Kolo ali tek

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. jan 2011 15:28

Se strinjam z Vanjo, pa v nobenem primeru ne pozabi na vaje za ogrevanje in raztezanje, tvoji udi ti bodo za to zelo hvaležni. Superge pa se kupuje glede na tip noge, jaz npr. sem nevtralec in mi ustreza večina superg, čeprav imam raje supinatorske kot pronatorske, ker toliko opore ne rabim. S supergami za trde podlage tečem povsod, za gorske teke (tek po imenu, v klance izvajam hitro hojo) pa morajo superge imeti precej več profila. Goretex ja ali ne, je tudi odvisno od tebe. Goretex lahko pomeni tudi to, da gre vsa voda noter, ven pa ne, so pa fajn, če tečeš po gozdnih poteh, ko je še rosa oziroma so mokre. Sama sem se našla v hribih, gorskem teku, trekkingi so sploh super, pa všeč so mi ultra variante, sem vzdržljive, nikakor pa ne hitre sorte. Kolo pa tudi imam, tako gorca kot trekking varianto. Kombiniranje obojega je res fajn. 

Kar se pa kolen tiče, okrepi stegenske mišice in še ostale okoli, da ne bo ves pritisk na kolenih.  In še nekaj, sama sem v hrib precej hitrejša ko hodim in ne takrat ko tečem.

Loni Makaroni

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. jan 2011 12:49

Mikser, kolega....če zmoreš prenesti dobronamerno mnenje, čeprav se na prvo žogo tako ne zdi

Glej, danes je 21. januar. Kar pomeni, da je bilo že dvajset dni, v katerih se je čisto vsak dan lahko izvajala rekreacija. Ni bilo tako hudičevo mraz, da se ne bi dalo lepo obleči, obuti in narediti minimalno 5-6 km hoje v naravi čisto vsak dan v letu.  Ker v Sloveniji nihče ne živi v tako urbani zadevi, da ne bi bil najkasnje v 15 minutah že sredi narave.

Ampak hudič je v tem, da človek to vse dobro ve, samo kaj, ko ni navade, da bi to tudi storil. In tako se ti že tri tedne odločaš med dvema opcijama (če bi se odločal med enourno hojo na dan, bi bilo bolje, ne?)....Odločaš ali iščeš razloge, zakaj NE? Ker stavki v stilu "jaz bi, ampak....me bolijo kolena/mi je neprijetno/nisem še nikoli/ne znam/ne vem, kje se lotit", to so stavki, ki  jih ljudje uporabljamo, kadar iščemo razloge, da nečesa ne storimo. Zlasti da ne storimo nečesa, za kar zelo dobro vemo, da bi morali.

Ti si pameten fant in ti je točno jasno, da so te navade pripeljale do tega, da imaš težave s koleni. In ti je točno jasno, da če boš nadaljeval s takimi navadami, bo s koleni še slabše. Ampak se držiš tistega "better the devil you know than the devil you don't" in sedaj malo cincaš med kolesom in tekom. In tako lahko cincaš še kak mesec, ker bo "premrzlo, da bi tekel ali šel na kolo".

Kolega, stvar je taka - včasih je bolje, da se kar prisilimo. Medtem ko cincaš med kolesom in tekom (hudič pri obeh vadbah je v tem, da nas nič ne sili,da to počnemo in potem hitro odnehamo), se vpiši na neko organizirano vadbo. Ker človek takrat, ko gre iz telesne lenobe v telesno vadbo, potrebuje prisilo. In je ni boljše prisile kot to, da za nekaj vnaprej plačaš. Sicer se ti potem po naadi ne da iti na vadbo, amapk si rečeš, če sem že plačal, pa grem....In glej ga zlomka, po pol ure vadbe si je človek neizmerno hvaležen, da ga je to, da je nekaj plačal, prisilo, da je sedaj na vadbi. Ker čez nekaj časa se potem človek res bolje počuti.  Potem ko pa človek prepozna in zazna učinke vadbe na svojem počutju, potem pa ne "tehta več med tekom in kolesom", pač pa izbira različne vadbe, ker mu je opcija, da ne bi počel nobene telesne vadbe, preprosto nepredstavljiva.

Vendelina jr.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

22. jan 2011 12:19

Mikser, sama ti iz prve roke ne bom dajala nasvetov ne o teku, ne o kolesarjenju, ker se z nobeno od teh dejavnosti ne "ukvarjam" (razen, ko pač zaradi okoliščin za premagovanje razdalje od točke A do točke B uporabim kolo kot prevozno sredsvo oz. ko tečem, ker se mi nekam mudi).

 

Priporočam pa ti, da za začetek začneš hoditi peš. Kamorkoli, kadarkoli, po vsakdanjih opravkih, v službo, če se da (če nisi ravno oddaljen več kot 5 km), sicer pa od doma v trgovino, v vrtec po otroke, če imaš družino, zvečer od doma v kino ...

To je za vse najbolj dostopna "rekreacija" (če že hočemo temu tako reči). Za vsakdanjo hojo ne rabiš dodatnega "prostega časa", le od doma se moraš navaditi hoditi malo prej, ne rabiš "članarine za športni klub". Če si mestni človek, verjetno ugotavljaš, da se po centru mesta itak najhitreje povsod pride ravno peš - odpade čakanje na "trolo", iskanje in plačevanje parkirnih mest za avto ... Rabiš udobno obutev in obleko, ki te ščiti pred raznimi vremenskimi vplivi. Če potrebuješ v službi bolj "fino" obutev, jo pač neseš s sabo in se preobuješ.

Ko sem še bivala v Ljubljani, sem vsak dan, kar tako "usput" - zaradi opravkov gotovo prehodila vsaj 5 km. Pa mi za to ni bilo treba "žrtvovati" nekega posebnega časa. Namesto čakanja na "trolo" v Rožni dolini, sem se pač peš odpravila v center, na železniško, na faks, kamorkoli pač. In Dostikrat sem bila na cilju bistveno hitreje, kot če bi čakala na avtobus in še prestopala vmes.

Pa še fino sem se razmigala na ta način.

Seveda sem strastna "peška" tudi zdaj, ko živim na vasi. Imam pa dober razlog, da ne hodim samo na pošto in v trgovino, ampak vsak dan vsaj dobri dve uri hitre hoje tudi po naravi. Pasji prijatelj je ta razlog, vsak dan, trikrat na dan, v vsakem vremenu. Zame ni boljše "rekreacije" Ampak to je pač moj način življenja, ki verjetno ne ustreza vsakemu.

 

No, morda z mojim odgovorom ne boš zadovoljen, ker ne govorim direktno o zadevi, ki tebe zanima.

Ampak, morda bi bila pa prav peš hoja dober začetek za človeka, ki se šele odloča, kako bi začel malo "migati".

Mojca

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

22. jan 2011 14:46

Pozdravljen, Se je že kar nabralo nasvetov, vsak malo navija na tisto, kar njemu odgovarja. Če te bolijo kolena, moraš odkriti vzrok, pojdi k zdravniku in mu opiši težave. Če je zadeva resna, bo sledilo slikanje kolen in potem še napotnica k specialistu. Če imaš res kakšno poškodbo, si lahko z neustreznim športom dodatno škoduješ. Če pa je vse v redu s koleni, si izberi šport, ki ti najbolj ustreza. Nekdo pač rad kolesari, drugi pa uživa v teku. Bolj ko boš užival v izbranem športu, več se boš z njim ukvarjal, si krepil organizem in se lepo imel. lp, župca

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

22. jan 2011 17:06

Dragi Mikser, jaz malo tečem in malo kolesarim in bi ti svetovala takole: počni tisto, kar te bolj veseli in kar ti bolj znese za zdravje (v tem primeru sklepe, mišice in kite). Kondicijo boš pridobil z enim in drugim, seveda se je pa vsakega smiselno lotiti po pameti. Če si štirideset ali še več let preživel na kavču, potem ne boš zdaj v dveh mesecih postal maratonec, vse ob svojem času. Malo poglej naokoli, preberi kaj in si vzemi k srcu predvsem tiste stvari, ki ti ne bodo najbolj včeč (ker te te potem najbolj udarijo v obliki vnetij, nategov, natrganj itd). Karkoli boš počel, resno vzemi ogrevanje in raztezanje, po koncu si kdaj pa kdaj privošči kako masažo ali ležanje v brbotalniku recimo (bi bilo super vsakokrat, ampak kdo si pa lahko to privošči? - no, vsaj jaz ne). Saj pravim, sama počnem oboje in mi je oboje zelo všeč, sem pač med tistimi, ki se vsake zabave hitro naveličamo in mi prav paše malo menjavati šport, pa kdaj pa kdaj vmes še zlezem na kak hrib - je prav poučno videti, kako se pri vsaki menjavi znova kljub super kondiciji odkrijejo mišice, ki bi jim koristilo malo več vadbe. Pa vedno kaj novega o samem sebi se tudi naučiš. Obilo zabave! Sonja

Mikser  

član od: 3.11.2010

sporočila: 19

22. jan 2011 22:11

Hvala za nasvete in vandelinino motivacijo :), res je, da s tem samo odlasamo pa tako je pomembna aktivnost. No, tecem ze nekaj dni in danes sem pretekel naenkrat 1500 m kar je zame super. Ko bom 3 se zopet javim. Mikser

Volkica  

član od: 18.6.2008

sporočila: 59

22. jan 2011 23:16

Malo off topic, ampak, mamaF, za tvoj post! Tebi, Mikser, pa za to, da si se spravil in začel migat, ker je to tisti najpomembnejši in najtežji korak - pa če je za prvič le 100 m . Samo vztrajat je treba! Volkica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. jan 2011 8:47

Še nekajmi je prišlona misel, Mikser, ko si v dvomih ali kolo ali tek. Kot je enkrat rekla moja draga Vendelina jr., ko sem mečkala med dvema različnima stavrema in s enisem mogla odločit. Namreč: Darling, če se ne moreš odločit, vzami obe ... Ti torej teči in kolasari.

Mamamia

mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. jan 2011 9:33

Mama F , se sto odstotno strinjam, nasvet je sploh za take z mogoče malo manj adrenalina. Zgolj moje mnenje. Ko sem bila mlajša, se mi je zdelo, kako je daleč iz Bežigrada v Šiško, danes grem brez problema skoraj vsepovsod, sploh, če se mi res ne mudi.

Sicer sem pa kolesarka po duši. Žal ne upam več kolesariti, saj je to postal kar nevaren šport zame.

naor

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

23. jan 2011 13:59

Jah, tole s hojo sem predlagala prav zato, ker se za "miganje" dostikrat odloči človek, ki do tedaj ni bil prav nič fizično aktiven. In potem gre malo teč prvi dan, pa drugi, tretji dan ga pa že tako vse boli, da že obupa. In potem ga čez mesec dni spet "zagrabi", pa je po parih dneh naporov nezadovoljen sam s sabo, ker mu nikamor ne ge. Seveda, če pa nima kondicije in mu je na hitro zrežiran tek ali kolesarska ture prehuda obremenitev. Sploh spomladi pravijo ljudje, kakšna muka jim je začenjati s kakšno fizično dejavnostjo, ker so se v dolgi zimi čisto "zasedeli". Če pa tudi pozimi človek malo hodi naokoli, se gre kdaj sankat na bližnji hrib ali pa telovadit v telovadnico ... je gotovo spomladanski začetek rekreacije na prostem dosti lažji.

Če človek vsak dan po vseh opravkih hodi peš, kolikor se le da, nehote in neopazno pridobiva na kondiciji. Oziroma ima že osnovne kondicije toliko, da mu pvi začetki načrtovane vadbe nisi ena sama muka.

No, jaz ne poskušam načrtno niti teči niti kolesariti, pač nisem nek športni tip in se mi enostavno ne da s tem načrtno ukvarjat (me niti ne veseli). Ampak brez mojih vsakdanjih hitrih spehodov pa tudi ne bi več mogla.

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti