Podstrešje

čvekica  

član od: 23.10.2008

sporočila: 62

tema odprta - 10. okt 2011 22:03 | ogledi: 7.682 | odgovori: 8

Lep pozdrav!

Če že obstaja podobna tema se v naprej opravičujem. Potrebovala bi pa nasvet glede preureditve podstrešja v bivalni prostor. Ker vem da je med vami veliko takšnih ki se spoznate na pravne zadeve vas vljudno prosim za nasvet. Insicer živim v  stanovanju ki je v večstanovanjski pritlični hiši. Sem na koncu te hiše, sedaj pa premišljujem o tem da bi v podstrešju naredila še dve sobi in kopalnico, podstrešje je neizkoriščeno. Zanima me, ali potrebujem gradbeno dovoljenje, oziroma kaj lahko naredim in česa ne brez dovoljenja in soglasij. Vem da ni ravno kulinarična tema, ampak vseeno hvala za nasvete

 

čvekica

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

11. okt 2011 10:00

Vse kar vem je, da brez dovoljenja ne smeš narediti nič. Pred leti je bil svetovalni servis na nacionalnem radiu in je bila tema pridobitev soglasij za različna gradbena dela. Ko je svetovalec razlagal, kaj vse moraš imeti, je že proti koncu oddaje poklical moški in vprašal: " Nameravam narediti pasjo hišico. Kakšna dovoljenja potrebujem zato? " Svetovalcu je za sekundo vzelo dih, potem pa je rekel: " Za pasjo hišico pa ne potrebujete nobenega soglasja. "

Toliko v vednost.

 

naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. okt 2011 10:23

čvekica, najprej moraš imeti soglasje vseh sosedov, da lahko preurejaš podstrešje (razen če ne govoriš o individualni hiši, v kateri živi samo tvoja družina?). Torej moraš postati tudi lastnik podstrešja oziroma dela podstrešja, ki ga želiš preurediti (če je to sploh možno).

Kakorkoli, najprej moraš urediti lastniška razmerja - je vsak lastnik satnovanja tudi solastnik dela podstrešja oziroma kako imate to urejeno? Torej, najprej razčisto to, šele potem pride na vrsto dovoljenje. Ker dovoljenja za poseg v prostoru, ki ni tvoja last oziroma nimaš potrebnih soglasij, kakršnih koli že, seveda ne moreš dobiti.

Sodelavka ravnokar rešuje podoben problem, so imelis rečo in so jim vsi sosedje dali soglasje, ker je podstrešje tik nad njihovim stanovanjem in nikogar drugega ni zanimalo.

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. okt 2011 11:23

Soglasja, tako kot pravi moja draga mamamia, nov sporazum o razmerju lastništva skupnih delov in naprav, to vpišeš v zemljiško knjigo in šele na-to se splača projektirati in prenavljati.

Vendelina jr.

čvekica  

član od: 23.10.2008

sporočila: 62

11. okt 2011 12:55

Hvala za odgovore, soglasje sosedov že imam, v hiši je sicer samo še eno lastniško stanovanje, ostalo je v lasti občine, stanovanja so narejena po dolžini, tako da je nad vsaki stanovanjem sorazmerni del podstrešja, mi smo na koncu te hiše torej tudi z podstrešjem ne posegam v tujo lastnino. Vsekakor najprej nameravam pridobiti lokacijsko informacijo, ampak bi se rada še prej malo informirala sama kako je s prenavljanjem, ker nekateri pravijo da če ne posegaš v zunanjost več kot 10% ne rabiš nikakršnih dovoljenj..... vendar ko pa začneš postopek pridobivanja pa baje zahtevajo dovoljenje tu za pasjo hišico kot je omenila Naor

čvekica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. okt 2011 13:59

No, torej bo vsaj v začetku lažje. Morda je najbolje, da stopiš na pristojno upravno enoto, poveš, kaj nameravaš, in naj ti lepo dajo navodila, kaj vse potrebuješ oziroma moraš predložit za poseg, kot ga želiš izvesti. Že to je nekaj opravkov manj, da so podstrešja odmerjena.

Uspešno delo želim.

mamamia

čvekica  

član od: 23.10.2008

sporočila: 62

11. okt 2011 20:47

Punce najlepša hvala

čvekica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. okt 2011 16:43

Komentiram z modro barvo:

 

Hvala za odgovore, soglasje sosedov že imam, v hiši je sicer samo še eno lastniško stanovanje, ostalo je v lasti občine, stanovanja so narejena po dolžini, tako da je nad vsaki stanovanjem sorazmerni del podstrešja, mi smo na koncu te hiše torej tudi z podstrešjem ne posegam v tujo lastnino.

Iz tega, kar si napisala, ni razvidno, ali imate razdeljene površine na skupnih delih in napravahl, oziroma, če imate narejen delilni elaborat in etažirano podstrešje in če je to tudi napisano v ZK. Ker velja tisto, kar piše v zemljiški knjgi.

 

je s prenavljanjem, ker nekateri pravijo da če ne posegaš v zunanjost več kot 10% ne rabiš nikakršnih dovoljenj.....

 

Ljuba duša, vsemu, kar se lepo sliši, pa tudi ne gre verjeti...Vsi posegi, kjer se spreminja statika (in pri prenovi podstrešja se spreminja), potrebujejo gradbeno dovoljenje. Za gradbeno dovoljenja pa moraš imeti, poleg projektov, tudi etažacijo (glej prejšnji del).

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. okt 2011 16:59

Čvekica,

toplo ti priporočam, da res stopiš na upravno enoto in se za svoj konkretni primer in svoje konkretne načrte pozanimaš, kaj potrebuješ. Ker zadnje, kar si človek želi, je, da se potem na sredi nekaj zakomplicira in imaš naenkrat za vratom gradbeno inšpekcijo in odlok za rušenje (oziroma povrnitev v prejšnje stanje) - prav v našem bloku se je to zgodilo zgornjim sosedom, ki so si malo preveč liberalno razlagali pravilnike in zakone, pa še eno zgago so nehote naredili na skupnih inštalacijah. Kolikor vem, zunanjosti stavbe nikakor ne smeš spreminjati. Z lastništvom podstrešja tudi ni nikjer rečeno, da je tisto, kar je nad tvojim stanovanjem, avtomatično tvoje - mislim, da so lastniki stanovanj lastniki idealnih deležev podstrešja, ne pa, da si lahko vsak kar odredi "svoj" teritorij pod streho. To je lahko urejeno v vsaki hiši drugače. Žrtvuj raje zdaj eno ali dve uri svojega časa, ker si lahko marsikaj prihraniš.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti