Socialna pomoč

zima13  

član od: 27.3.2008

sporočila: 202

tema odprta - 3. jul 2011 14:10 | ogledi: 10.451 | odgovori: 9

Ali mogoče kdo ve, če je oseba, ki ji je  nadomestilo iz zavoda za zaposlovanje  prenehalo, upravičena do kakšne socialne pomoči, ker še vendo ni dobila službe?

lp

zima13

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

3. jul 2011 14:32

V tem primeru se seštejejo dohodki v družini in razdelijo med družinske člane oz skupen dohodek delimo z številom družinskih članov. Če ne presega tolko in tolko na družinskega člana, lahko dobi, če presega pa ne. 

 

Od 1. julija 2010 osnovni znesek minimalnega dohodka znaša 229,52 evrov.

 

Tako minimalni dohodek, do katerega je mogoče pridobiti denarno socialno pomoč, od 1. julija 2010 znaša:
za samsko osebo in prvo odraslo osebo v družini: 229,52 EUR
za vsako naslednjo odraslo osebo v družini: 160,67 EUR
za otroka: 68,85 EUR
povišanje za enostarševsko družino: 68,85 EUR.

 

je pa potrebno socilano pomoč potem vrniti, tako,da...

 

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/d

 

 



Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/



Sporočilo je spremenil(a) Katarina K dne 03. 2011 14:33

Sporočilo je spremenil(a) Katarina K dne 03. 2011 14:37

tina711983  

član od: 24.6.2009

sporočila: 197

8. jul 2011 11:26

Katarina K:

Kje piše, da moraš socialno pomoč vrniti? Jaz sem vprašala direktorico socialnega centra, pa je rekla, da to sploh ni res, da je ne rabiš vračat.

 

tina711983

zmajcica1  

član od: 20.12.2010

sporočila: 52

8. jul 2011 12:00

vračati jo bodo morali dediči če bojo hoteli dedovati ne pa tisti ki jo je prijemal.

zmajcica1

limona  

član od: 27.8.2003

sporočila: 231

8. jul 2011 12:09

ali pa tisti ki jo prejemal, če kasneje kaj podeduje.

lp

limona

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

8. jul 2011 13:20

Je tako kot pravita zmajcica1 in limona-je bilo po TV.

andreja m

Ivek1984  

član od: 14.5.2012

sporočila: 19

8. apr 2014 8:58

Dober dan. Včeraj sem kupil vlogo za podaljšanje socialne pomoči, ker mi odločba poteče zadnjega aprila. Živim sam z mamo, ki ima 72 let in dobiva dodatek za postrežbo in pomoč v znesku 145 evrov, ki ga nakazujejo na mamin račun. Mamin denar uporabljam samo za plačevanje položnic, medtem ko s svojo socialno pomočjo hodim trgovino in za oba kupujem hrano. Občasno, če si mama kaj zaželi vzamem njen denar. Ali ima ta dodatek kakšen vpliv na  socialno pomoč? Zadnja točka poglavja IV je namreč vprašanje ali skrbim za posameznika, ki je upravičen do sredstev za nego in pomoč. Lepo vas prosim za hiter odgovor in se vam vnaprej zahvaljujem za pomoč

Ivek1984

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

8. apr 2014 10:25

Zakaj pa ne zaprosiš za status domačega pomočnika oz. oskrbnika? To urediš na centru za socialno delo. Mami bo še naprej pripadal ta dodatek, ti boš pa dobil to delo oskrbniško plačano in se ti bo štela tudi zavarovalna doba.

 

Kako je za konkretno vpršanje ne vem. Jaz sem moral po mamini kapi, ko je bilo jasno, da sama zase več ne bo mogla skrbeti z zdravniškim potrdilom iti na CSD in tam urediti skrbništvo za poseben primer. Z tistim zapisnikom, ki ga dobiš takoj in nato z odločbo, ki priroma čez cca. 15-20 dni pa nato urejam vse v njenem imenu. Ne ravno vse, ker ne morem prodajat nepremičnin niti česarkoli njenega, lahko pa urejam na pošti,banki,uradih...

 

Ponudili so mi tudi tole za domačega skrbnika - to pomeni, da bi mamo po odpustu iz bolnišnice imel doma, zanjo skrbel in opravljal vse. V tem primeru, bi ona dobila bolniško posteljo, pripomočke, pač vse kar sodi. Mene bi pa postavili za domačega oskrbnika, dobival bi plačo in tekla bi mi delovna doba. Ker je bil obseg kapi preobsežen in stanje prehudo, da bi sam zmogel 24 urno strokovno nego, ki jo potrebuje, sem jo dal v dom. Pred tem sem moral urediti na centru skrbništvo za poseben primer, da se lahko jaz sedaj v njenem imenu pogovarjam z zdravniki,domom, banko,uradi itd... Po kapi je do dodatka za nego in pomoč upravičena komaj po 6 mesecih od nastopa kapi, ker šele takrat ocenijo ali in koliko se je stanje popravilo in na osnovi tega določijo višino sredstev oz. dodatka za nego in pomoč. Sredstva oz. dodatek za nego in pomoč se ne vračajo ob dedovanju. Prav tako si ob smrti, če si v tistem trenutku prejemnik denarne socialne pomoči upravičen do sredstev za posmrtnino in pogrebnino - trenutno nekje med 700 in 800 evri, za katera takoj, ko imaš potrdilo o smrti zaprosiš na centru za socialno delo. Tudi ta znesek se ne vrača. Toliko jaz vem.

Jutri, v sredo, 9.4.2014, centri za socialno delo delajo dopoldan in popoldan. Osebno pojdi tja in vprašaj ter tam oddaj vlogo, obenem pa se pozanimaj o zgoraj navedenem. En dan pri oddaji vloge, ker je šele začetek meseca ne igra vloge. Če jo boš oddal po pošti danes je enako kot, če jo jutri osebno tja odneseš in izpolniš s pomočjo uradne osebe. Imej pa pri sebi pač kar zahtevajo plus vsaj fotokopije odločbe o tem kar dobiva mama.

 

Upam, da ti bo kdo še kaj več napisal.

 

Lp

preprost

Ivek1984  

član od: 14.5.2012

sporočila: 19

8. apr 2014 11:49

Hvala za hiter odgovor. Sem hotel jutri ali v petek iti na center.

Ivek1984

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

8. apr 2014 12:18

Pojdi jutri. Če boš še potreboval kake dodatne papirje ali dokazila pa jih odnesi ali pošlji v petek. Štelo se pa bo, da je vloga oddana jutri. Ne igraj se, ker je nato vmes vikend. Potem bo pa že mesec na polovici. Jaz ne vem kako oni obdelujejo vloge. Je bil pa zadnjič opozorilo nekje v medijih, da je v primeru, da ti konc meseca izteče, za nadaljevanje najbolje vložiti čimprej v tem mesecu, da uspejo vlogo pravočasno obdelat.

 

Po moje, ampak to je samo po moje in se na to ne zanašaj, je verjetno tako, da če nimaš uradno, d skrbiš za mamo ta dohodek ne šteje. Vidva samo živita v istem stanovanju. Če si polnoleten, se ne šolaš itd, ona ni dolžna skrbet zate. Niti se šteješ kot družinski član, ker nisi šoloobvezen,nisi maloleten - to, da si sin, polnoleten in sposoben skrbet zase (delovno in drugače sposoben) pa ne pomeni, da štejeta kot družinska člana katerih dohodki bi se seštevali. Ti dobiš socialno pomoč in to je zate, mama verjetno pokojnino in ta dodatek, in to je njeno. Vidva samo živita v istem stanovanju kolikor si napisal. Če je ona tebe pooblastila na dvig z njenega računa to spet ne pomeni nič, razen tega,da ti pač namesto nje dvigneš denar, če ona ne more na banko ali je predaleč. Skrbištvo moraš imet urejeno pisno in z odločbo, da pač izjaviš in ti in ona,da zanjo skrbiš - navedeš tudi kako. To je fajn met, če vas je več dedičev. Če ona ni sposobna dat izjave ali tega uredit s tabo boš pa potreboval zdravniško potrdilo kjer bo zapisano,da ni sposobna in nato ti sam lahko urejaš tole okrog skrbništva. To, da greš ti v trgovino ali pa dvignit denar, ker si pač pooblaščen ne pomeni,da ti zanjo skrbiš. Skrbnik si komaj, ko lečeči ali osebni zdravnik poda mnenje,da mama ni sposobna skrbeti zase -delno ali v celoti in se nato postavi skrbnika - recimo tebe.

 

Zveni grozno komplicirano, v bistvu pa ni. Jaz sem rabil teden dni psihičnih priprav, da sem sploh uspel tja. Pa ni tako strašno. Ko sem se enkrat tja odpravil je bilo vse urejeno v roku ene ure. Zato ponavljam, pojdi jutri, ker gre prvenstveno za vprašanje tvojega nadaljnjega dohodka. Obenem pa se pozanimaj glede mame in skrbništva. To pa lahko nato, ko boš zbral vse papirje urejaš tudi naslednji teden.

 

Lp

preprost

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti