Stvarna-skrita napaka

čvekica  

član od: 23.10.2008

sporočila: 62

tema odprta - 12. feb 2012 11:40 | ogledi: 7.891 | odgovori: 3

Pozravljeni!

Na vas se obračam z enim problemom če mi lahko kdo pomaga s kakšnim pametnim nasvetom ali izkušnjo. Se opravičujem če že podobna tema obstaja, je nisem zasledila.

Torej zanima me če kdo ve, kako je z uveljavljanjem povračila za skrito napako na avtomobilu. Julija sem kupila avto pri pooblaščenem trgovcu, ob nakupu naj bi bil avto tehnično brezhiben, servisiran itd...., garancije nisem dobila, avto star 5 let. Po slabih 2 mesecih me avto pusti na cesti, okvara na mtorju, avto nevozen prepeljan z avtovleko na poobl. servis. Ker se odgovornosti izmikajo vsi, sem se odločila sa speljem zadevo po pravni poti. Sedaj me pa zanima ali je kdo imel podobne izkušnje,  oziroma če mi zna kdo svetovati, ali se mi sploh splača zahtevati povračilo stroškov. Avto sem na koncu popravila na svoje stroške. Za kakršen koli nasvet ali mnenje se vam zahvaljujem in vam pošiljam en zasnežen pozdrav....

čvekica

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

12. feb 2012 12:19

Mislim, da boš težko karkoli uveljavljala, glede na to , da kakšne garancije v pisni obliki nisi dobila. Avto je star 5 let, kupljen je bil po načeju videno - plačano, in tudi prodajalec težko, da bi vedel za napako v motorju, ki se je pokazala čez dva meseca. Vem pa za en primer, ko je bil avto kupljen, tudi star mogoče 5-6 let, pri katerem je čez nekaj dni crknila sklopka - potrgalo je lamele in je bil prodajalec toliko fer, da je na svoje stroške zamenjal sklopko, pa mu ne bi bilo potrebno. Je dejal, da je to za dobro reklamo. Verjetno boš še največ dosegla, če bi se lepo pogovorila z prodajalcem, mogoče, da si stroške delita, ali kaj podobnega.

 Vračam ravno tako enega zasneženega.....

 

janko1

čvekica  

član od: 23.10.2008

sporočila: 62

12. feb 2012 15:32

S prodajalcem sem poskusila skleniti dogovor, vendar so mi skozi zatrjevali da je nad njimi generalni uvoznik in da morajo upoštevati njegovo besedo. Ponudili so mi sicer menjavo vozila staro za novo, oziroma 20 % soudeležbe pri popravilu ki naj bi zneslo krepko čez 3000 Eur, po posvetu z uradom za varstvo potrošnikov in pravnika, bi mi vsekakor morali popraviti avto na njihove stroške. Baje smo potrošniki premalo informirani kakšne so naše pravice. V obiligacijskem zakoniku pa obstaja tudi člen, kjer naj bi prodajalec odgovarjal za skrito napako če se odkrije in prijavi 6 mesecev po nakupu. Sama ne vem več ali naj terjam zadevo naprej, ali pa naj pustim ker bom imela le še dodatne stroške.

čvekica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

12. feb 2012 16:38

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=31&L2_ID=270

Nekaj na tvojo temo je tudi na tem linku. Glede na to, da ob nakupu nisi dobila nobene garancije, in da si kupila 5 let star avto, nikakor ni samo po sebi umevno, da mora prodajalec napako odpraviti na svoje stroške. Če je okvara posledica obrabe, potem te obveznosti nima (ker si vendar kupila rabljen avto). Če pa se pokaže, da je okvara avta posledica napake vgrajenega dela in z obrabo nima nobene zveze, potem seveda veljajo določila za stvarno napako kot pri novem avtu. Tako da se poskusite dogovoriti za način poravnave s prodajalcem, ki bo sprejemljiv za oba. Postopki dokazovanja in pridobivanje izvedenskih mnenj se lahko namreč zelo vlečejo in če nič drugega, boš v tem času brez avta.

Žal ti pa nihče ne more reči, kaj narediti, o tem se moraš v vsakem primeru odločiti sama. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti