Vegeta

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

5. dec 2011 7:00

mamamia je napisal/a:

Ma kaj vem, meni tile oajčevalci in konzervanski gladko dol visijo, pa saj ne pojem tega vsak dan dve kili, da bi me skrbelo. Od nečesa pa itak moraš umret.

Gledam svoj frendico, ki umira za rakom, pa zadnjih 15 let ni delala drugega kot zdravo živela. Seznam e-jev, pa vse bio in eko, denar je v luft metala za take zadeve in se kregala nad mano, ker ne jem testenin iz polnoznate moke (to zgolj za primer). Mene je doslej edino slinavka "vdrapnila", pa sem si opomogla in zdaj spet jem vse, pač na neke zadeve drugače pazim.

Ni pravila, hočem reči. Naša kolegica je pred nekaj dnevi umrla, za rakom, pa je biila predana naravi in eko vrtnarjenju, zdravi prehrani in vsemu, kar spada raven, vjljučno z ukvarjanjem s športnom, sama je tudi vrtnarila in slh pazula na čim bolj naravno in bio prehrano.

 

Če sem kruta: raje sem srečno kot sestradano truplo.

 

 



mamamia

.

Kar se pa tiče vegete: pri nas je nimamo, ker ne čutimo nobene potrebe po njej, že sam priokus, ki ga da nam je . Pa sploh ne zaradi ojačevelcev... Tudi doma narejeno vegeto imamo, pa jo zeloooooooooooo redko uporabimo. Pač ne čutimo potrebe. Ste mi pa naredili gušt z argovko... (kot šolarja sva si jo s sestro velikokrat naredila, ko sva prišla lačna in premražena iz šole).

V službi jo pa večkrat uporabim, tako, kakšno pikico...

peter

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

5. dec 2011 7:16

Mamamia , točno tako mislim tudi sama, glede trupla...

Ja, veliko ljudi poznam tudi sama, ki so se pazili, tudi moj oče med njimi, pa je kmalu odšel. Še več pa jih poznam, ki ga svirajo tako ali drugače, pa so še tu in to zelo dolgo.

No, moja mama je imela pred leti diagnosticirani dvfe bolezni hkrati. Neko bakterijo, ki ji je napadla jetra in pa povišan sladkor v krvi. Skratka, prepovedano vse, vendar, kar je koristilo za eno obolenje, je škodilo drugemu. Noro, skoraj ni več upala kaj jesti. Spomnim pa se, da je lahko za začinjenje jedi uporabljala ravno Vegeto. Drugega ni smela. Tako da, ve vem. Najbolj važno mi je, da je jed okusna in če manjka tisto nekaj na koncu, pika na i, pa naj bo. Jo bom uporabila pa amen, pa e-ji gor ali dol. Saj jih povsod mrgoli in z eno Vegeto stanje ni nič bistveno slabše. 

No, vsekakor pred leti je bila pravi hit, sploh če si Vegeto nesel s seboj na potovanje, npr. v Rusijo. Je bila strašno iskano blago.

kara

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

5. dec 2011 8:26

Ene 5 jedi brez nje sploh ne znam pripraviti. ;)

Začetnica

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

5. dec 2011 9:42

Tudi pri meni doma je v kuhinjski omarici vedno vegeta, zelenjavne in mesne kocke pa tudi kocke za pečenko. Vse skupaj uporabljam sicer zelo poredko, ker enostavno ni potrebno. Kadar pa uporabim, dodam v količini, da nihče ne opazi.

Kar se mene tiče so ti dodatki jedem, zlata vredni za kdaj pa kdaj, jih je pa potrebno po pameti uporabljati, da res nimajo vse jedi enakega okusa.

Tam, kjer pa so se privadili močnejšemu okusu vegete, ker jo dodajajo v vsako jed v malo večji količini, pa brez tega okusa tako ne gre. In komur je tako všeč, si pač naj privošči.

zeta

matejaoz  

član od: 1.6.2010

sporočila: 329

5. dec 2011 10:18

Tudi jaz bom rekla Mamamiini beseda: da sem raje srečna kot shirana.  Pa tudi jaz uporabljam vegeto, argo kocke in juhe iz vrečke, občasno tudi odprem kakšno konzervo (fižol, pelati,...), pa sem še vedno tu in trkam na les, zdrava. Če nas ne bo uničilo vse kaj drugega, me ziher 1 kg vegete na leto ne bo. Kot je dejala začetnica, si tudi jaz enih jedi ne predstavljam brez vegete, ker dajo en poseben, meni domač okus. Pa tudi na E-je ne gledam, ker potem bi bila lačna. Imam svoj vrt in v veliki večini pridelam vso zelenjavo doma (na vrtu imam še zdaj peteršilj, korenček, blitvo, radič, listnati ohrovt), pa si niti približno ne upam trdit, da je vse ekološko (sama ne uporabljam nobenih škropiv, razen naravnih), ampak precej blizu ima sosedo njivo, vinograd in ni vrag, da mi veter kdaj ne bi prinesel kak škodljivega še do mojih ekoloških rastlinic. Sama uživam v drobnih stvareh, in dobra hrana (narejena tudi z vegeto), je ena od njih.

matejaoz

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

5. dec 2011 15:21

Jaz vegete ne uporabljam, ker enostavno ne maram okusa. Naredim pa najboljšo gobjo omako in rižoto, ker dodam čisto malo kocke z okusom po jurčkih.

Uporabljam fižol iz konzerve, ker se mi ga ne ljubi kuhat, pelate ter čisto piščančjo ali govejo juho v tetrapaku. Občasno pojemo juho (bolj enolončnico) iz konzerve, poham pa tudi ne, ker mi grozno smrdi. V zmrzovalniku se najde kaka pizza za hude čase, v hladilniku so skoraj vedno sir, nekaj šunke in nekaj pršuta.

Zelenjavo kupujem, ker pač nisem vrtičkaste sorte, nekaj zelišč pa vseeno pridelam doma v loncih. Za E-je se ne sekiram preveč, ker razen omenjenih izdelkov (vsi so brez E.jev) ne uporabljam polizdelkov za kuhanje.

Vanja

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

5. dec 2011 16:30

Jaz vegeto redko uporabljam, ker se mi ne zdi potrebno. Če jedi dodaš začimbe in sol, je to zame dovolj. Res je, da je teh E-jev in ojačevalcev okusa povsod veliko, ampak če se jim lahko vsaj kje izogneš, zakaj pa ne. Jušnih kock pa ne uporabljam, odkar sem ugotovila, da imam po njih (in samo po njih!) napade žolčnih kamnov. Pa mi je kar malo žal, ker juha iz kocke je odlična, še boljša kot iz vrečke (čeprav zdaj tudi teh ne jem)

JJ

kumiho  

član od: 8.6.2011

sporočila: 5

12. dec 2011 13:59

Hec, je v tem, da sploh nisem obremenjen z E-ji in raznimi zdravimi dietami, niti se ne zgražam nad navadami drugih. Edino, kar mi je vodilo je okus in prisegam na manj je več.

Kumiho

kumiho

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

12. dec 2011 22:58

Hahaha, jaz sem imela moto "raje par kil več kot par kil manj" (biti presuha). Sem jedla vse, kar mi je pod roko prišlo, se nisem obremenjevala z zdravo prehrano. Samo pri meni so se kile nabrale, zdaj pa grejo fejst težko dol, pa sem si premislila

Tako da rečem (kjer se le da) NE preveč soli, Ne sladkorju, NE raznovrstnim dodatkom jedem in predvsem Ne odvečnim kilogramom in s tem zdravstvenim težavam.

yulchi

syu  

član od: 10.9.2009

sporočila: 482

17. okt 2012 15:39

Punce in fantje, ki redno delate domačo vegeto-

prosim povejte po katerem receptu iz kulinarike jo delate?

Ko sem malo še druge forume brala, vidim, da jo eni prekuhavajo, eni puščajo zmiksano čez noč,

sestavine in količine soli se kar razlikujejo.

Zato prosim vaš preizkušen recept.

Hvala

syu

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti