Pomoč, maček lula na sedežno

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

17. avg 2011 18:46

Aja, pa še to, Teddyka. V času vaše odsotnosti lahko večino problemov z lulanjem po raznih mehkih in prepovedanih površinah rešite tako, da mački omejite pač na samo en prostor (kopalnica, hodnik, kuhinja - najbolje prostor, kjer pač nimate blazin, preprog, foteljev ... Mačke večino dneva prespijo, zato vam ni treba imeti slabe vesti, če bosta "revici osamljeni zaprti v eno sobo). V "svojem" prostoru pač naj imata WC, nekaj igračk, ležišče in vodo. Ko pa se boste vrnili domov, se boste itak ukvarjali z njima in ju imeli pod nadzorom, ko bosta z vami po vsem stanovanju. Pa prva muca naj dobi vsaj trenutno več pozornosti - prva naj dobi hrano, prva gre v naročje ... da se ne bo počutila kar naenkrat odrinjeno in zapostavljeno.

Mojca

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. avg 2011 19:45

Moja teta je imela mačka, sina naše mačke, ki se nikoli ni polulala kam drugam kot na časopis. Ga ni bilo peska ali oblancev, ki bi bili boljši od Naših Razgledov (od tega so že desetletja, ampak počasi se je navadila tudi na druge, celo dnevne časopise).

Njen sin je dobil takoj ob selitvi čedno mačje stranišče, ker je moja teta stanovala v pritličju in je bil vrt ograjen, se je dosti zadrževal na vrtu.

Ampak, ko ga je pa prijelo lulat, je mencal pri vratih in mjavkal, da so ga spustili v stanovanje. Hitro hitro je pritekel notri in se redno polulal pod kuhinjsko mizo.

Čez kakšnega pol leta je nehal s tem,  o tem, zakaj je to počel in zakaj je s tem nehal imamo teorije, on nam ni nič pojasnil.

Jaz imam mačke že petdeset let in razen kakšnih bolanih mladičkov ne lulajo tam, kjer se običajno zadržujejo. Se pa vsaka posebej precej zmišljuje glede svojih stranišč, in smo imeli že nekaj takih, ki se pokakajo tja, kjer ni treba. Ali si pa kakšno posebej luksuzno stranišče izberejo za porodnišnico.

Običajno gre pri tem za protest, mačke se vsajajo že samo zaradi spremembe slik na konservah,  še večkrat pa za kakšne vne(zunanje mačke), ki so pomotoma ostale zaprte v kakšnem prostoru. Imamo tudi note (to so notranje mačke).

 

nola

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

17. avg 2011 20:14

JAVLJAM....

Danes sem klicala na veterino in še tam povedala stanje. Veterinarka mi je svetovala naj sedežno operem in pošpricam s sprejem za mačke proti markiranju, ki diši po citrusih (ti jim namreč smrdijo) in se lahko šprica po pohištvu. Rekla mi je da lahko poskusim tudi z razrečenim limoninim sokom in naj mesto še malo popopram .

Kupila sem sprej, ki res diši po citrusih in bom javila učinek. Upam pa da se ne bo preselil na drugi konec sedežne, ali kam drugam.

 

Drugače pa hvala vsem za nasvete.

Teka

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

18. avg 2011 8:20

Tudi jaz se še enkrat javljam. Mislim, da starejši muci čisto nič ne manjka - je vedno prva, če bi se hotela, bi se lahko tudi pestovala, pa to naravnost sovraži in se skoraj ne pusti prijemati in crkljati in je zelo svojeglava. Tako svojeglave mačke pri nas doma ne pomnim. Tudi mi mislimo, da gre za nekakšen protest in uporništvo, saj zaradi malega ni nič na slabšem (tako mislimo mi, kaj pa ona pa nihče ne ve). Včeraj je bil spet incident in prenočila je v kurilnici skupaj s straniščem in ležiščem.

Čudno nam je to, da je bila celo leto čista, pa tudi še dober mesec po prihodu novega muca je bilo tako, sedaj pa se ji je kar naenkrat "skisalo" in lula vsepovsod. Ta teden ga ni bilo dneva, da ne bi bilo potrebno česa oprati, ker se je muca polulala - to pa je delo in strošek, pa še človeku se prav zagabijo stvari na katerih veš. da se je ponečedila mačka.

Nola, smo pa tudi mi že imeli mačka, ki je redno spal v stranišču nastlanim z natrganim časopisnim papirjem, potrebo pa opravljal v ležišču, dokler nismo n aredili tako, da smo mu tako ležošče kot stranišče nastlali s časopisnim papirjem.

Zgleda da bomo tudi mi morali kupiti ta sprej. Teka prosim poročaj, če bo kaj uspeha.

tedyka

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

18. avg 2011 10:29

teddyka, mačje dojemanje pravičnega je drugačno od našega. Sploh, če je bolj samosvoja, zna biti, da se ji zdi novi prišlek vsiljivec. In ker vi ne ukrepate, ona protestira. Zapiranje v druge prostore in druge sankcije lahko stanje samo poslabšajo, jaz vam res odsvetujem  tako ukrepanje.

Probajte nabavit feromone, po mojih izkušnjah kar deluje (vsaj pri tistih mačkah, ki jih jaz čuvam, se kar pozna, če je Feliway vklopljen v elektriko).

Pa vseeno jo napokajte v transporter in odpeljite do veterinarja, naj preveri urin. Glih za to, da boste 100% sigurni, da ji ne delate krivice in ji očitate muhavost, pa bi lahko šlo za kako vnetje urinarnega trakta ali sečne kamne.



tjas

Sporočilo je spremenil(a) tjas dne 18. 2011 10:30

neznan uporabnik

19. avg 2011 9:31

Pr nas je bil podoben problem. Seveda smo kupili mačji wc in vse ostalo + igrače - ni da nima. Ampak, ko je bila stara kakih 10 mesecev se je nenadoma spomnila, da je fino lulat kar na postelji, kjer je lenarila. Ji je zgleda bilo odveč par metrov do wc. Skratka se je polula, potem se je začela dret ko živina. Pol smo najprej morali dat rjuho prat, posušit jogi, ga obrnit in na novo s svežo rjuho postlat. Je šla gospodična nazaj sanjarit in je valda postopek lulanja ponovila. In smo spet menjali rjuho, sušili in preoblačili. Tud na kliniko je šla gospodična. Je blo vse okej. Tako smo v glavnem menjavali rjuhe, prali, sušili jogi, obračali, škropili, spet novo dišečo posteljnino - kake 3 mesece. Pol se je pa odločila, da bo kot poprej ponovno uporabljala mačji wc tudi za lulanje. Od takrat je tako. Nov jogi smo morali kupit. Čeravno ona še sedaj gre včasih zelo rada na malo potrebo v umivalnik v kopalnici, ko misli,da je nihče ne vidi. Pač sčistimo še umivalnik. 30 sekund dela. In smo vsi happy.

Kar se hrane tiče, se jaz več ne obremenjujem. Če noče jest, pač naj ne je. Kekse in svežo vodo ima vedno. Če ji pa dam ono fino hrano iz majhnih vrečk in je domišljava in noče jest, pač njen problem. Do naslednjega dneva ma na voljo kekse in vodo.

 

Aja, skoraj pozabil. Bog ne daj mačke, ki se je vajena gibat po hiši al stanovanju zapirat v kako sobo ali ji omejit gibanje. Prvo pravilo je, da nobena vrata nikoli ne smejo bit zaprta. To si pač tisti, ki hočete met mačke morate nekako dovoliti. Če so hišne. Pol pač spada zraven. To je isto, ko da ti nekje živiš pa ti prepovejo vstop v polovico prostorov al te pa za kazen malo nekam zaklenejo čez noč al za par dni. Madona, ne rečem, da ma kdo sado-mazo nagnjenja in jih izvaja sam na sebi ali s partnerjem, ki v to privoli. Na drugih (vključno z živalmi, se pa to ne dela).

Upam,da ne rabim pojasnjevat še ekstra, zakaj se tega ne počne.

 

Multivitamin



multivitamin

Sporočilo je spremenil(a) multivitamin dne 19. 2011 10:27

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti