Recepti za eno osebo

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

29. jul 2011 7:02

Tale zadnji post nole je precej na mestu, ne pa pametovanje in pridiganje vsepovprek. Tisti vendelinin sploh, kaj pa če jo kuharija ne zanima in bi se rada zgolj prehranjevala hitro in enostavno, česa tako pomembnega se mora naučiti v tem primeru? Bi pa prav prišel kak enostaven praktičen nasvet.

Deljenje recepta iz štiri na eno osebo je velikokrat precejšna neumnost in enostavno ne deluje. Kako kupiš četrt svinjske krače? Da ne govorim o času, posodi in pripomočkih ki kar naenkrat ne odgovarjajo kuhanju eni osebi.

Pravite naj hrano zmrzne, z zmrznjeno hrano je izguba časa še večja. Na koncu ne vemo kaj imamo v zmrzovalniku, od kdaj in seveda pozabimo odtajat. Meni tole zamrzovanje ne deluje, žal.

Sam sem trenutno na istem, da bi si dostikrat moral kaj skuhat samo zase, pa grem vedno raje v hladilnik po kak junk food.

Kuhanje za eno osebo je res mučno opravilo, tudi za ljubitelja kot sem sam in ga izpustim če se le da. Tema je na mestu in kakšne hitre in enostavne ideje bi prišle zelo prav, sploh kar se tiče polnovrednosti obrokov.

 

Commis débarrasseur

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. jul 2011 7:13

ah, zzak....ne da se mi.

Vendelina jr.

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

29. jul 2011 8:25

Kuhanje za eno osebo je mučno opravilo, tudi za ljubitelja...???

Prej bi moral biti izziv.

trac

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. jul 2011 9:26

Noli palec gor.

Z zzakom se pa tudi strinjam, sploh  v tistem delu o zamrzovanju. Meni nikakor ne "potegne", da bi kuhala več in zamrzovala. Včasih sem kaj poskusila (klasične jedi za zamrzovalnik, kot so polnjena paprika, golaž, segedin, ričet...) in vedno smo po treh mesecih metali stran. Ne gre in pika.

 

Včasih nanese, da sem po več dni sama in takrat si z veseljem kaj skuham. Glede tega se strinjam, da je kuhanje za eno osebo odvisno od tistega, kar je nola napisala - kaj ti hrana pomeni in koliko si pripravljen vložiti v pripravo obroka.

Po moje se je tu našlo dovolj uporabnih nasvetov in različnih mnenj, da si bo naša članica znala pomagat. To pe je tudi namen foruma.

 

Mamamia

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

29. jul 2011 9:43

kaj pa čem, sem mislila biti tiho, pa stvar postaja zabavna. Ob vikendih pogosto kuham za 6-8 ljudi, med tednom pa samo zase, tako da približno vem, o čem teče beseda. Jasno, da zase nikoli ne pečem telečje krače, ampak tudi za 8 ljudi ne vrtim vola na ražnju, tako da tudi v prispodobah raje ne bi pretiravali, OK zzak? In če izgubiš pregled v zmrzovalniku, potem pač nisi za ta svet (saj lahko na škatle in vrečke napišeš, kaj je v njih - lahko si pa urediš tudi računalniško evidenco, zna biti prav zabavno).

 

Torej, draga gospodična Čuk,

če si znala kuhati za družino, znaš seveda kuhati tudi zase. Žal se število umazanih posod ne manjša sorazmerno s številom jedcev, ampak kdo je pa rekel, da je vse v življenju pravično???? Se popolnoma strinjam s tistimi, ki so napisali, da je kuhanje za enega predvsem stvar motivacije, ker te pri tem tu in tam pač obhajajo misli, da en krompirček lupit se pa res ne splača, pa mazati posodo za prežganje iz čajne žličke moke tudi ne gre, pa lepo prosim, kdo bo pa kuhal kompot iz enega jabolka .... tisti, ki ga bo hotel jesti!!!!! Po drugi strani pa - zakaj, misliš, se je tako krasno prijela tema "kaj jutri za kosilo"? Ker tudi, če kuhaš za celo družino, vsake toliko pri najboljši volji več ne veš, kaj postaviti na mizo, sploh če moraš nahraniti četico izbirčnih razvajencev. Torej nič jamranja: če se ti ljubi, si kuhaj, če ne, pa pojdi v menzo. Sicer pa s hrano veliko preveč kompliciramo, sploh ni potrebe, da imaš vsak dan opoldne in zvečer tri rihte na mizi. Ko te prime, si privošči vse od predjedi in juhe do sladice, sira in konjaka, ko se ti ne da, si pa zmešaj čokolino (razen, če "se ti ne da" vsak dan - potem je menza ali vaška gostilna vseeno boljša varianta, ampak tega se pri tebi zanesljivo ni bati). Drugo so pa tako ali tako že vse povedali: primerna posoda, dovolj velik zmrzovalnik pa malo več organizacijskih sposobnosti, kot ti jih priznava zzak, pa se prav krasno živi. Pa uživaj v tem, da lahko imaš vedno na mizi to, kar imaš rada, da ti nihče ne teži, da je čebula predebelo narezana, da so svaljki od paradajzove lupine v juhi, kosi krompirja v pireju, pa že spet so rozine v štrudlu.... saj poznaš.

Če ne gre drugače, obstaja tudi kuharska knjiga Kuhanje za eno osebo (ali nekaj podobnega, malo pobrskaj po knjižnici).

Zamrzneš lahko zelo veliko stvari, od juh do sladic. Recimo goveja juha se super obnese. Veliko jedi lahko zamrzneš pripravljenih napol - recimo polnjene paprike, sarme, cmoke, svaljke, štruklje itd. Tudi kruh in sir se dobro obneseta, zamrzneš lahko maslo in stepeno smetano..... Pazi pa pri začimbah - marsikatera aromatična zelišča po odmrzovanju spremenijo vonj in aromo, recimo majaron rad malo pogreni. Zato omake in golaže raje začini potem, ko jih odmrzneš. Ampak tega se naučiš sproti (recimo, da se domače jetrne pastete ne zamrzuje). Marsikaj se da napol pripravljenega tudi kupiti, če ti je ravno do pečenke, jo lahko kupiš na dekagrame pri katerem od boljših sosedov in še vročo prineseš domov, sama se pa malo zabavaš s prilogami in solatami. Odkar obstajajo hladilniki, pač ni problem, če eno zeljno glavo ali cvetačo po malem režeš cel teden.

Od posode toplo priporočam vok - imajo jih vseh velikosti in je idealen za pripravo manjših količin česarkoli. Zelo veliko uporabljam tudi litoželezno kozico - so drage, ampak neuničljive, na voljo v vseh velikostih in oblikah in idealne za dušenje (segreješ, stvari prepražiš, pokriješ, izklopiš ploščo in se bo lepo počasi zdušilo do konca, prime se pa čisto nič, če je le dno dovolj debelo). Priporočam neemajlirano, ki nima plastičnih ročajev, da jo lahko daš v pečico. Zelo veliko uporabljam tudi parni kuhalnik, kjer v eni rundi brez kompliciranja pripraviš celo kosilo. Ne potrebuješ kuhinjskega robota, pač pa dovolj močan ročni mešalnik z več nastavki - glede tega so dandanes naše trgovine prava Indija Koromandija.

Problem pekačev rešujem s kozicami. Torta premera 15 cm zgleda čisto OK, pa tudi pri izrezovanju in zgibanju peki papirja se zelo hitro zverziraš. In - ne, ni problem speči biskvita iz enega jajca in lepo okrasiti mini torte, če ti je seveda kaj do tega. 

Nič pa ne bo šlo, če nimaš veselja za kuhanje in volje do eksperimentiranja, pa če ne premoreš trohice humorja, da bi znala v vsaki situaciji poiskati nekaj zabavnega. Ker ena in ista stvar je pač za enega izziv, drugi je sploh ne opazi, za tretjega je pa muka - pa naj gre za kuhanje, plezanje na goro, obisk avtomehanika ali kar koli pač že.

 

Dober tek!

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

29. jul 2011 9:50

Jaz sem že ena od tistih, ki se jim ponavadi ne ljubi pripravljat kakšnih strašnih pogostitev, kadar sem za mizo sama (kup neprebranih knjig ob postelji je vedno bolj vabljiv od morebitnega kupa posode v koritu); takrat preživim - in to ne slabo - še najpogosteje ob načrtovanih ostankih od vikenda, kadar tega ni, pa ob jajčni omleti, skledi mešane solate s tuno, na ocvirkih popečenem fižolu (kuhan fižol in čičerko imam skoraj vedno na zalogi v zmrzovalniku, konzerve mi ne ležijo) ali toplem sendviču. Če že kuham, da se reče, takrat naredim pisker golaža ali bolonjske in tri ali štiri porcije zamrznem, za kako lasagno, sarmo, francosko solato in podobne stvari se pa tudi vedno najdejo odjemalci v okviru širše "familije" - telefonski klic "a prideš na pasulj" praviloma naleti na ugoden odziv v vseh smereh :) lp, proxima

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. jul 2011 10:58

glej, čukica, je pač tako, da na forumu, ko nekaj vprašaš, dobiš celo paleto različnih odgovorov. Se v njih kaže, kako različno dojemamo eno te isto stvar. AMpak po moje se iz čisto vsakega odgovora lahko nekaj naučiš, in na koncu to največ šteje. Če nič drugega, izveš, kako različni smo si.

Eni s(m)o ti natresli nekaj praktičnih nasvetov, eni so malce modrovali, tretji so ubrali povsem drugo pot ... in iz vsega tega boš ti našla pravo zase. To pa največ šteje.

 

Uživaj, kakorkoli že, mamamia

mamamia

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

29. jul 2011 11:00

Ne blestim v organiziranosti, a se mi zamrzovanje odlično obnese. Vsak dan v tednu po en obrok (kosilo) kuham samo zase. Otroci jedo v varstvu, mož v službi. Nič se mi ne zdi bolj komot kot to, da čez vikend ali ob priložnostih nakuham več (golaža, jote, enolončnic, magari lasagne...) ter eno ali več porcij zamrznem. Ko pridem iz službe in nimam energije, si jed preprosto odmrznem in pogrejem.

Organizacijsko stvar rešujem tako, da na škatlice napišem, kaj je v njih, v skrinji pa imam poseben predal samo za te enkratne obroke zame - tako se ne zgodi, da bi na kaj pozabila, pa tudi točno vem, kje iskati.

Ko se mi ljubi in to ni malokrat, si naredim oreng pojedino, kot je opisala limnol. Takrat pripravim tisto, kar ostalim ne gre tako v slast, meni pa zelo.

tulka

neznan uporabnik

29. jul 2011 11:26

Mah, kaj, to sploh ni komplicirano. Tud, če se ti ne ljubi zamrzovat ali nimaš dovolj prostora ali skrinje, lahko skuhaš bolognese in podobno in pač tri dni mlatiš bolognese. Enkrat s testeninami, drug dan z rižem, tretji dan pa za lazanjo porabiš ali polnjene palačinke. Popolnoma komot se da naredit tudi 4 polnjene paprike, liter golaža. Piščanca lahko kupuješ po kosih svežega ali že pečenega, tudi priloge. Enako zrezke, fileje. Tudi ribo si eno lahko spečeš.

Sedaj bolognese, golaži in ostalo v tej kategoriji, komot v hladilniku lahko stoji 3 dni. Samo moraš poskrbet, da takoj ko se ohladi daš v hladilnik in potem jemlješ iz posode samo toliko kot rabiš. Pozimi, ko je izpod nule pa itak to stoji zunaj komot 5 dni.

Na res brzaka pa kaka omleta ali ham&eggs, solata itak vedno paše - variacij maš več kot 365, za vsak dan v letu drugo.

Kot so ti predhodno napisali, ne rabiš ne vem kake fensi šmensi posode in priborov in mašin ter pripomočkov.

Samo voljo. Lepo prideš domov, se daš v domače cunje, naštimaš muzko, odpreš pirček al si nardiš kofe in se zabavaš ob kuhanju. Če se ti pa ne ljubi, greš pač ven nekaj pojest. Danes so na vsake par metrov na voljo meniji po par evrov. Če pa nimaš idej kaj, pa beri redno rubriko - kaj jutri za kosilo. Nekaj se vedno najde.

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti