20. okt 2011 7:51
To sem sicer enkrat že na tem forumu napisala, bom pa še enkrat.
Bila sem stara 14 let in je bilo vse v znamenju priprav mojega bivanja v Londonu (pet tednov bivanja pri eni daljni sorodnici in hoja na tečaj angleščine). Moji starši so bili situaciji primerno živčni (ni pa bilo forumov, tako da se vsaj tam ni dalo spraševati). In potem so sledile modre besede moje babice, ki so šle nekako takole: Kar je narejenega v vzgoji, je narejenega. Če starši mislijo, da bo otrok naredil vse možne neumnosti, to mislijo zaradi tega, ker mu ne zaupajo. Ne zaupajo pa zato, ker ne zaupajo v tisto, kar so jih sami naučili. Oziroma menijo, da so jih naučili premalo. Samo en teden pred odhodom se tega ne da nadoknaditi. In da je bolje veseliti se skupaj z otrokom zaradi dogodivščine kot pa sitnariti.
In potem sem šla v London. Ne vem, kako sta se moja starša pripravila, ampak dajala sta mi vedeti, da sta prepričana, da sem najbolj pametna in da se bom znala kolikor toliko dobro odločati, ko se bo treba. In je šlo. Na začetku sem sicer malo fulala ulice, ampak sem bila prepričana, da če ne bom našla naslovov, imam vedno toliko funtov s sabo, da se pripeljem s taksijem nazaj. Bilo je super.
v naslednjih poletjih sem prav tako potovala v Anglijo. Pri 18h sem bila že veterankaIn moja izkušnja tam in tudi kasnejše izkušnje so šle takole: za težave najbolj stakljivi otroci so bili tisti, ki so jih doma preveč varovali oziroma jim niso dovolili, da bi kakšno kozlarijo naredili že doma. Tisti, ki niso znali z žepnino, so jo tudi v tujini prehitro porabili. Tiste (zlasti punce), ki so jim doma nabijali, da nimajo orientacije - je res niso imele. Eno sezono smo vsak teden vsaj dvakrat iskali eno sirotico iz Salzburga, kje vse se je ta izgubila.... Z naskokom se je pa videlo, kdo prihaja iz familij s kakšnim strogo patriarhalnim vzorcem. Fantje iz takih familij so ponavadi na vse možne načine kupovali alko (v VB je to težje in česa vsega niso naredili za eno piksno piva), puncam pa so krila tako neverjetno zrasla, da je kar bolelo. Kako je to od paternoštrov in sivih mišk hitro prešaltalo na poceni cigarete, slab mejkap in kako se je obesilo na prvo fantovsko bitje, ki je šlo mimo....Samo svetloba gre hitreje.
In skratka, moja babica je imela popolnoma prav. Če otroka naučiš, da zna samostojno delovati doma, bo tak tudi v tujini.
Vendelina jr.