je njegov sin bil prisiljen placevati razliko za dom. Dejansko mu je bilo tako razlozeno - da mora najprej bit sprejeta odlocba, potem pa naj on na sodiscu dokaze, kar ima pac za dokazat. In ko se cloveku zdi skoda placat 50eur za en dober odvetniski nasvet (ceprav ve, da nima vsega znanja glede tega), potem pride do cesar je tukaj prislo.

ursus_le

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

23. feb 2012 11:42

Ja se popolnoma strinjam s tabo. Revež je "mali  človek". Je pa zelo dobro, če človek vsaj malo zna postaviti zase, biti tečen, da mu ni težko potrkati na kakšna uradniška vrata in tam tudi vprašati. Pika na i, pa, da na drugi strani vrat naletiš na prijazno in strokovno osebo, ki ti je pripravljena pomagat, povedat in, da ima znanje in strokovnost malce širšo, kot samo njeno delo.

moj svet

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti