Hej "Tomka"!
Ja, juhice in domišljija je definitivno krasna kombinacija, to se z Mišem povsem strinjam!
Moji otroci imajo najraje porovo juho s krompirjem, blitvino kremno juho z zdobovimi cmoki
Porova juha
Na malo maščobe-jaz najraje uporabim maslo-zdušiš na večje kose narezan por. Posoliš, zaliješ z vodo, dodaš začimbe (suho jušno zelenjavo, lovorjev list, timijan, majaron, peteršilj ali pač po okusu). Ko se por zmehča vse skupaj zmiksam s paličnim mešalcem in dodam na koške narezan, v slani vodi skuhan krompir, z vodo vred.
Pokuham še minutko ali dve, da se še krompir navzame okusa po poru in to je to.
Blitvina juha
Na malo masla zarumeniš žličko moke, zaliješ z nekaj mleka, začiniš s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Dodaš blanširano, odcejeno blitvo, trikotniček zdenka sira in nasekljan šesen. Malo pokuhljaš in zaliješ z vodo v kateri se je kuhala blitva.
Ko zavre, s paličnim mešalcem blitvo zmiksaš (po želji, ali povsem, ali tako da so še koški listkov). Na koncu dodaš zdrobove žličnike. Jaz jih skuham posebej in potem samo vložim na krožnike, ker se mi je že zgodilo, da so popili preveč juhe.
Juha iz stročjega fižola
Na koščke narežeš krompir, stročji fižol, korenček, zaliješ z vodo, posoliš in kuhaš toliko da se krompir zmehča. Posebej segreješ žličko olivnega olja in na njej zdušiš paradižnik (ali svež, ali pelate, ali koščke paradižnika iz konzerve), dodaš nasekljan česen in baziliko. Še malo prevreš in streseš v lonec z zelenjavo. Dodaš začimbe po okusu, še malo prevreš in to je to. Jaz ne gostim z moko, če pa želiš da ima juha bolj "povezan" videz in te moka ne moti, jo lahko uporabiš.
Mogoče ob priliki napišem še kakšnega. Upam da sem kaj pomagala!
Sporočilo je spremenil(a) Noa dne 02. dec 2003 11:47:57