Dober recept za pripravo škarpene

poldekkk  

član od: 15.7.2011

sporočila: 3

15. jul 2011 23:48

Nola, bom potem uporabil vodo zmešano z malo olivnega olja. Hvala za predlog.

Sicer pa, ko ste že začeli temo o prehranjevalni verigi. Zelo pogosto si pripravim lososa, postrv ali repke tropskih kozic. Kako je kaj z vsebnostjo težkih kovin pri teh ribah? Kozice so potemtakem precej zdrave ali se motim?

Si bom pa v bodoče občasno pripravil še sardele, ki sem se jih do sedaj precej izogibal (ker znajo precej zasmraditi prostor :P)

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. jul 2011 7:50

Zelo mi je žal, da sem zadnjič videla samo začetek teme v oddaji Preverjeno, ki je tekla o zastrupljenosti tunine, ki je zelo priljubljena jed. Prosila bi vse tiste, ki ste to gledali, če kaj napišete o tem.

Jaz sardelice pripravim tudi kot zrezke. Je kar zamudno delo, so pa dobre. Odrežem glavo, zarežem po sredini, očistim in "auslezvam" kost. Potem jih oplaknem, osušim, posolim, povaljam v mešanici moke in drobtin in na hitro ocvrem. In vedno nadvse uživam. Zraven pa solata. Krompirjeva pozimi, zdaj je super kumarična s krompirjem , paradižnikova... Pa komur paše, kozarček ali dva vinčka. Poceni in dobro kosilo.

 

naor

minchybinchy  

član od: 4.7.2011

sporočila: 13

16. jul 2011 8:21

Opazila sem, da je v tej temi omenjen tudi brancin v soli. Zelo rada bi ga namreč pripravila na takšen način, a imam zadržke. Ribe namreč še nisem pekla v pečici, se pa pri nas peče veliko sladic. Mene torej zanima, koliko kaj brancin (oz., če smo že ravno pri tem, katera koli riba) zasmradi pečico. Ne bi rada, da se ta potem 'čuti' še pri nadaljnjih sladicah. Veliko je govora o vonju po prostorih, mene pa bolj zanima sama pečica. Če dejansko osmradi, je mogoče zadevo lahko kako preprečiti?

 

Hvala že vnaprej za odgovore!

minchybinchy

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

16. jul 2011 8:31

Nolin recept je čisto po mojem okusu, kadar jo jem, jo vedno na podoben način. Všeč mi je če je prirezana na pol tako da so obe strani kože obrnjene navzgor.Česna ne dam nikoli na ribo, rožmarina vedno veliko, dobro olivno olje in k škarpeni mi paše med krompir narezan še korenček ki fino poveže sladkast okus ki ga ima tudi ta vrsta ribe. Pa ne pozabit pojest ličnic, top ****. Zraven mi pašejo včasih tudi kakšne dobre črne olive kot so kalamata ali kaj podobnega bolj zrelega.

Tako kot jo pripravi zeta, je take ribe enostavno škoda.

Ežojevo pisanje pa kot vedno nima nobene veze s temo.

Commis débarrasseur

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. jul 2011 8:43

poldekkk je napisal/a:

Sicer pa, ko ste že začeli temo o prehranjevalni verigi. Zelo pogosto si pripravim lososa, postrv ali repke tropskih kozic. Kako je kaj z vsebnostjo težkih kovin pri teh ribah? Kozice so potemtakem precej zdrave ali se motim?

Odgovora na tako vprašanje enostavno ni. Ker ne vemo, v katerem morju so živele,...odgovor bi dala le ustrezna analiza.

rimljanka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. jul 2011 9:18

Rimljanka, kot sem kupila, sem prodala. Sem pa ta podatek o prehranjevalni verigi zasledila že tudi v dokumentarnih oddajah in celo v pisni obliki v revijah, kjer mrgoli nasvetov o zdravi hrani. Vsekakor pa tvoje znanje zelo cenim in ne dvomim, da imaš prav. Očitno pa so alge tako "nepomembne ", da jih mirno obidejo. Seveda tudi sama menim, da niso. In hvala za tvoj prispevek. Vsi ljudje vse vemo, a ne?

Mimogrede, že dalj časa se sprašujem, kaj sploh je zdrava hrana. "Vzeli" so nam svinjsko mast, ocvirke, svinjino in da ne naštevam. Vsilili so nam mislije, kornflakse, aktivije, aktimele itd. Pa določili meje holesterola in sladkorja. Na mrtvo oglašujejo coca colo in druge mehurčkaste pijače, sokove, ki so vitaminske bombe itd. Ljudi bi morali osvestiti, da se mora jesti zmerno, kar poješ, moraš porabiti, pokuriti, pa boš zdrav kot dren.Ampak dokler bodo obstajali lobiji, ki naredijo vse, da polnijo multinacionalkine malhe bo tako. Samo mi sami lahko odločamo, kaj in koliko bomo dali v svoja usta. Sorry, ker sem smetila, mi je pa malo lažje. Občasno se moram malo razelektriti.

 

naor

Amelia  

član od: 9.11.2009

sporočila: 322

16. jul 2011 15:14

naor, tudi meni je lazje, ko berem tvoj post. Vse izdelke, katere omenjas so tudi tukaj zasicili trg in spodrinili zdravo hrano to je skoda ampak edino mi potrosniki imamo izbor ali orozje, da se upremo, torej teh izdelkov ne kupujemo seveda to ni lahko, kajti reklama nas spremlja vse povsod. Slisala sem za organizacijo "slow food" mislim izhaja iz Italije. Ali obstaja tudi v Sloveniji ? Oprostite, ker sem malo smetila. Ali mi lahko kdo pove kaj so skarpene razumem, da je to riba samo ne vem katera ?  

                                          



Amelia

Sporočilo je spremenil(a) Amelia dne 16. 2011 15:42

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

16. jul 2011 16:25

Google?

Commis débarrasseur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti