Pogodba o prenehanju delovnega razmerja

beki  

član od: 21.11.2006

sporočila: 236

tema odprta - 20. mar 2011 18:31 | ogledi: 9.011 | odgovori: 41

Pozdravljeni. Ne vem kam naj se še obrnem in ker velikokrat na tem forumu najdem nekoga, ki mi pomaga, upam, da bom tudi zdaj našla pomoč-

Imam namreč malo podjetje na eni strani elektro dejavnost, ki zelo šepa na drugi strani, ki je registrirana pod to dejavnost, pa kar lepo obratuje. Ker v prvi dejavnosti dela mož in res ni prihodkov, kako bi napisala pogodbo o prenehanju del. razmer, on pa je zaposlen za nedeločen čas, da bi šel na zavod za zaposlovanje in dokler ne dobi službe, da dobi saj nekaj podpore. Hvala.

beki

beki  

član od: 21.11.2006

sporočila: 236

20. mar 2011 18:33

Se opravičujem obistvu sta registrirani dve dejavnosti. Z eno res slabo, z drugo kar dobro. beki

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

20. mar 2011 19:04

Pogodbe prenehanju delavnega razmerja pač ne moreš narediti.

Če je mož v podjetju zaposlen, ima pogodbo o delovnem razmerju in to se sedaj odpove. Razlogov za odpoved pogodbe o delovnem razmerju je možnih več, predvidevam, da bo pri vas odpovedana iz poslovnih razlogov. So pa to stvari, o katerih se ne da kar takole na kulinaričnem forumu pametovat, saj je treba upoštevat zakonodajo, branžno kolektivno pogodbo (če obstaja), pa še kaj. Obrni se na svojega računovodjo.

Issi

breskva  

član od: 11.10.2007

sporočila: 3074

20. mar 2011 19:33

Obrni se na obrtno zbornico, oni ti bodo najbolje svetovali. breskva

beki  

član od: 21.11.2006

sporočila: 236

20. mar 2011 19:50

Računovodje nimam, na obrtni sem bla pa so mi rekli, da naj pokledam na uradni list. Kaj mi vi svetujete ali če je med vami kakšen računovodja? beki

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

20. mar 2011 20:21

Nimate računovodje? Nekdo vam mora voditi računovodstvo, delati plače itd., tisti bo vedel tudi svetovati, kako opraviti z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

tjas

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

20. mar 2011 20:35

Oprosti, ampak nimam pojma, kako furate podjetje brez računovodje. Kar tako, malo "na uč"? Hja, in potem ljdje sprašujejo, kako napisati pogodbo o odpovedi delovnega razmerja...

Mislim, da ti je lahko največja skrb to, da vas ne obišče kakšen inšpektor.

Moj nasvet: po hitrem postopku poiščite kakšen računovodski servis. Ti bodo tudi razložili kako odpovedat pogodbo.

Issi

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

20. mar 2011 23:15

"Pogodbe" o odpovedi delovnega razmerja in tudi vsake druge take pogodbe v zvezi s kadri imajo bolj malo opraviti z računovodstvom... Barbra

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

21. mar 2011 9:13

Pojdi  vprašat na najbližji sindikat, imajo tudi brezplačno pravno pomoč. Ker ti pomoč očitno zelo potrebuješ. Ali pa kar h  kakšnemu odvetniku po nasvet, k takemu, ki se spozna na delovno pravo.

Ali pa preko zasebne pošte vprašaj frino.

 

Ne zameri, ampka kako lahko "furate" s.p. ali kar koli že, brez računovodje? In če ne obvladaš tako preproste zadeve,kot je pogodba o zaposlitivi in kako to prekiniti, kako sicer sploh poslujete?

PA saj v pogodbi o zaposlitvi piše, kako se ta lahko prekine? Navedeni morajo biti razlogi in pogoji.

 

Kakorkoli, to, kar si navedla, je zdaleč premalo, da bi se kar tako, brez podrobnejših podatkov, dalo kar koli uporabnega svetovati.

 

Malo se skupaj vzami, papirje pod pazduho in k odvetniku ali vsaj na sindikat.

 

Mamamia

mamamia

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. mar 2011 9:23

Dejansko potrebuje tvoj mož sklep o prenehanju pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov, to je slabi rezultati poslovanja.

Upam, da sem pravilno razumela, da gre za podjetje d.o.o, ker je pri s.p, drugače.

V sklepu je potrebno upoštevati odpovedni rok po zakonu ali pogodbi ( Zakon o delovnih razmerjih) in izplačilo odpravine po zakonu ali pogodbi ( Zakon o delovnih razmerjih).

Z izrekom odpovednega roka se lahko v tem primeru prijavi na Zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve. Katera dokazila potebuje, je zapisano na strani Zavoda za zaposlovanje, kjer je lepo pojasnjeno.

Na Zavodu za zaposlovanje preverjajo pravilnost sklepa samo formalno, podrobno pa ugotavlja delovni inšpektor ali pa sodišče, če se mož (?) pritoži na sklep. Najbrž te skrbi, da bi kdo trdil, da ni razlogov za prenehanje, vendar je le dobiče iz poslovanja tisto, od česar posameznik lahko živi.

V primeru, da je mož  samostojni podjetnik s.p. in je nosilec dejavnosti in stranske dejavnosti, mora zapreti s.p. kar pa ureja na DURS ( vse obveznosti poravnane), AJPES in Obrtna zbornica. To so posebnosti, ki jih ne poznam, bodo pa tam zagotovo povedali in celo pomagali.

Če je mož direktor d.o.o. in je samozaposlen, se obrni na AJPES; kako ga " spraviti" iz delovnega razmerja, ker so pogoji za zavod drugačni, če obstaja možnost preživljanja iz podjetja, v katerem je lastnik in ustvarja dohodek in kot kaže, ga ustvarja le ena dejavnost.

Pri vprašanju manjka: status in organizacijska oblika podjetja, zato je odgovor splošen. Vsekakor bo potrebno sodelovanje DURS in AJPES in najbrž odvetnika.

Veliko sreče.

PS Namenoma ne pišem o Zakonuo gospodarskih družbah, kjer je vse zapisano, navedene institucije vejo skoraj vse.

 

F r i n a

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

21. mar 2011 11:09

mislim, da bi morala malo poguglati na " kako zaobiti zakon ", brez škode na svojem premoženju. franciska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti