Šivanje in izbira primernega šivalnega stroja

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

26. apr 2015 18:00

Jaz bi ti vsekakor priporočala kakšen tečaj, npr.

http://www.lango.si/Siviljski-tecaji

Drago je, vem, ampak vredno svoje cene. Več te bo stala jeza ob uničenih hlačah, ki jih boš krajšala. Morda pa imaš kje v bližini kakšno "domačo" šiviljo, ki ti bo pokazala osnove?

Ampak jaz sem vsekakor za tečaj!

Veliko uspehov!

marjja

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

28. apr 2015 15:11

No ja, če si res nameravaš samo krajšati hlače, tečaj ni potreben. Na youtubu (how to shorten pants, how to hem pants) in v knjigah se najdejo navodila - res ni težko. Prvih nekaj robov narediš na poskusnih flikcah, potem pa pogum in škarje v roke. Tudi za uporabo šivalnega stroja se najdejo navodila. Če boš kupila novega (za robljenje hlač je dober vsak), bodo pa itak zraven.

RadaJem

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

28. apr 2015 15:33

No ja, meni se tudi zdi, da krajšanje hlač ni ravno taka silna raketna znanost, zaradi katere bi rabila tečaj, res pa je tudi, da preden jaz naredim prostor za šivalni stroj, ga zvlečem iz omare in sestavim, hlače že zarobim na roke. Paziti moraš le na dvoje: prvič, da so hlače (ali blago, iz katerega so narejene) že oprane, drugič, da ti spodnji rob odmeri asistenca, ker moraš med merjenjem stati zravnano. lp, proxima

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

28. apr 2015 18:35

No, če je pa punca tako nadarjena, da bo od prve osvojila krajšanje hlač, čeprav še nikoli ni sedela za šivalnim strojem in ga niti slučajno ne zna uporabljati, ...OK. Jaz nikoli nisem šla na tečaj, čeprav šivam več kot 30  let, pa mi je še danes žal.Manjka mi fines... Ampak v moji bližini ga ni, v Mb se pa ne bom vozila.

Deklica bo pa anredila, kakor se ji zdi, a ne?

marjja

Nikaaa  

član od: 25.4.2015

sporočila: 2

28. apr 2015 18:49

Drage dame,

 

Najlepša hvala za vse odgovore, bile ste mi v veliko pomoč. Glede tečaja se mi zdi vsekakor vredno razmisliti. Kaj pa glede stroja? Seveda ne predragega? Na internetu sem brala, da se omenjene Toyote namreč precej kvarijo. Tako da sem potem razmišljala o čem takem:

 

http://www.lango.si/Sivalni-stroj-215-A-L?cID=261

http://www.lango.si/Sivalni-stroj-215-A-B?cID=261  (kaj je sploh razlika pri teh dveh?)

ali nekoliko dražja vrjanta - https://www.mimovrste.com/sivalni-stroji/singer-sivalni

 

Kakšno je vaše mnenje glede teh strojev? Ali ima katera izkušnje z Necchi-jevimi stroji? Če vzamem pri Langu imam tudi popust na tečaj.  Ne glede na to, da primarno kupujem za krajšanje hlač, sem prepričana da bi na tečaju osvojila tudi drugo uporabno znanje in da bi se mogoče res splačalo odšteti dodatne €€€ zanj.

 

Kaj pa si mislite o tem strojčku - http://www.topshop.si/prosti_cas/sew_whiz_sivalni_s ?

 

Hvala še enkrat,

Nikaaa

Sporočilo je spremenil(a) Nikaaa dne 28. 2015 19:00

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

28. apr 2015 20:31

Tisti mali strojček na koncu teksta je za moje izkušnje bolj redko uporaben. Upoštevaj, da moraš  skozi luknjo med iglo in ohišjem stroja potiskati večji kos blaga!  Ne gre?  Vseh šivov  se ne da šivati samo z ene strani.

Katrca11

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

28. apr 2015 21:44

Nikaaa, jaz imam poceni Toyotin stroj in sem zadovoljna. Z njim sem šivala že marsikaj - od zaves do igračk in oblačil za otroke in zase, do platnenih vrečk in prevleke za gugalnik, zarobila sem že tudi lepo število kavbojk in debel zimski plašč. Zaenkrat nobenih težav, imam ga pa že, hm, vsaj osem let. Sem trmast samouk, če bi v študentskih časih imela več denarja, bi si verjetno plačala šiviljski tečaj in bi bilo lažje, ampak tudi tako gre, če imaš voljo. Kot sem že napisala, na spletu najdeš čuda navodil, krojev in idej. Seveda pa ne pravim, da se lahko kar usedeš za stroj in znaš :) 

V glavnem ... Za občasno šivanje res ne rabiš ne vem kakšne mašine. Če pa imaš voljo in denar in če so tvoje ambicije vseeno malo višje od robljenja hlač, je pa zagotovo bolje, če investiraš v kakovosten stroj in tečaj.

RadaJem

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

30. apr 2015 15:21

Iz drugih razlogov sem preverjala trg. Čeprav so stare Bagatke ( Višnja, Danica, Ruža), še vedno prisegam nanje zato, ker imam izkušnje s kar tremi. Na bolhi jih lahko kupiš za cca 30€, v trgovini Lango kovček za 50€. 

Bistvena razlika je tistimi, ki jih kupiš na drugi strani police z moko in staro Bagatko je v moči, ki se meri v watih. Slabša kot je moč, težje je šivati, saj si nihče ne želi stroja, na katerega ni mogoče sešiti zadge v kavbojkke, ali zarobiti kavbojk ( za to obstaja tudi instant varianta).

Zato je pomembna wataža in ne število programov. Za tu pa tam je bolha kar v redu.

Sama šivam že od let 1972, brez tečaja, ampak ob asistenci več strokovnjakov. 

Začela sem na Slavici 555, z zlato iglo ???, ki je padla na tla, zato sem kupila Danico, mama pa Višnjo, vse Bagat. Teta, ki je bila odlična šivilja, je vsa leta rogovilila zaradi Ruže, ki meni ni bila nikoli všeč.

Sedaj imamo v hiši že omenjeno Višnjo v kovčku, Danico v kabinetu, opletilnik Elna, 5 nitni, Elna 6600 in Cover Pro 1000CP, Janome. Zadrge pa mi menujuje soseda, ker nimam časa. 

Amapak nekega lepega dne bom šivala kot Klara.

Tista Elna 6600 je res zvezda, le da jo je nesmisleno kopiti samo za krajšanje hlač, kar naredijo že v vsaki spodobni čistilnici.

 

Zato navijam za eno Bagatko z bolhe, prijazno teto, ki bo pomagala brez tečaja in dobrega mehanika. Takega kot imam jaz. Pet zvezdic.

 

 

F r i n a

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

30. apr 2015 15:45

Frina, pa ne da misliš Klaro, ki "podnevi šiva, ponoči para!" Tako se meni včasih zgodi.

Na Bagat pa prisegam tudi jaz, čeprav na Ružo, sem je pač od vsega začetka navajena.

marjja

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

30. apr 2015 19:31

Ko sem šla v šolo v Ljubljano, me je teta takoj vpisala v začetni in potem še v nadaljevalni tečaj šivanja in krojenja.To je bilo pri trgovini Bagat na Gosposvetski ulici...in še danes sem ji za to hvaležna, čeprav me takrat kot mladi punci to ni ravno najbolj zanimalo.Brez tečaja ali pa koga ob sebi tega danes ne bi znala, ker moraš znat tudi očistit stroj, ga podmazat...pa tudi nekdo ti mora povedat, pokazat rokovanje z njim.Prej smo imeli Bagatov šivalni stroj, mislim da je bil Slavica, sedaj imam par let Toyota... za moje šivalne povzdige je čisto dovolj, pa še malo prostora zavzame , ker je v kovčku.Bagatov pa je bil v omarici.Sem pa leta nazaj zelo veliko pletla..imam še vedno dva pletilna stroja, za navadno volno in za debelejšo oziroma moher volno.

Ti pa svetujem tečaj..vsaj osnovno te bodo naučili.

Vrtejbenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti