Dohodnina 2010

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

30. jan 2013 10:16

kriznana je napisal/a:

Aja to ni nič čudnega.Imam otroke iste starosti kot naši prijatelji. Moža sta bila zaposlena v istih firmah, midve pa sva tudi imeli skoraj isti dohodek. Edina razlika je bila pri dohodnini, onadva sta uveljavljala olajšavo med letom midva na koncu. Midva sva vedno dobila solidno vračilo, onadva pa mogoče še kak evro ali pa sta bila na nuli.

Tako, da se splača malo kalkulirat

kriznana

 

Take primerjave so vedno vprašljive. Ali sta imeli s prijateljico približno enake bruto ali neto prihodke? Ali je prihodek samo neto plača ali tudi prevoz na delo in malica (veliko ljudi ta povračila meša s plačo; povračila niso obdavčena (če ne presegajo limita), plača je)? Imata s prijateljico enak regres, božičnico, morda celo kakšno nagrado za uspešnost? Morda prijateljica za nekaj € presega tvojo plačo in je v višjem davčnem razredu...

 

Se kar strinjam s Katjo D in njeno razlago.

 

Midva med letom ne uveljavljala olajšav za otroke, konec leta se glede na izračun odločiva, kdo jihbo uveljavljal. Vsa leta se je to najbolj izplačalo tistemu, ki je imel med letom višjo davčno osnovo.

V vsakem primeru pa se najbolj splača, da olajšavo za vse otroke uveljavlja ali en starš za celo leto ALI pa vsak starš za vse otroke za pol leta, kot je napisala Lunacka.

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

30. jan 2013 13:29

kriznana je napisal/a:

Katja D je napisal/a:

kleo je napisal/a:

mene pa zanima, če je možno da nama pride tako velika razlika pri izračunu dohodnine:

- če imava dva otroka vsak pol leta, dobiva oba kar precej nazaj

- če pa imam jaz oba otroka celo leto, mož pa sploh ne - pa oba ne dobiva nič, niti plačat ni treba.

Ker letos prvič sama preračunavam, ne bi rada naredila kaj narobe.

 

 

Hvala za pomoč

 



kleo

 

Meni je to povsem nelogično, predvidevam, da si se zmotila pri preračunavanju.Če samo sebe pogledaš: zakaj bi za dva otroka za pol leta dobila nazaj, za celo leto pa ne? Za celo leto bi morala nazaj dobiti celo več kot za pol leta. Isto velja za moža.

 

A preračunavaš sama (na roke) ali si uporabila informativni izračun na spletni strani DURSa? Jaz vsako leto preračunam na DURSovi spletni strani in mi je do zdaj vedno pokazalo povsem točno, niti za cent drugače, kot je bilo potem dejansko stanje.

 

Jaz vedno naredim več možnih izračunov, da vidim, katera kombinacija se nama obema skupaj najbolj izplača.



Katja D.

 

Ne Katja, verjetno je delala po obrazcu na spletu. Za foro si dodaj enega otroka, vpiši podatke , ki jih imaš, ter si naredi izračun na več načinov. Boš videla kakšne razlike so.

So pa ti izračuni točni, žal tako pač je.

 



kriznana

 

Imam tri otroke, tako da poznam to preračunavanje. Ni logike, da bi kdorkoli za 2 otroka, uveljavljana pol leta, dobil nekaj vrnjeno, za ista 2 otroka, uveljavljana celo leto, pa ne. Dohodek je v obeh primerih isti, akontacija tudi (kar je pač plačano, je plačano) in po logiki boš ob uveljavljanju 2 otrok za celo leto dobil naračunano manjšo dohodnino kot pri uveljavljanju 2 otrok le za pol leta. Če je akontacija že ob uveljavljanju 2 otrok za pol leta presegla odmerjeno dohodnino, jo bo ob uveljavljanju 2 otrok za celo leto presegla še v večji meri in bo vrnjenega več denarja.

 

Mene prav fascinira to, kako se mi ob uveljavljanju otrok veča preplačilo dohodnine. Ker imam med letom vedno vsaj en avtorski honorar, bi morala brez uveljavljanja otrok vedno plačati nekaj dohodnine, tako pa se mi z uveljavljanjem vsakega "dodatnega" otroka kar hitro nabere lepa vsota, ki jo dobim nazaj.

 

Jaz kleo predlagam, da gre in še enkrat vse podatke vnese v program. Morda se je pri vnosu kje zmotila - to se hitro zgodi.

Katja D.

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

30. jan 2013 14:05

kleo je napisal/a:

mene pa zanima, če je možno da nama pride tako velika razlika pri izračunu dohodnine:

- če imava dva otroka vsak pol leta, dobiva oba kar precej nazaj

- če pa imam jaz oba otroka celo leto, mož pa sploh ne - pa oba ne dobiva nič, niti plačat ni treba.

Ker letos prvič sama preračunavam, ne bi rada naredila kaj narobe.

 

 

Hvala za pomoč

 



kleo

 

Predvidevam, da imata oba z možem podobno visoke plače in tudi nekoliko višje, da nista v najnižjem dohodninskem razredu, kjer je obdavčeno s 16% dohodnino ampak v tistem, ki je obdavčena s 27% ali pa 41%.

In tako je tvoj izračun logičen - če si otroke delita vsak po pol leta, imata oba upoštevano enako olajšavo in tako se pri obeh izračunih najprej znižuje osnova za dohodnino, ki bi bila najvišje obdavčena, ostane osnova, ki je pri obeh obdavčena z nižjo stopnjo dohodnine. Če pa uveljavlja otroke samo eden, potem ima drugi višjo osnovo in tudi obdavčeno z višjo stopnjo dohodnine, drugemu pa lahko pride taka osnova, da je obdavčena samo z najnižjo stopnjo.

Vem, da je napisano zakomplicirano a izračuni kažejo, da kjer imata zakonca podobne prihodke in nista v najmanjšem dohodninskem razredu, potem je treba otroke deliti po mesecih in ne, da en vzame enega otroka celo leto, drug pa drugega. Izračun na e davkih je pravilen in se splača poigrati tudi z meseci.

Pri nas otrok med letom ne uveljavljamo in nato julija dobim zajetno vsoto, ki jo ponavadi porabimo za dopust. vem, da več kot leto kreditiram državo a znesek na koncu pretehta, ker ga dobim v enem kosu. Če bi upoštevala olajšavo za VDČ med letom, bi bila plača višja a kaj ko nisem toliko disciplinirana in bi dala to razliko na stran.

    

http://www.mojalbum.com/tajda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti