Ogrevanje

Mic  

član od: 18.3.2007

sporočila: 197

tema odprta - 4. jul 2011 7:08 | ogledi: 7.880 | odgovori: 7

Pozdravljeni.

Za način ogrevanja mi je priporočena kombinacija elekrika - kamin. Gre za novo stanovanje v enem delu hišnega dvojčka,  65 m2. Ob skeptičnih mnenjih zaradi drage elektrike in spoznanju, da kamin ne more biti glavni vir ogrevanja, sem v veliki negotovosti. Zelo bom hvaležna za vaše dragocene izkušnje. Naj navedem, da centralno ogrevanje na olje ne pride v poštev, zaradi premalo prostora.

Prav lepa hvala

Mic

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

4. jul 2011 7:31

Kaj pa plin, če imaš možnost - če je v bližini morda plinovod.

Balenka

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

4. jul 2011 9:33

Mi se ogrevamo na elektriko (nič kamina). Prav tako novogradnja, stanovanje cca 60 kvadratov. Pri E-LJ je bila najvišja položnica minulo zimo 250€. Zato sem zamenjala ponudnika elektrčne energije, pri Gen-I naj bi me po izračunih najdražja položnica prišla okoli 170€.

Pri nas ni možnosti ničesar drugega, ker so investitorji objekt že v osnovi naredili brez dimnikov, tako da tudi naknaden prehod na kako drugo obliko energenta ne pride v poštev.

tjas

Mic  

član od: 18.3.2007

sporočila: 197

5. jul 2011 6:15

Hvala, Tjas, za vašo izkušnjo in za konkretno predočenje cen. Super, da ste ukrepali glede ponudnika. Mislim, da se Slovenci premalo poslužujemo takih ukrepov.

Žal, plinovoda ni v kraju.

Zelo me zanima tudi, kako se obnese kamin (z vložkom). Se ga sploh splača imeti z vidika uporabnosti, ali gre bolj za lepotni dodatek.

Hvala lepa

 

Mic

prozman  

član od: 17.7.2008

sporočila: 77

5. jul 2011 7:05

Priporočal bi vam lončeno peč. Je lepa in ima odličen izkoristek. Gotovo bi ogrela celo stanovanje le pravilno jo morate uporabljat. lp

prozman

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

5. jul 2011 9:51

Odprt kamin ali ognjišče oplemeniti ambient, pametno narejen je uporaben tudi za kuho in peko marsičesa, od polente do kostanjev, za ogrevanje je zadovoljiv v poznopomladanskih in zgodnjejesenskih večerih. Za kakšno resno ogrevanje se v današnjih časih, ko si želimo enakomerne toplote in kratkih rokavov  leto in dan, obenem pa energetsko varčnih rešitev, nanj  ne moremo zanašati.

Če imaš primeren prostor tako za ognjšče (kamin) in seveda tudi za drva (to poudarjam, ker si omenila, da ni prostora za cisterno za olje, drva ga bodo tudi zavzela kar nekaj), ti odprto ognjišče vsekakor svetujem, mogoče kakšno varianto, kjer lahko kurišče zapreš - take imajo ne samo boljši izkoristek, ampak tudi blažilen vpliv na živce, saj lahko pri zaprtem ognjišču tudi zapustiš hišo ali pa vsaj bolj spokojno spiš.

Vsekakor mi je iz različnih razlogov všeč, da je v hiši tudi taka ali drugačna peč na trdo gorivo, lončena peč je sijajna, zahteva pa zares velik prostor. Si že razmišljala o štedilniku na drva? Če drugega ne, si omisli vsaj gašperček, danes se dobijo res čedni, tudi iz litega železa, tako, da se ne ohladijo takoj, ko pogledaš stran.

Jaz se grejem s plinom, tudi sama v hiši nimam prostora za cisterno, postavljena je na vrtu in služi dvema hišama. Plin plačujem po števcu. Večja hiša ima cca 100 kvadratov in je slabo izolirana, stoji na kraju izpostavljenem burji in ima veliko steklenih površin. Za plin (kurjava, topla voda in kuhanje) sem na leto plačevala povprečno po 125 evrov na mesec.

Pred božičem sem se preselila v manjšo hišo, ki ima okrog 60 kvadratov in je malo bolj izolirana. Koliko bom prihranila na leto še ne vem, do sedaj je bil najhujši marčevski račun, 225 evrov(pri nas je najhujši mraz od polovice janurja do polovice marca, ko se morje ohladi), pričakujem, da bom za plin tukaj porabila letno med 80- 100 evrov mesečno.

V obeh hišah sta železni peči na drva, v večji tudi odprt kamin. Oboje je zelo uporabno, ne samo za obrezke z vrta ampak tudi za ves papir, ki se nabere v gospodinjstvu.

Poleg tega sta v hišah še klimatski napravi, ampak sta v uporabi res samo izjemoma in ti jih ne priporočam, ker so tudi za ogrevanje zaradi pihanja neprijetne.

Če si z gradnjo še v fazi, ko je to možno, premisli o talnem ogrevanju, vsekakor pa o toplotni črpalki.

Po mojih izkušnjah je pri ogrevanju s plinom/oljem/elektriko  tako, da je kakšno leto dražje eno, drugič drugo. 

Preden se odločiš za karkoli, vsekakor premisli o Rayburnu.

http://www.rayburn-web.co.uk/choosing-a-rayburn/

 

 

 



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 05. 2011 09:56

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

5. jul 2011 10:32

Glede kamina z vložkom: Moj brat je imel v hiši v dnevni sobi odprt kamin, ki je ob kurjenju umazal bližnje stene, na začetku zadimil, predvsem pa ognja nisi mogel pustiti nenadzorovanega, tako da kamina sploh niso uporabljali. Ker je bil račun za plin iz meseca v mesec višji, se je pred petimi leti odločil in dal kamin predelat. Vstavili so mu tisti steklen vložek, tako da je kamin zdaj zaprt. Vložek ima tudi posebne šobe, s katerimi topel zrak usmerja, kam naj piha. Sicer živi na Primorskem, ampak od kar ima tako uporaben kamin, je njegov račun za plin izjemno nižji. V prehodnih mesecih (predvsem dokler ne stisne tapravi mraz) ogreva izključno s tem kaminom, saj mu ogreje celotne dnevne prostore, tako da potrebuje plin le za temperiranje nočnih. Njemu se je investicija v predelavo kamina zelo izplačala, ima pa prostor za dva, kar je izpostavila nola. Namreč brez tega je težko kurit. Dobijo se sicer tudi kamini na pelete, ampak tudi pelete je treba nekam shranit.

tjas

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

5. jul 2011 11:50

Mi smo lani predelali našo kurilnico in sicer smo kakšnih 17 let kurili izključno na kurilno olje - tako za ogrevanje, kakor tudi za toplo vodo.

Od lanskega poletja grejemo vodo v toplejšem delu leta s toplotno črpalko (letos smo jo zagnali tam sredi maja, lani pa smo jo uporabljali do konca septembra), ki jo imamo v garaži. V kurilnici imamo po novem dve peči - na drva in na kurilno olje in še vedno cisterno. Ko drva v peči ugasnejo in voda pade pod nastavljeno temperaturo se avtomatsko vključi gretje na kurilno olje. Preteklo zimo smo ob zelo mrzlih in vetrovnih dneh kurili na kurilno olje, preostali del zime pa na drva in se je super obneslo, ker imamo tudi lasten gozd, tako da kakšnih večjih stroškov z drvmni nismo imeli. Nastane pa problem, ker je drva potrebno tudi nekje shraniti, ko so suhe. Letos smo malo improvizirali, za naprej pa bomo morali razmisliti o drvarnici. Tudi hramba drv je lahko velik problem, saj je potrebnega kar nekaj prostora in če ni prostora za centralno na kurilno olje jih tudi za drva najbrž ne bo, razen, če ne boste drv kupovali v Obiju in z njimi kurili, kar pa je lahko kar drago. Bi se pa tudi jaz odločila za tak zaprt kamin ali pa kašno peč v tej izvedbi.

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti